Viikonlopun speedrun-tapahtuma FinnRuns kerää varoja hyväntekeväisyyteen – "Suomessa speedrun-taso on kansainvälisesti todella korkea"

Julkaistu to 15. heinäkuuta 2021
Takaisin uutisarkistoon

Speedrun-läpipeluihin keskittyvä FinRuns-yhdistys pitää tänä viikonloppuna FinnRuns 2021 -nimeä kantavan hyväntekeväisyystapahtuman. 16.-18. järjestettävä tapahtuma keskittyy verkon kautta lähetettäviin läpipeluihin, joiden avulla kerätään lahjoituksia MIELI Suomen Mielenterveys ry:lle.

Speedrunilla tarkoitetaan yksilösuorituksen kautta toteutettavaa pelaamista, jonka tavoitteena on pelata peli loppuun mahdollisimman nopeasti. Äärimmäisillään suoritukset hyödyntävät pelin ”rikkomista” erilaisten koodivirheiden kautta, jolloin kymmenien tuntien mittaiset pelit typistetään muutamiin tunteihin tai jopa minuutteihin.

Ohjelmistoon kuuluu monia tuttuja klassikkopelejä, kuten esimerkiksi Super Mario Bros. 3, Minecraft, Metal Gear Solid, Resident Evil 2 (2019), My Summer Car ja Sekiro: Shadows Die Twice. Katsojilla on mahdollisuus vaikuttaa pelien sisältöön erilaisten kannusteiden kautta.

Tulevien läpipeluiden tavoiteajat vaihtelevat kymmenestä minuutista noin viiteen tuntiin. Mukaan mahtuu sekä puhtaasti nopeaan läpipeluuseen keskittyviä suorituksia (ns. ” Any%”) että tiettyjen sääntöjen sisällä toteutettuja läpipeluita (tietty prosenttiosuus, pistemäärä, glitchitön suoritus, yms.).

Lisätietoa tapahtumasta ja sen lähetysaikataulusta löydät täältä. Tapahtuman etenemistä voi seurata yhdistyksen Twitch-kanavalta.

 

Suomen speedrun-taso on korkealla

Ensimmäinen FinnRuns-tapahtuma järjestettiin vuoden 2014 onlinetapahtumana, ja jo seuraavana vuonna kokoonnuttiin livenä samaan paikkaan. Finnruns ry on usein paikalla esimerkiksi Assemblyillä. Kuluneena vuonna toiminta on keskittynyt verkkoon, mikä on madaltanut uusien pelaajien osallistumiskynnystä.

Nykyään järjestön kotipaikkana on Jyväskylä, jossa se aloitti tänä vuonna yhteistyön Jamkin GamePit Pro e-urheilutilojen kanssa. Hyväntekeväisyys on ollut mukana viime vuodesta lähtien. Yhdistys on kerännyt vuoden aikana reilut 10 000 euroa MIELI Suomen Mielenterveys ry:lle ja Ylen Nenäpäiväkeräykseen.

FinnRuns Ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Juuso Hämäläinen kuvaa tulevan viikonlopun ohjelmistoa varsin monipuoliseksi:

”Pelejä ja pelaajia meiltä löytyy monenlaisia ja Suomessa speedrun-taso on kansainvälisesti todella korkea, etenkin väkilukuun suhteutettuna. Emme kuitenkaan pelkästään katso sijoituksia, vaan tarjoamme laajasti harrastajille mahdollisuuksia esitellä taitojaan ja pelejään”, Hämäläinen toteaa.

”Tapahtumissa viihdyttävimmät pelit voivat olla joko niitä kovatasoisia suorituksia tai hämäriä, suhteellisen tuntemattomia pelejä jotka ovat joko muuten hauskoja tai niistä löytyy huvittavia tapoja rikkoa peliä.”

FinnRuns 2021 tapahtuman lisäksi heti ensi viikolla alkaa SM-turnaus, jossa etsitään Suomen parasta Super Mario Bros. 3 -pelaajaa. Suomalainen SMB3-speedrunaus on räjähtänyt vuoden aikana ja mukana on yhteensä yhdeksän pelaajaa. Näihin sisältyy mm. viime vuoden voittaja ja tämänhetkinen Suomen ennätyksen haltija, tubettaja ZoneVD.

Kuva: FinnRuns

Muut uutiset