#NonToxicGaming –kampanja kutsuu kaikki pelaajat, e-urheilun ammattilaiset ja toimijat, pelinkehittäjät sekä pelikasvattajat ottamaan yhdessä kantaa syrjimättömän pelikulttuurin puolesta. Reilussa ja turvallisessa pelikulttuurissa jokainen voi pelata omana itsenään ilman pelkoa syrjinnästä tai häirinnästä. Pelaaminen ja e-urheilu kuuluvat kaikille.
Mediayhteydenotot voi osoittaa SEULin toiminnanjohtaja Miika Pulkkiselle: miika.pulkkinen@seul.fi.
Osallistu kampanjaan
Tule mukaan SEULin ja Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri –hankkeen kampanjaan, johon lukuisat e-urheilun ja kasvatuksen ammattilaiset sekä pelaajat ovat jo antaneet oman äänensä. Postaa oma kannanottosi käyttämällä tunnusta #NonToxicGaming. Kannanotossa voit kertoa esimerkiksi omista kokemuksistasi tai neuvoistasi paremman peli-ilmapiirin rakentamiseen. Voit lisätä omaan videoosi tai kuvaasi alla olevan kampanjatunnuksen (ladattavissa täältä).
Käyttäessäsi kampanjatunnusta jätä tilaa sen reunoille, älä rajaa kampanjatunnusta mitenkään ja käytä valkoista versiota tummalla taustalla ja mustaa vaalealla taustalla. Jos tausta on sekavärinen, voit käyttää esim. valkoista kampanjatunnusta kevyen varjon kanssa.
Kampanjan tavoitteena on kutsua ja rohkaista kannattamaan syrjimätöntä pelikulttuuria sekä edistää kaikille avointa pelikulttuuria ja e-urheilua. Emme halua antaa pelikulttuurissa ja e-urheilussa tilaa häirinnälle, syrjinnälle tai vihapuheelle. Tule mukaan puolustamaan jokaisen oikeutta pelaamiseen.
Toimi, tue, pelaa
Syrjimätöntä pelikulttuuria rakennetaan parhaiten jokaisen omalla toiminnalla. Jos huomaat häirintää tai syrjintää, puolusta häirinnän kohdetta. Pelitilanteet voivat olla nopeita, mutta voit toimia myös tilanteen rauhoituttua. Joskus häirintään tai vihapuheeseen puuttuminen voi olla vaikeaa. Silloin riittää, että osoitat häirinnän kohteelle tukesi vaikkapa viestillä tai hymiöllä. Tunteella pelaaminen on ok, mutta häirintä tai syrjivä kielenkäyttö eivät kuulu hyvään pelikulttuuriin ja e-urheiluun.
- Toimi: Keskeytä vihapuhe tai häiritsevä kommentointi. Kerro, että esim. rasistinen, seksistinen tai loukkaava kommentointi ei ole ok. Häirintää ei voi perustella huumorilla tai trash-talkilla.
-
Tue: Osoita pelin aikana tai pelin jälkeen tukesi pelaajalle, johon on kohdistettu häirintää. Raportoi häiritsevästi kommentoiva pelaaja.
-
Pelaa: Nauti pelaamisesta ja anna kaikkien muidenkin nauttia! Pelaaminen kuuluu kaikille. Paremmassa pelikulttuurissa kaikki voivat osallistua omana itsenään ilman pelkoa syrjinnästä tai häirinnästä.
Parempi pelikulttuuri auttaa kehittymään
Toksiselle käytökselle on helppo antaa periksi, kun pelaaminen käy turhauttavaksi. Turhautumisen purkaminen joukkuetovereihin tai muihin pelaajiin ei kuitenkaan ole oikea ratkaisu. Se murentaa joukkuehenkeä ja johtaa pelin kulun romahtamiseen. Samoin myös pelaamisen yhteydessä muuten ilmenevä kiusaaminen ja syrjintä vie pohjaa vahvempien joukkueiden ja vahvemman suomalaisen e-urheilukentän alta.
Olemme vahvempia, kun annamme kaikille mahdollisuuden pelata ja tavoitella omaa potentiaaliaan. Myös tästä syystä asiattomaan käytökseen pitäisi puuttua mahdollisimman aikaisin, ennen kuin se pääsee leviämään pidemmälle.
Hyvänä toiminnan ohjeennuorana niin pelaajille, vanhemmille kuin kisajärjestäjillekin toimii Suomen elektronisen urheilun liiton Eettinen ohjeisto.
#NonToxicGaming
Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri –hanketta koordinoi yhdessä hankekumppaneiden kanssa Helsingin kaupungin nuorisopalvelut. Hankekumppaneihin kuuluvat SEUL ry, Turku, Tampere, Hyvinkää, Rovaniemi ja Vectorama. Hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankkeen toiminnasta voi lukea lisää sen verkkosivuilta ja Twitter-tililtä.
Valokuvat: Jussi Jääskeläinen/Vectorama 2017, Jussi Jääskeläinen/Insomnia XXI