Liittokatsaus #3: Vaikuttamista ja kilpailutoimintaa

Julkaistu ma 5. heinäkuuta 2021
Takaisin uutisarkistoon

 

Alkusanat: Vaikuttamista ja kilpailutoimintaa

Sain hiljattain Liiton toimintaa aktiivisesti seuraavalta aktiiviselta yhteisön jäseneltä palautetta, että onko Liitto unohtanut täysin kilpailutoiminnan, kun kevään näkyvät toimet ovat keskittyneet vaikuttamiseen? Erityisesti KAVI-ohjeistus ja Non-Toxic -viestintäkampanja ovat olleet esillä keväällä, ja siten kysymys oli täysin aiheellinen.

Voin kuitenkin vakuuttaa, että kilpailutoiminnan puolella on tapahtunut edistysaskelia kaikessa hiljaisuudessa. Sen suhteen on vain ollut harmillisen vähän tiedotettavaa, sillä monet kotimaiset operaattorit odottavat rajoitusten poistumista ja live-tapahtumien paluuta, sekä myös siksi että Liitto on ollut mukana rakentamassa täysin uudenlaisia kilpailukokonaisuuksia uusien yhteistyökumppaneiden kanssa. Toivon, että pääsen syksyn liittokatsausten alkusanoissa paneutumaan kilpailutoiminnan uusiin tuuliin syvemmin.

Mitä kilpailutoiminnan osalta voidaan jo kertoa? Ainakin se, että syksylle on luvassa täysin uusi maajoukkueturnaus WSL ja, mikäli korona- ja turvallisuustilanne sen mahdollistaa, on luvassa tuttuun tapaan myös IESF-maailmanmestaruuskilpailut. Jälkimmäinen on suomalaisittain kiinnostava, sillä tauon jälkeen tarjolla on jälleen lajina CS:GO.

Maajoukkue-toiminnan osalta on myös keskusteltu/neuvoteltu pohjoismaisesta yhteistyöstä ja kilpailutoiminnasta. Kotimaassa on käyty aktiivisia keskusteluja useiden turnausjärjestäjien kanssa eSM-turnausten tulevaisuudesta. Tänä vuonna järjestetään eSM-turnauksia tuttuun tapaan ja niistä lisätietoa on tarjolla pian. Kaikki odottavat tietoa syksystä ja erityisesti mahdollisuudesta järjestää finaalit livetapahtumassa, joten siksi tietojen julkaisu on venynyt näinkin pitkälle.

Myös matalan kynnyksen turnaustoiminnan tukemista/kehittämistä on aloitettu ja samoin opiskelijoille tarkoitetut turnaukset ovat ottaneet jälleen askeleen eteenpäin Educational Masters – turnausten laajentuessa korkeakouluihin. Siisteimmät jutut ovat kuitenkin vielä työpöydällä ja toivottavasti niistä päästään viestimään pian.

Lopuksi vielä katsaus siihen, mitä kevään näkyvällä vaikuttamistoiminnalla on saavutettu. KAVI-ohjeistus oli suuri isku koko yhteisölle, mutta Liiton tekemä vaikuttamistyö monien lajin ja sen ulkopuolisten toimijoiden kanssa on nostanut sieltä esiin seikkoja, jotka ovat mahdollistaneet juniorivalmennuksen, ryhmätoiminnan ja seuratyön jatkumisen. Vielä on hieman epäselvää, kuinka tapahtumien kisakatsomoiden osalta linjaukset menevät ja vaikuttamistoiminta sen osalta jatkuu yhä.

Tärkeimpänä on kuitenkin se, että Liitto on saanut kutsun uutta kuvaohjelmalakia valmistelevaan työryhmään ja siten e-urheilun ja digitaalisen pelaamisen ääni saadaan kuuluviin uuden lain valmistelussa, jotta uusi laki palvelisi paremmin meitä kaikkia.

Toisena näkyvänä ja todella hienona projektina keväällä on tehty Non-Toxic Gaming -kampanjaa, jossa yhteisömme jäsenet ovat päässeet ääneen toksisuuden ja syrjinnän karsimiseksi pois lajimme ja pelaamisen parista. Erityinen kiitos kaikille mukana olleille toimijoille, kampanja on jotain mistä voimme kaikki olla enemmän kuin ylpeitä!

Sekä vaikuttamistoiminnan että kilpailutoiminnan kehittäminen jatkuu Liiton toiminnan keskipisteenä. Nämä myös tukevat toinen toistaan, sillä molempia tarvitaan, jos haluamme joskus siirtyä nuorisorahoituksen piiristä urheilurahoituksen piiriin. Tämä taas toisi mukanaan resursseja, jotka turvaavat suomalaisen e-urheilun kehittämisen ja kasvun. Nyt jos koskaan on aika toimia kaikki yhdessä, jotta tämä tavoite toteutuu!

