Suomi nappasi Pohjoismaiden Naisten CS Mestaruuden

Julkaistu ke 13. joulukuuta 2023
Takaisin uutisarkistoon

Viikonloppuna 2.-3. joulukuuta Göteborgissa koettiin jännittävä Pohjoismaiden naisten CS mestaruuskilpailut. Kilpailuun osallistuivat Islannin, Ruotsin, Tanskan ja Norjan lajiliittojen valitsemat maajoukkueet Suomen maajoukkueen lisäksi. Tapahtuma on osa merkittävää yhä lähenevää yhteistyötä Pohjoismaiden välillä. Tapahtuma toimi erinomaisena foorumina Pohjoismaiden yhteistyön tiivistämiselle, jota lähennettiin jo marraskuussa kirjoittaen aiesopimus Pohjoismaiden elektronisen urheilun liiton perustamisesta. Pelaajat ympäri Pohjoismaita kokoontuivat Göteborgiin kilpailemaan ja samalla vahvistamaan alueellista yhteisöllisyyttä ja kisaamaan kovatasoisessa seurassa. 

Suomen maajoukkueen mukana Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa olivat myös tutkijatohtorit Usva Friman ja Matilda Ståhl Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksiköstä Tampereen yliopistosta, jotka tutkivat turnauksen yhteydessä naisille ja muunsukupuolisille suunnattua kilpapelitoimintaa sekä pohjoismaisten e-urheiluliittojen välisen yhteistyön rakentumista.

Suomen Maajoukkue Huipussaan

Suomen naisten maajoukkue teki vaikutuksen turnauksessa loistavalla suorituksellaan. Suomen maajoukkue muodostettiin juuri Göteborgin kilpailua varten, joten tuoreena joukkueena he eivät olleet koskaan kilpailleet yhdessä. Joukkueen kokoonpano valittiin CS-maajoukkueen ENCE Athena joukkueessa kilpailevan Milona ”miLo” Tiaisen johdolla, joka toimi myös joukkueen kapteenina. 

Joukkueen kokoonpano:

Milona ”miLo” Tiainen (kapteeni)

Lotta ”Waldee” Liesmala

Silja ”SILJEEEH” Heinonen

Alessandra ”amyb” Kolari

Oona ”oona1” Määttälä

Ruotsi oli kilpailun ennakkosuosikki, mutta Suomen joukkue lähti kisaan luottavaisena omista taidoistaan.  

“Voittaminen tuntu tosi epärealistiselta, vaikka uskoin meidän mahdollisuuksiin voittaa ihan alusta asti.” Oona “oona1” Määttälä

Joukkueen matka mestaruuteen alkoi vahvalla voitolla Tanskasta ensimmäisessä matsissa 13-8 ja jatkoi vahvaa suoritustaan toisessa matsissaan voittaen Norjan selkein lukemin 13-5. Kolmannessa matsissa Suomi kohtasi Ruotsin, ja tiukka taisto päättyi Ruotsin voittoon loppulukemin 11-13. Ottelu osoitti, että kilpailu on tiukkaa huipulla, mutta Suomi jatkoi itsevarmana viimeiseen lohkovaiheen otteluun Islantia vastaan ja voitti sen 13-2.

Joukkue pelasi erittäin hyvin jännittävässä finaalissa Tanskaa vastaan. Ensimmäisen kartan oli päässyt valitsemaan Tanska, ja Suomi ei ollut koskaan pelannut sitä yhdessä. Tanska ehti nappaamaan hieman etumatkaa pisteissä, mutta Suomi kirisi ja tarjosi tiukkaa vastusta viimeiseen saakka. Ensimmäinen kartta kuitenkin meni Tanskalle lukemin 13-8. 

Suomi valitsi toisen kartan, jossa joukkue näytti taitojaan runsaasti ja sai myös voiton kartasta lukemin 13-6. Joten finaali ratkaistiin viimeisessä kartassa, joka päätyi olemaan Vertigo, jossa ei paljastunut selkeästi kummankaan joukkueen dominointia. Viimeisen kartan kohdalla tapahtui paljon hyvin jännittäviä hetkiä, ja kaikki joukkueen jäsenet kuvailivat kaikkein mieleenpainuvimpana hetkenä Siljan onnistunutta pommin purkua savussa juuri ennen tappoa, joka varmisti joukkueen mahdollisuutta voittoon. 

Lopulta finaalin viimeinen kartta toi Suomelle voiton lukemin 16-13 Tämä on hieno saavutus, joka kuvastaa suomalaisten pelaajien sitoutumista ja taituruutta CS-pelissä. 

“Voittamisesta ei oikeesti uskaltanu tosissaan haaveilla turnauksen aikana; monta kertaa vitsillä tuli sanottua ”mennään nyt voittaa” mut ihan tosi hullu juttu että se tapahtu oikeesti.” – Silja ”SILJEEEH” Heinonen

Göteborgissa taso oli korkealla, ja tiimit sisälsivät monia isoja nimiä, jotka ovat pelanneet pitkään Counter-Strikeä ammatikseen. Kuitenkin kilpailussa vallitsi pelaajien kommenttien mukaan tsemppaava ilmapiiri ja yhteenkuuluvuus. Turnauksessa vallinnut tsemppaava ilmapiiri teki siitä unohtumattoman. Jokainen kierrosvoitto aiheutti innokkasta äläkkää, mikä loi positiivista energiaa ja nosti tunnelmaa uusiin sfääreihin. Tämä ei ainoastaan motivoinut pelaajia, vaan myös välitti innostuksen ja voimakkaan yhteenkuuluvuuden tunnelman kaikille mukana olleille.

“Olemme kiitollisia, että saimme osallistua tutkijoina tähän historialliseen tapahtumaan ja havainnoida paikan päällä, miten naisten e-urheilua edistetään Pohjoismaissa. Olemme erityisen iloisia siitä, että saimme olla mukana kannustamassa Suomen joukkueen mestaruusvoittoon!”  Toteavat tutkijatohtorit Usva Friman ja Matilda Ståhl Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksiköstä Tampereen yliopistosta

Female Nordic Championships 2023 oli myös hyvin tärkeä tapahtuma nostamaan naisten CS-skeneä parrasvaloihin ja saada myös uusia nimiä kuuluviin, mutta myös samalla luoda tasokasta kilpailua naisten välillä. Monissa tiimissä oli myös uusia nimiä, jotka vakuuttivat suorituksillaan, ja pääsivät luomaan yhteyksiä maiden välille.

“Mielestäni nää on tosi hyviä tukemaan female scenen kasvua, osalle tää on semmonen ponnahduslauta ylöspäin ja tällaisia tapahtumia pitäisi olla ehdottomasti enemmän” – Milona ”miLo” Tiainen

Onnittelut Suomen maajoukkueelle mestaruudesta, ja kiitos kaikille pelaajille, jotka osallistuivat tapahtumaan tehden siitä unohtumattoman kokemuksen!

Muut uutiset