Liittokatsaus #1: Vuoden päätös ja uuden alku

Julkaistu ma 3. tammikuuta 2022
Takaisin uutisarkistoon

 

Alkusanat: Vuoden päätös

Vuosi on ehtinyt vaihtumaan, mutta vielä on mahdollisuus katsoa hieman mennyttä syksyä ennen kuin käännämme katseet täysin vuoteen 2022. SEUL:n syksy on ollut vähintäänkin mielenkiintoinen, sillä samaan aikaan normaalin työskentelyn ohella on kulkenut kolme suurta kokonaisuutta läpi syksyn. Ennen kuin katsomme hieman noita kolmea kokonaisuutta, haluan pahoitella Liittokatsausten puuttumista syksyn osalta. Teen parhaani että tämä asia korjaantuu ja että läpinäkyvyys Liiton viestinnässä on yksi tärkeimpiä teemoja keväälle.

Ensimmäinen ja suurin kokonaisuus on ollut vuoden 2022 yleisavustus. Hallitus ja toimisto teki mahtavaa työtä uudistaessaan ja laajentaessaan SEUL:n toimintasuunnitelmaa. Mielestäni toimintasuunnitelma on selkeästi parempi kuin yksikään aiemmista, vaikkakin lopullinen toimintasuunnitelma on riisuttu versio siitä joka yleisavustushakemuksen mukana olisi OKM:lle toimitettu. Kuten varmasti olette lukeneet tai kuulleet, ei yleisavustushakemus koskaan rekisteröitynyt oikealla tavalla OKM:n järjestelmään teknisen virheen vuoksi ja siten SEUL ei tule saamaan yleisavustusta vuodelle 2022. Tämä luonnollisesti aiheutti sen, että rahoitus toiminnan ylläpitämiseksi tulee hankkia muualta. Syksyn aikana olemme työskennelleet aktiivisesti eri hankkeiden valmistelussa ja SEUL:n palveluiden tuotteistamisen parissa. Näkymä alkaneen vuoden rahoituksen suhteen on varovaisen optimistinen, mutta yleisavustuksen menetyksellä on silti ollut vaikutuksensa syksyn toimintaan ja varmasti vaikutukset näkyvät myös tänä vuonna.

Toinen suuri kokonaisuus on joulukuussa julkistettu CS:GO eSM-Liiga. Liigan valmistelu alkoi jo viime keväänä ja syksyn mittaan SEUL on ollut aktiivisesti rakentamassa kestävää, toimivaa ja kaikkia kattavaa liigarakennetta yhdessä aiemmin ESML-liigaa järjestäneiden toimijoiden, sekä muiden yhteistyökumppanien kanssa. Tämä on samalla ensimmäinen kerta kun Liitto itse on ollut aktiivisessa roolissa eSM-kilpailun suunnittelussa ja valmistelussa, sen sijaan että se olisi kilpailuttanut operaattorin järjestämään kilpailun.

Kolmas suuri kokonaisuus on kuvaohjelmalakia uudistava työryhmä. SEUL on avainasemassa, kun digitaalisia pelejä ja e-urheilua käsitellään uuden kuvaohjelmalain valmistelussa. Suosittelenkin kaikille jäsenille osallistumista Kimmo Leinosen järjestämiin keskustelutilaisuuksiin SEUL:n Discordissa. On tärkeää, että myös kentän toimijat saavat äänensä kuuluviin kun kuvaohjelmalakia luodaan.

Haluan vielä käyttää hyväksi tilaisuuden kiittää kaikkia SEUL:n jäseniä, lukuisia yhteistyökumppaneita, verkostoja ja koko e-urheiluyhteisöä viime vuodesta! Toivotaan, että alkanut vuosi tuo tullessaan teille kaikille menestystä, vakautta ja mahdollisuuden ihmisten välisiin kontakteihin muutenkin kuin verkon välityksellä!

