SEUL: Venäjän paluu elektronisen urheilun kansainvälisille kilpakentille häpeällinen päätös

Julkaistu ti 29. elokuuta 2023
Takaisin uutisarkistoon

Suomen elektronisen urheilun liitto – SEUL ry on tyrmistynyt elektronisen urheilun kansainvälisen kattojärjestö IESFin vuosikokouksen äänestyksen tuloksena syntyneestä päätöksestä, jonka perusteella Venäjän kansallisille e-urheilujoukkueille asetetut sanktiot ja rajoitukset purettiin kokonaisuudessaan. Äänestyksen tuloksena syntyneen päätöksen seurauksena venäläiset e-urheilijat saavat edustaa maatunnuksien, kuten lipun, nimen ja kansallislaulun, siivittäminä IESFin järjestämissä maailmanmestaruuskilpailuissa ja muussa maajoukkuetoiminnassa.

”Päätös on surullista jatkumoa jo viime vuonna nähdylle farssille, kun Venäjän kansalliselle e-urheiluliitolle asetettiin lievimmät mahdolliset rajoitukset osallistua maailmanmestaruuskilpailuihin. Nyt nämäkin rajoitteet purettiin, vaikka Venäjän kansallinen e-urheiluliitto on kuluneen vuoden aikana muun muassa perustanut Ukrainalta väliaikaisesti vallatuille alueille filiaalin omalla brändillään, välittämättä Ukrainan kansallisen e-urheiluliiton vastalauseista. Venäjän e-urheiluliitto edistää toimillaan Venäjän imperialistista politiikkaa ja kiitokseksi siitä kansainvälinen lajiliitto IESF palkitsee heidät sanktiot poistamalla”, jyrisee Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtaja Otto Takala.

SEULin ja muiden Pohjoismaiden sekä monien eurooppalaisten maiden kansalliset e-urheiluliitot esittivät vuosi sitten Venäjän e-urheiluliiton sulkemista ulos maailmanmestaruuskisoista ja hävisivät äänestyksen. Nyt samaiset liitot hävisivät äänestyksen sanktioiden jatkamisesta.

SEULin ja muiden pohjoismaisten e-urheiluliittojen näkökulmasta IESFin toimintakulttuuri, erityisesti järjestödemokratian puutteet ja toiminnan läpinäkymättömyys, on pitkään ollut järjestöllisen vaikuttamistoiminnan painopisteenä. Valitettavasti näyttää siltä, että kansainvälinen lajiliitto ottaa yhden askeleen eteenpäin ja kolme harppausta taaksepäin. 

”Romaniassa järjestettävien maailmanmestaruuskilpailujen ympärillä pyöri alkukesästä alkaen huhuja ja väitteitä IESFin ylimmän johdon, muun muassa puheenjohtaja Vlad Marinescua ja pääsihteeri Boban Totovskia koskevasta, korruptiosta, jotka pohjautuivat romanialaisen verkkomedian toistaiseksi vahvistamattomiin tietoihin ja selvityksiin. IESFin hallitus ja muu johto ovat kiistäneet esitetyt väitteet, mutta minkäänlaista tutkintaa tai väitteiden perkaamista ei ole toteutettu edes sisäisesti. Kokonaisuudesta maailmanmestaruuskilpailuihin liittyen voi sanoa, että SEULin luottamus IESFin toimintaan on hyvin heikolla tolalla ja hallituksemme tulee käymään vakavan keskustelun IESFin jäsenyyden hyödyistä ja haitoista”, toteaa puheenjohtaja Takala.

Suomen elektronisen urheilun liitto pitää IESFin vuosikokouksessa tehtyä päätöstä venäläisten e-urheilijoiden maajoukkuetunnusten palauttamisesta vääränä ja häpeällisenä. SEUL seisoo Ukrainan elektronisen urheilun liiton tukena ja solidaarisuuden osoituksen jatkaa maailmanmestaruuskisojen boikotoimista. SEUL jatkaa myös toistaiseksi muiden pohjoismaisten kansallisten lajiliittojen ja eurooppalaisten liittolaisten kanssa työtä IESFin toiminnan läpinäkyvyyden ja järjestödemokratian parantamiseksi haasteista huolimatta. 

Helsingissä 29.8.2023
Otto Takala, puheenjohtaja, SEUL

Lisätiedot ja haastattelut:
Otto Takala
Puheenjohtaja
otto.takala@seul.fi
040 752 8744

Linkit väitettyyn korruptiotapaukseen liittyen:

Alkuperäinen romanialainen julkaisu: https://reporteris.ro/component/k2/item/123828-esports-750-000-de-dolari-de-la-ie%C8%99eni,-toca%C8%9Bi-de-doi-tipi-descurc%C4%83re%C8%9Bi-din-macedonia-bani-%C3%AEn-contul-personal-%C8%99i-firm%C4%83-paravan.html 

Englanninkielinen juttu alkuperäiseen nojaten Medium.comin sivuilla: https://medium.com/@xeozor21/iesf-macedonias-scandal-where-was-the-money-from-the-city-of-iasi-spent-37b580639e33 

Englanninkielinen juttu alkuperäiseen nojaten Bo3.gg:n sivuilla: https://bo3.gg/news/iesf-esports-scandal-millions-of-taxpayer-dollars-for-nothing 

Muut uutiset