Hallituslaisen blogi: Työtä ja työn ohjausta

Julkaistu ma 7. heinäkuuta 2014
Takaisin uutisarkistoon

Liiton linjauspäivässä puhuttiin hallinnosta ja toiminnasta, resursseista ja pelaajatalosta. Liittohallituksen jäsen Joonas Kapiainen kertoo tuoreimmat kuulumiset.

Tapahtumien osalta hiljaisempi kevät ja alkukesä ovat hillinneet liiton näkyvämpää osaa eli ulkoista viestintää. Kesän alussa pidetty Dreamhack summer ruotsissa sekä IeSF-karsinnoista nousseet uutiset ovat tuoneet kuitenkin vauhtia toimintaan. Hallitus on kokoontunut virallisesti vain muutamia kertoja, mutta keskustelua on kokouspöydän ulkopuolella käyty lähes jatkuvalla syötöllä.

Tuoreen, viime viikonloppuna pidetyn linjauspäivän teemaksi nousi hieman yllättäenkin liittohallituksen rooli hallinnollisessa ja operatiivisessa toiminnassa. Hyvässä ja rakentavassa hengessä yritimme maalata kartalle sitä, tulisiko liiton sittenkin palkata itselleen toimintaa johtava henkilö, eli jonkinlainen toiminnanjohtaja. Asia ei ole missään muotoa mustavalkoinen, sillä palkattu henkilö on lähes aina suurin kuluerä tämän liiton toiminnalle ja saavutettu hyöty yhden vakituisen henkilön palkkaamisesta on liitolle taloudellisesti suuri riski. Iso taakka pitäisi niputtaa yhden henkilön varaan, jolta kuitenkin odotettaisiin johtamiskykyä ja oma-aloitteisuutta, raakaa duunia. Palkka olisi liiton standardeilla korkea ja työtä olisi kuitenkin jossain määrin säädeltävä. Puhutaan johtotehtävästä, joka kuulostaa tämänlaatuisen kentän parissa vielä toistaiseksi hankalalta. Tilanne voisi olla muutaman vuoden päästä toki ihan toinen ja onneksi mahdollisuuksia osa-aikatyön ja muun projektiluontoisen työn teettämiseen on olemassa. Toiminnan kehittämiseen tarvitaan ehdottomasti liiton jäsenjärjestöjä.

Mielestäni kuitenkin joitakin liiton tarvitsemia töitä tulee edelleen kilpailuttamalla ulkoistaa ja hankkia palveluna muualta. Tämä johtuu eSports-kentän pienuudesta ja vapaaehtoistoiminnan runsaasta määrästä. Meillä kaikilla on tietty kapasiteetti hoitaa tehtäviä ja suurin osa meistä hallituslaisistakin tekee toiminnan lisäksi normaaleja päivätöitä. Puheenjohtajan vaihtuminen on meille yksinkertaisen hyvä esimerkki siitä, että toiminnan laatuun ja tekotapaan on puututtava. Kaikilla on oma sietokykynsä ja kyvykkyytensä.

Haasteita kentällä on ehdottomasti kaksi: toiminnan kokonaisvaltainen toteuttaminen, mutta lisäksi myös sen määrittäminen. Näen itse liiton enemmän toimintaa tukevana kattojärjestönä, tai oikeastaan edunvalvojana, joka tukee toimintaa. Tässä on mielestäni onnistuttu maltillisesti esimerkiksi Dota2-liigan, eSports-yhteisötoiminnan, pelaajalounge-konseptin ja tanssipelaamisen EM-kisojen kanssa. Uskon että asiassa onnistutaan vielä paremmin tulevalla hallituskaudella. Avain toiminnan vakauttamiseen piilee sen erilaisten toimintamallien vakinaistamisessa.

Tähän samaan hengenvetoon täytyy kuitenkin todeta tämän hallituksen olleen kaikenkaikkiaan mainio ja periksiantamaton. Jokainen on halunnut edistää asioita, joku tuo enemmän ehdotuksia esiin kuin toinen, mutta silti kaikki käsitellään hyvässä hengessä ja tunnelma on ollut suurimmalti osin positiivinen ja muutoshaluinen. Kaikki ovat tehneet töitä saman asian, elektronisen urheilun edistämiseen eteen, mahdollisuuksiensa mukaan. Toivottavasti seuraava, muutaman viikon päästä valittava hallituksen kokoonpano on täsmälleen samanhenkinen, vaikka henkilöt paikoin muuttuisivatkin.