Miika Pulkkinen

Toiminnanjohtaja

 

Liiton jokapäiväinen toiminta

Liitto kartoittaa uusia rahoitusmahdollisuuksia vuodelle 2022

Kuten aiemmin tiedotimme, vuosi 2022 tulee olemaan mitä todennäköisemmin taloudellisesti haastava vuosi Liiton toiminnan kannalta. Teknisestä virheestä johtuen opetus- ja kulttuuriministeriö ei käsittele Liiton ensi vuoden yleisavustushakemusta. Kyseinen avustus on perinteisesti muodostanut merkittävän osan Liiton tuloista, joita käytetään esimerkiksi kilpatoiminnan järjestämiseen ja henkilöstökuluihin. Liitto pyrkiikin korvaamaan puuttuvan tuloerän muilla tavoin, kuten esimeriksi erityisavustuksilla, hanketuloilla sekä palveluidensa tuotteistamisella. Lisätietoa rahoituksen etenemisestä on tarjolla tulevissa Liittokatsauksissa.

Vaihteleva koronatilanne vaikuttaa yhä tapahtumatoimintaan

Aiemmasta tiedosta poiketen joulukuussa järjestettävä World Esports League -lopputurnaus jouduttiin perumaan. Syynä tähän oli isäntämaan Etelä-Korean huonontunut koronavirustilanne. Mennyt vuosi olikin haastava etenkin suurten kansainvälisten e-urheilutapahtumien kannalta, eikä Liitto täten ole päässyt toteuttamaan maajoukkuetoimintaa. Ensi vuoteen lähdetään kuitenkin toivokkaina, jo tulevaa suunnitellen.

Koto-Suomessa ainakin Lantrek suunnittelee järjestävänsä oman lähitapahtumansa maaliskuussa, Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa. Tapahtumaan sisältyy 100 000 dollarin palkintopotilla varustetun Elisa Invitationalin finaaliturnaus. Lisäksi myös Assembly Winter 2022 -tapahtuma on ilmoitettu järjestettäväksi lähitapahtumana ja suurempana kuin aiemmat Winter-tapahtumat.

Liittohallitukseen uutta verta

Suomen elektronisen urheilun liitto valitsi 13.11. pidettävässä liittokokouksessaan uuden hallituskokoonpanon. Kokouksessa päätettiin, että hallitukseen valittaisiin kolme jäsentä ja yksi varajäsen. Varsinaisina jäseninä valittiin uudelle hallituskaudelle Otto Takala sekä täysin uusina jäseninä Markus Hyytinen ja Sonja Ahtiainen. Hallituksen varajäseneksi valittiin vapaaehtoisen ilmoittautumisen perusteella Max Berg. Hallituskautensa päättivät Jussi Korpimäki ja Kati Haapanen. Liitto kiittää poistuvia hallituksen jäseniä työstään Suomalaisen e-urheilun eteen ja toivottaa tervetulleeksi kolme uutta jäsentä!

eSM-operaattorihaku vuodelle 2022 on avattu

Suomen elektronisen urheilun liitto toimenpanee taas ensi vuonna e-urheilun viralliset suomenmestaruuskisat (eSM). Turnausten järjestämisestä vastaavat operaattorit, jotka kilpailutetaan pisteytyksen mukaisesti. Liittohallitus päättää kilpailutuksen lopputuloksen tukemana valittavat operaattorit. Operaattorihaku on nyt avoinna ja hakemuksia voi lähettää 31.1.2022 mennessä. Yhteistyötä eSM-turnausten osalta käydään kuitenkin läpi vuoden siltä osin kuin pelejä on ilman operaattoria. Lisätietoa aiheesta löydät täältä.

