eSM-kisoissa otellaan vuonna 2020 viidessä eri pelissä
Elektronisen urheilun suomenmestaruuskisat, eSM-kisat, järjestetään jälleen vuonna 2020. Kisoja pelataan tänä vuonna…
Poikkeusolot ovat osoittaneet entistä selvemmin, kuinka tärkeää turvallisten aikuisten läsnäolo peleissä ja pelikulttuurissa on. Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri -hanke selvittää oheisilla nuorisotyöntekijöille ja huoltajille osoitetuilla kyselyillä, miten pelikulttuurissakin ilmenevät syrjintä, vihapuhe ja häirintä näkyvät kodeissa ja nuorisotyössä.
”Hankkeen tavoitteena on kehittää välineitä yhdenvertaisemman pelikulttuurin ja –toiminnan edistämiseksi ja purkaa pelaamiseen ja peliharrastukseen liittyviä haitallisia ennakkoluuloja. Syrjintä ja häirintä eivät ole pelkästään pelikulttuureissa ilmeneviä asioita vaan näkyvät kaikilla yhteiskunnan ja kulttuurin osa-alueilla”, kertoo projektisuunnittelija Riikka Lehtinen.
Vuonna 2018 hanke selvitti näiden ilmiöiden laajuutta kysymällä digitaalisia pelejä pelaavilta nuorilta. Nyt on vuoro kysyä huoltajilta. Vastaamalla kyselyyn autat kehittämään yhdenvertaisempaa ja turvallisempaa peliharrastusta valtakunnallisesti. Pelaajien huoltajille suunnattuun kyselyyn voi vastata täällä: . Kysely on avoinna elokuun loppuun asti ja siihen voi vastata suomen, ruotsin, englannin, somalin, arabian, viron, venäjän tai pohjoissaamen -kielillä.
Hankkeen tarkoitus on lisäksi selvittää miten ilmiöt esiintyvät nuorisotyön piirissä, kuten esimerkiksi nuorisotaloilla tai iltapäiväkerhossa. Tätä varten on nuorisotyöntekijöille laadittu oma kysely, johon voi vastata täällä: . Kyselyyn voi vastata suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
”Kyselyjen tarkoitus on selvittää syrjinnän ja häirinnän ilmenemistä pelikulttuureissa ja niiden tuloksia käytetään muun muassa hankkeen koulutusten sekä muiden materiaalien suunnitteluun ja niiden pohjalta tehty selvitys julkaistaan syksyllä 2020”, kuvaa hankekoordinaattori Sonja Ahtiainen.
Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri on valtakunnallinen hanke, jossa pelikulttuuria ja pelitoimintaa kehitetään kaikille avoimeksi ja turvalliseksi, vihapuheesta ja häirinnästä vapaaksi harrastukseksi. Koko Suomen laajuista hanketta koordinoi yhdessä hankekumppaneiden kanssa Helsingin kaupungin nuorisopalvelut. Hankkeessa on käynnistynyt loppuvuodesta 2019 toinen vaihe, jonka yksi päätavoite on vahvistaa nuoria kohtaavien kasvattajien osaamista digitaalisesta pelikulttuurista, vihapuheen ja syrjinnän ehkäisystä sekä turvallisemman pelikulttuurin luomisesta yhteistyössä kunnallisen nuorisotyön kumppaneiden kanssa.
Lisätietoja
http://score.munstadi.fi/non-toxic-syrjimaton-pelikulttuuri
Kuva: Arttu Kokkonen
Muokattu tiistaina 7.7.2020 klo 11:02: Lisätty tieto huoltajille suunnatun kyselyn päättymisajasta.
Elektronisen urheilun suomenmestaruuskisat, eSM-kisat, järjestetään jälleen vuonna 2020. Kisoja pelataan tänä vuonna…
Etelä-Korean Busanissa päämajaa pitävän kansainvälisen e-urheiluliitto IESF:n (International Esports Federation)…
Suomen elektronisen urheilun liiton hallitus hyväksyi liiton jäseneksi Ammattiopisto Lappian liittohallituksen…