Operatiivista toimintaa esimerkiksi pelaajakentässä turnauksien ja liigojen kanssa on tehtävä edelleen, sillä tapahtumien lisäksi jatkuvan kilpailu-/harjoittelutoiminnan pyörittäminen ei ilman vapaaehtoisvoimaa toteudu. Olemme Jaakko Markkasen ja muun työryhmän kanssa kesäkuun aikana puskeneet pelaajataloprojektia välillä kokonaisten työpäivienkin verran kohti käyttöönottoa ja on aivan mahtavaa nähdä hankkeen toteutuvan! Pelaajayhteisöt ovat ihan alusta lähtien toivoneet liitolta konkreettisia suoraan pelaajiin kohdistuvia toimia, tässä niitä nyt on.

Pelaajatalo on siis viimeistä silausta vaille valmis. Heinäkuun aikana on tarkoitus asentaa asuntoon turvallisuuteen liittyvä laitteisto sekä itse pelikoneet. Talo on nyt kalustettu ja pintaremontoitu, vaikkakin muutamia viilauksia vielä tullaan tekemään. Käyttöönottoon kuuluu myös toimintaprosessien tiukka määrittäminen, sillä hankkeen on toimittava liiton haluamalla tavalla.

Projekti on suunnattu elektronisen urheilun edistämiseen, joka tarkoittaa harjoituksellista pelaamista. Pelaajataloon ei siis voi kuka tahansa tulla vain pelailemaan, vaan tarkoitus on edistää elektronisen urheilun kilpailutoimintaa antamalla asunto ensisijaisesti menestymiseen tähtäävien organisaatioiden ja joukkueiden käyttöön. Koko idea konseptissa on yksinkertainen: pelaajat voivat keskittyä harjoitteluun turnausta tai sarjaa varten yhdessä lyhytjaksoisesti saman katon alla, eikä heidän tarvitse välittää omien laitteidensa kuljetuksesta. Tämä ei tietystikään tarkoita, että taloon tervetulleita ovat vain huippupelaajat, vaan tilaa voivat yhtälailla hyödyntää myös amatöörijoukkueet. Tärkeintä on, että harjoitteluaikaa hakevat jokkueet ja pelaajat voivat perustella tarpeensa Pelaajatalon käyttöön. Hanke antaa mahdollisuuden myös erilaisten pelaajatutkimusten tekemiseen.

Jaan vielä talosta hieman tietoa, joka tullaan vielä myöhemmin julkaisemaan laajamittaisena liiton verkkosivuilla pelaajatalolle osoitetussa osiossa.

  • Haku pelaajataloon tapahtuu liiton verkkosivuilla erityisen lomakkeen kautta.
  • Harjoittelujaksoja ovat tiistaista torstaihin, pe-su viikonloppu sekä mahdollisuuksien mukaan kokonainen viikko.
  • Näillä jaksoilla on jokaisella oma kohtuullinen hintansa. Tulot käytetään asunnon ylläpitoon.
  • Tilaa on viidelle pelaajalle eli yhdelle joukkueelle.
  • Mahdollisesti myöhemmin yksilöpelaajia voidaan myös ottaa taloon ja erilaiset pidemmätkin harjoittelujaksot ovat mahdollisia. Tätä kartoitetaan kysynnän mukaan.

Projekti ei ole ollut helppo, mutta olemme hallituksessa kovin innostuneita ja kiitollisia siitä että pelaajatalokyselyyn on tullut runsaasti vastauksia, yllättäen myös paljon positiivisia kommentteja. Käymme parhaillaan palautetta läpi ja pyrimme saattamaan talon käyttökuntoon vielä heinäkuulle. Uutisoimme tästä varmasti erikseen.

Kuten ylempää voi rivien välistä hahmottaa, liitto alkaa vahvasti valmistautua syksyn tekemisiin. Lähitulevaisuudessa edessä häämöttää jäsenjärjestömme Assemblyn kesätapahtuma, jossa liitto on vahvasti mukana pelaajaloungellaan ja IeSF-karsintoja järjestäen. Liigatoiminnan on määrä jatkua viimeistään vuodenvaihteen jälkeen ja liitto pyrkii loppuvuonna olemaan entistä enemmän esillä tukemassa suomalaista pelaajatoimintaa. Haluan itsekin vielä lämpimästi kiittää niitä jotka sosiaalisen median kautta antoivat tukensa sukupuolineutraalille elektronisen urheilun toiminnalle. Tätä kautta liitto sai tärkeän asian tuotua esille. Toivomme kilpapelaamisen kuuluvan kaikille, sukupuoleen katsomatta.

Mukavaa loppukesää toivottaen,
Joonas Kapiainen, liittohallitus

p.s. muutama kuva rakennusvaiheesta, lisää tiedossa talon julkaisun yhteydessä.

Pelaajatalo kasausvaiheessa.

Muut uutiset