Kuvaohjelmalakia uudistava työryhmä

Opetus- ja kulttuuriministeriö ilmoitti syyskuussa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen asettamasta työryhmästä, jonka tarkoituksena on valmistella kuvaohjelmalain uudistusta. Työryhmän toimikausi on 20.9.2021–31.12.2022. Suomen elektronisen urheilun liitto on kutsuttu osaksi työryhmää ja Liittoa edustaa hallituksen jäsen Kimmo Leinonen. Leinonen vetää säännöllisin väliajoin Liiton jäsenille tarkoitettuja tapaamisia, joissa on mahdollista saada lisätietoa työryhmän toiminnasta ja vaikuttaa sisältöihin, joita SEUL nostaa esille.

CS:GO eSM-Liiga starttaa maaliskuussa

Keväällä 2022 alkaa uusi aikakausi CS:GO:n eSM kilpailuiden osalta, kun ensimmäinen eSM-Liigan kausi näkee päivänvalon! Mestaruussarjan lisäksi liigarakenteessa on divisioonatasoja mukaanilmoittautuneen joukkuemäärän mukaan. eSM-Liiga toteutetaan yhteistyössä ESML-kilpailua toteuttaneiden tekijöiden kanssa ja SEUL:lla on aktiivinen rooli liigan suunnittelussa, valmistelussa ja toteutuksessa. Lisätietoa liigasta, sen arvoista ja osallistumisesta löydät osoitteesta esm.gg.

Hallituksen 7. kokous, 24.7.2021

Läsnäolijat:  Ville Qvist (puheenjohtaja), Otto Takala,  Kimmo Leinonen, Christian Joutsenvuori, Mirka Otsonkoski,  Miika Pulkkinen, Niko Nikkilä.

Poissa: Arttu Hämäläinen, Aku Aarva, Kati Haapanen, Jussi Korpimäki, Tuomas Rauhansalo,

Jäsenhakemus: Dream Team Esports Ry

Päätettiin hyväksyä liiton jäseneksi Dream Team Esports Ry. Dream Team Esports Oy on mobiilipelaamisen keskittynyt pelaajaorganisaatio.

Jäsenhakemus: XRoc Gaming Oy

Päätettiin hylätä XRoc Gaming Oy jäsenhakemus. Yhtiön e-urheilutoiminta ei vielä ole käynnistynyt, ainoastaan suunnitelman asteella. Kehotettiin hakemaan jäsenyyttä uudestaan kun toiminta on aloitettu.

PUBG maajoukkuekarsinta

Päätettiin valita kilpailutuksen perusteella Battle Royale Finland ry (PUBG Finland) operaattoriksi PUBG maajoukkuekarsintaan vuodelle 2021. Maajoukkue osallistuu WSL 2021 – turnaukseen joulukuussa Etelä-Koreassa.

Tekken maajoukkuekarsinta

Päätettiin avata kilpailutus Tekkenin maajoukkuekarsinnan operaattorista. Hallitus antoi puheenjohtajistolle luvan valita kilpailutuksen päätyttyä operaattorin, mikäli kilpailutuksesta löytyy hakija joka täyttää hallituksen asettamat taloudelliset kriteerit. Maajoukkue osallistuu WSL 2021 – turnaukseen joulukuussa Etelä-Koreassa.

CS:GO eSM – Tubecon Games

Päätettiin järjestää vuoden 2021 CS:GO eSM turnaus Tubecon Gamesissa.

IESF MM-kilpailut 2021

Päätettiin olla osallistumatta IESF:n MM-kilpailuihin, jotka järjestetään marraskuussa Israelissa. Tapahtumaan tulisi sitoutua pian ja tämän hetkinen maailmanlaajuinen koronatilanne ei mahdollista sitoutumista turvallisesti matkustamiseen ja tapahtumaan osallistumiseen.

Päätettiin samassa yhteydessä seurata koronatilanteen kehittymistä joulukuussa Etelä-Koreassa järjestettävien WSL-kilpailuiden osalta. Turnausjärjestäjän toimittamien tietojen valossa turnaukseen osallistuminen voisi olla mahdollista mikäli koronatilanne ei Etelä-Koreassa pahene. Lopullinen päätös osallistumisesta tehtävä syyskuun aikana.

