Mies selkä päin kameraa, paidan selässä on teksti "referee".

Kuva: Pekka Nummela / SEUL ry

Elektronisen urheilun kentällä järjestetään kasvavissa määrin turnauksia ja pelitapahtumia. E-urheilun kilpailuiden määrän kasvaessa myös tarve koulutetuille tuomareille kasvaa.

Tuomarin tehtävä on varmistaa turnauksen ja turnauspaikan kilpailullinen integriteetti. Käytännössä tämä tarkoittaa turnauslaitteiston toimivuuden, sääntöjen noudattamisen ja turnauksen aikataulun valvomista. Turnauksessa tuomarilla on vastuu varmistaa turnauksen sujuva eteneminen. Ongelmatilanteissa tuomari selvittää tilanteen vakavuuden ja tarvittaessa avustaa tilanteen korjaamisessa. Tuomarin vastuulla on myös kommunikoida pelaajille mahdollisista ongelmatilanteista ja olla jatkuvasti pelaajien saatavilla, sekä valvoa pelaajien oikeuksien toteutumista.

Kuten perinteisessäkin urheilussa, tuomarin toiminta vaihtelee paljon pelattavan pelin mukaan. On siis tärkeää, että tuomari tutustuu pelattavaan peliin ja siinä järjestettäviin turnauksiin, sillä yhden pelin tuomari ei välttämättä ole pätevä toisessa pelissä. Suuremmissa turnauksissa tuomarin tehtäviin saattaa kuulua myös pelin ja turnauksen kulusta kommunikointi tapahtuman lähetys- ja lavatuotannon kanssa.

Tuomarikoulutus

Tuomarikoulutuksen käyneillä tuomareilla on mahdollisuus osallistua liiton toimeenpanemien e-urheilun suomenmestaruuskilpailuiden, eSM-kisojen, tuomarointiin. Kuva: Arttu Kokkonen / SEUL ry

Liitto järjestää vuosittain tuomarikoulutuksia, joista tiedotetaan erikseen liiton verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Tuomarikoulutukseen osallistuttuaan henkilö suorittaa lisäksi tuomarinäytön. Kun näyttö on hyväksytysti suoritettu, toimitetaan tuomarille tuomarikortti ja hänet lisätään Liiton ylläpitämään tuomarirekisteriin.