SEUL: Venäläisten urheilijoiden paluu kilpakentille kestämätön ajatus sodan jatkuessa

Julkaistu ti 31. tammikuuta 2023
Takaisin uutisarkistoon

Suomen elektronisen urheilun liitto – SEUL ry pitää ajatusta venäläisten urheilijoiden palaamisesta kansainvälisille kilpakentille kestämättömänä Venäjän häpeällisen hyökkäyssodan jatkuessa Ukrainassa. SEUL on järkyttynyt siitä, miten nopeasti Kansainvälinen Olympiakomitea ja muu urheilumaailma on aloittanut keskustelun venäläisille urheilijoille suunnattujen sanktioiden poistamisesta.

”Ukrainalaisten puolustaessa maataan ja Venäjän jatkaessa siviileihin ja infrastruktuuriin kohdistuvia pommituskampanjoita, pidämme kestämättömänä ja häpeällisenä sitä, että urheilumaailmassa yhä useampi taho nostaa esille venäläisten urheilijoiden paluun kilpakentille. Olen huolissani siitä, että tässä keskustelussa huonoa esimerkkiä näyttää myös SEULin kansainvälinen lajiliitto IESF”, toteaa Suomen elektronisen urheilun liitto – SEUL ry:n puheenjohtaja Otto Takala.

Vuonna 2022 SEUL päätyi yhdessä useiden eurooppalaisten lajiliittojen kanssa boikotoimaan Kansainvälisen Elektronisen Urheilun Liitto – IESF:n järjestämiä maailmanmestaruuskilpailuja ja Euroopan Elektronisen Urheilun Liitto – EEF:n järjestämiä EM-kisoja. Boikotin perusteena oli venäläisten urheilijoiden osallistuminen IESF:n Balilla järjestämiin maailmanmestaruuskilpailuihin, joiden yhteydessä pelattiin turnauksia useissa suosituissa lajeissa (CS:GO, PUBG Mobile, MLBB, Tekken 7, Dota2, eFootball 2023, CS:GO Female). Lokakuussa 2022 Tukholmassa käydyssä EEF:n vuosikokouksessa Euroopan lajiliitot äänestivät Venäjän sulkemisesta pois EEF:n kilpailutoiminnasta ja päätöksenteosta hyökkäyssodan ajaksi. SEULin hallitus on päättänyt maailmanmestaruuskisoja koskevan boikotin jatkamisesta myös vuonna 2023, koska IESF sallii tänäkin vuonna venäläisten pelaajien osallistumisen kilpailuihin.

”SEUL seisoo tukevasti ukrainalaisen sisarjärjestönsä Ukrainan Elektronisen Urheilun Liitto – UESF:n tukena eikä lähetä suomalaisia pelaajia kilpailemaan elektronisen urheilun kentille venäläisiä vastaan. Ukranalaisten sotiessa maansa puolesta, meidän on tehtävä osaltamme kaikki voitava näyttääksemme Venäjälle, että sen toimintaa ei voi hyväksyä. Jokainen pienikin teko asian puolesta on arvokas”, linjaa puheenjohtaja Takala.

SEUL ymmärtää tilanteen olevan valitettava kaikille ammattilaisille niin perinteisen urheilun kuin elektronisen urheilun puolella. On kuitenkin käynyt selväksi, että Venäjä ei erota urheilua ja politiikkaa. Siksi myös urheilumaailman on tuettava Ukrainaa ja näytettävä Venäjälle, että sen toiminnalla on kokonaisvaltaisia seurauksia.

”Venäjällä politiikka sotkeutuu näkyvästi myös elektroniseen urheiluun. Venäjän elektronisen urheilun liitto RESF perusti vain muutamia päiviä sitten suvereenin Ukrainan alueelle, niin kutsuttuun Luhanskin kansantasavaltaan, oman paikallisosastonsa. Kyse on selkeästä provokaatiosta, jossa RESF paitsi tunkeutuu toisen kansallisen lajiliiton alueelle myös sotkeutuu voimakkaasti Putinin laittomaan sotaan”, jyrisee puheenjohtaja Takala.

Suomen elektronisen urheilun liitto – SEUL ry vaatii Kansainvälistä Olympiakomiteaa, Suomen Olympiakomiteaa ja koko perinteisen ja elektronisen urheilun maailmaa seisomaan Ukrainan tukena. Tämä tuki osoitetaan estämällä venäläisten urheilijoiden osallistuminen kansainvälisiin urheiluturnauksiin sodan loppumiseen ja Ukrainan voittoon saakka ja boikotoimalla kaikkia turnauksia, joissa venäläiset urheilijat ovat mukana.

Helsingissä 31.1.2023

Otto Takala 
puheenjohtaja

Miika Pulkkinen
toiminnanjohtaja

Muut uutiset