Hallituksen 8. kokous, 24.8.2021

Läsnäolijat:  Ville Qvist (puheenjohtaja), Otto Takala,  Kimmo Leinonen, Christian Joutsenvuori, Mirka Otsonkoski, Jussi Korpimäki, Miika Pulkkinen.

Poissa: Arttu Hämäläinen, Aku Aarva, Kati Haapanen, Tuomas Rauhansalo,

Yhteistyö Bittiliiga ry:n kanssa

Sovittu että järjestetään yhdessä Bittiliiga ry:n kanssa nuorille pelaajille suunnattu keskustelutilaisuus pelaajien oikeuksiin ja pelaajapolkuun liittyen. Ajankohta tarkentuu seuraavassa yhteistyöpalaverissa.

Jäsenhakemus: Pappaliiga ry

Päätettiin hyväksyä Pappaliiga ry jäsenhakemus. Pappaliiga ry on kuluvana vuonna toimintansa aloittanut yhdistys, joka järjestää turnaustoimintaa CS:GO:n ja PUBG:n parissa yli 30-vuotiaille pelaajille.

CS:GO eSM-Liiga aiesopimus

Päätettiin hyväksyä aiesopimus yhteistyöstä CS:GO eSM-Liigan järjestämisestä TBZ esports Oy:n (ESML) kanssa.

Liiton syyskokous

Päätettiin järjestää Liiton syyskokous lauantaina 13.11.2021 klo. 12.00-15.30 verkon välityksellä. Hallitusvaalit avataan kokouskutsun lähettämisen yhteydessä. Hallituksesta erovuorossa ovat Otto Takala, Jussi Korpimäki ja Kati Haapanen.

Hallituksen 9. kokous, 28.9.2021

Läsnäolijat:  Ville Qvist (puheenjohtaja), Otto Takala,  Kimmo Leinonen,  Mirka Otsonkoski, Jussi Korpimäki, Tuomas Rauhansalo, Aku Aarva, Miika Pulkkinen.

Poissa: Arttu Hämäläinen, Kati Haapanen, Christian Joutsenvuori.

Jäsenhakemus: GT Finland Racers Ry

Päätettiin hyväksyä GT Finland Racers Ry jäsenhakemus. GT Finland Racers Ry on sim racing kilpailutoimintaa järjestävä yhdistys.

Toimintasuunnitelma

Päätettiin hyväksyä toimintasuunnitelma vuodelle 2022.

Suomen Työväen Urheiluliitto yhteistyö

Päätettiin luoda yhteistyösopimus Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry:n kanssa. Yhteistyön tarkoituksena on järjestää leiri-, koulutus ja kilpailutoimintaa yhdessä.

WSL 2021 – maajoukkueturnaus

Päätettiin osallistus WSL 2021 – maajoukkueturnaukseen PUBG ja Tekken peleissä. Maajoukkueen joukkueenjohtajana toimii Miika Pulkkinen.

Hallituksen 10. kokous, 18.10.2021

Läsnäolijat:  Ville Qvist (puheenjohtaja), Otto Takala,  Kimmo Leinonen,  Mirka Otsonkoski, Jussi Korpimäki, Kati Haapanen, Christian Joutsenvuori, Aku Aarva, Miika Pulkkinen.

Poissa: Arttu Hämäläinen, Tuomas Rauhansalo.

Vuoden 2022 OKM yleisavustus

Käytiin läpi tilanne jossa yleisavustushakemus ei teknisen virheen vuoksi rekisteröitynyt OKM:n järjestelmään. Ongelmaa on selvitetty OKM tietohallinnon kanssa ja SEUL:n yleisavustushakemusta ei voida käsitellä. Päätettiin luoda työryhmä selvittämään eri hanke, rahoitus ja palveluiden tuotteistamisen vaihtoehtoja. Päätettiin valmistella viestintää jäsenistölle, yhteisölle ja medialle tilanteesta. Päätettiin luoda uusi budjettiesitys vuodelle 2022.

Hallituksen 11. kokous, 28.10.2021

Läsnäolijat:  Ville Qvist (puheenjohtaja), Otto Takala,  Kimmo Leinonen,  Mirka Otsonkoski, Jussi Korpimäki, Christian Joutsenvuori, Aku Aarva, Miika Pulkkinen.

Poissa: Arttu Hämäläinen, Kati Haapanen, Tuomas Rauhansalo.

Syyskokouksen materiaalit

Päätettiin hyväksyä syyskokouksen materiaalit.

IESF ja EEF vuosikokoukset

Päätettiin osallistua Isrealissa järjestettäviin IESF:n ja EEF:n vuosikokouksiin etäyhteydellä.

Hallituksen 12. kokous, 9.11.2021

Läsnäolijat:  Ville Qvist (puheenjohtaja), Otto Takala,  Kimmo Leinonen,  Mirka Otsonkoski, Jussi Korpimäki, Christian Joutsenvuori, Miika Pulkkinen.

Poissa: Arttu Hämäläinen, Kati Haapanen, Tuomas Rauhansalo, Aku Aarva,.

Non-Toxic – Syrjimätön pelikulttuuri -hanke Vuoden peliskasvattaja

SEUL:n kanssa yhteistyössä toimiva Non-Toxic – Syrjimätön pelikulttuuri -hanke valittiin Vuoden pelikasvattajaksi.

Jäsenhakemus Etelä-Savon Koulutus Oy

Päätettiin hyväksyä Etelä-Savon Koulutus Oy jäsenhakemus. Etelä-Savon ammattiopisto järjestää monialaisesti toisen asteen koulutusta ja oppilaitoksessa on vuodesta 2020 alkaen järjestetty e-urheiluopintoja.

Hallituksen 13. kokous, 21.12.2021

Läsnäolijat:  Ville Qvist (puheenjohtaja), Otto Takala,  Kimmo Leinonen,  Mirka Otsonkoski, Jussi Korpimäki, Christian Joutsenvuori, Miika Pulkkinen.

Poissa: Arttu Hämäläinen, Kati Haapanen, Tuomas Rauhansalo, Aku Aarva,.

Kuvaohjelmalakia valmisteleva työryhmä

Kuvaohjelmalakia valmisteleva työryhmä on kokoontunut kahdesti ja ensimmäinen SEUL:n jäsenille suunnattu keskustelutilaisuus työryhmän työskentelystä on järjestetty SEUL:n Discord-serverillä. Tulevat jäsenille suunnatut keskustelutilaisuudet on julkaistu SEUL:n Discordissa.

Liiton syyskokous

Syyskokous järjestettiin onnistuneesti. Uusiksi hallituksen jäseniksi valittiin Markus Hyytinen ja Sonja Ahtiainen, uudelle kaudelle Otto Takala ja varajäseneksi Max Berg. Kokous päätti lisätä hallituksen varasjäsenten määrää kahdesta kolmeen. Hallitustoiminnasta poistuvat vuodenvaihteessa Jussi Korpimäki ja Kati Haapanen.

Tulevat tapahtumat

 

Yhteystiedot

Ville Qvist

Puheenjohtaja

ville.qvist@seul.fi

Miika Pulkkinen

Toiminnanjohtaja

miika.pulkkinen@seul.fi

Vastuuvapauslauseke: Suomen elektronisen urheilun liiton, SEUL ry:n liittohallitus julkaisee vapaaehtoisesti julkisesti avoimuuden vuoksi keskeisimmät kohdat viimeisimmän hallituksen kokouksen päätöksistä ja keskeisimmät kokouksessa käsitellyistä asioista. Liittohallitus ei julkaise työntekijöihin tai liiton talouteen kohdistuvia päätöksiä ja tietoja sellaisenaan ja pidättää oikeuden päättää päätösluettelon sisällöstä.

Kuva: Arttu Kokkonen / SEUL ry

Muut uutiset