Miika Pulkkinen

Toiminnanjohtaja

 

Liiton jokapäiväinen toiminta

Ikärajajouston päivitys

Aiemmin keväällä pinnalle noussut KAVin tulkinta pelien ikärajajouston noudattamisesta päivittyi uusien viranomaiskommenttien myötä. Liitto päivitti täten myös omaa suositustaan näiden pohjalta. Uudessa suosituksessa ikärajajoustoa voi yhä noudattaa, mikäli lapsi pelaa kodin ulkopuolella omalla pelillään tai pelitilillään. KAVI myös tarkensi, että ottelustriimit ja -tallenteet kuuluvat kuvaohjelmalain piiriin, eikä niitä näkevän yleisön suhteen voi täten noudattaa ikärajajoustoa. Liitto käy tähän liittyen yhä keskustelua KAVin kanssa.

Ottelut-portaalin kehitys jatkuu

Liiton ylläpitämä, suomalaisten pelaajien ja joukkueiden otteluita yhteen keräävä Ottelut-portaali jatkaa kehitystään. Viime kuussa siihen lisättiin joukkuesivut, joista on nähtävillä tietyn joukkueen ottelut, turnaukset, pelaajat ja pelaajahistoriaa. Lisäksi portaalin Twitter-tili lähettää nyt Liiton valitsemista ”nostetuista” otteluista muistutuksen ennen niiden alkua.

CS:GO-valmentajakoulutus

Liitto järjesti toukokuun lopulla I-tason CS:GO-valmentajakoulutuksen Pajulahden urheiluopistolla. Koulutuksessa mm. pureuduttiin valmentajan monipuolisiin rooleihin, keskusteltiin eri tavoista kehittää vuorovaikutustaitoja ja analysoitiin suomalaispelaajien nauhoitteita. Koulutus käytiin osallistujalähtöisesti niin, että jokainen saisi työkaluja ja tietotaitoja oman toimintansa tarpeisiin. Kouluttajina toimivat Christian Joutsenvuori ja Nico Ilkanheimo.

Non-Toxic Gaming -kampanja

Yhdessä Helsingin kaupungin nuorisopalvelujen kanssa toteutettu #NonToxicGaming -kampanja käynnistyi kesäkuun alussa. Kampanjaan kuului alan mediapersoonien puheenvuoroja, joista kootut videot jaettiin liiton sosiaalisen median kanavissa. Samalla kehotettiin muita ottamaan osaa aiheesta käytävään keskusteluun.

Kampanja otettiin yhteisön keskuudessa hyvin vastaan. Hankkeeseen osallistuneet puhujat kutsuttiin vieraiksi mm. Mikrobitin Mestari ja Testari -podcastiin ja myös kesäkuussa järjestetty Virtuaalirama piti oman Syrjimätön pelikulttuuri -keskustelutilaisuutensa.

eSM-kisat etenevät

Elektronisen urheilun Suomen mestaruuskisat (eSM) ovat jo hyvää vauhtia käynnissä. Viime kuussa saatiin päätökseen kisoista ensimmäinen, kun VIVA LA J.MP.! nousi League of Legendsin opiskelijoiden eSM-kisojen mestariksi. Myös Digital Racingin eSM-kisat päättivät karsintasarjansa kesäkuun alussa, ja katseet on nyt asetettu 30.9.–3.10. järjestettävään loppukilpailuun.

 

Hallituksen 6. kokous, 1.6.2021

Läsnäolijat: Ville Qvist (puheenjohtaja), Otto Takala, Kimmo Leinonen, Jussi Korpimäki, Christian Joutsenvuori, Tuomas Rauhansalo, Miika Pulkkinen.

Poissa: Aku Aarva, Kati Haapanen, Mirka Otsonkoski, Arttu Hämäläinen.

Urheiluopistoyhteistyö

Rovaniemen Santasport Lapin Urheiluopiston järjestämä Midnight Sun Games pidetään 16.-18.7 Rovaniemellä.

Kuvaohjelmalain uudistamisen työryhmän edustaja

Liitto on kutsuttu mukaan uutta kuvaohjelmalakia valmistelevaan työryhmään. Päätettiin ehdottaa Liiton edustajaksi Kimmo Leinosta ja varalle Mirka Otsonkoskea. Liitto sai kutsun käytyään toukokuussa keskustelua kuvaohjelmalain ja siihen tehtyjen linjauksien ongelmista e-urheilun osalta Valtiosihteeri Tuomo Puumalan ja Kulttuuriasiainneuvos Laura Mäkelän kanssa.

Jäsenhakemus: Finnish Auto Simracing Team ry 

Päätettiin hyväksyä liiton jäseneksi Finnish Auto Simracing Team ry. Finnish Auto Simracing Team ry on sim racingin parissa toimiva yhdistys, joka järjestää kilpailu- ja tapahtumatoimintaa konsolipuolella.

Jäsenhakemus: Hive Gaming Lounge

Päätettiin hyväksyä liiton jäseneksi Hive Gaming Lounge. Hive Gaming Lounge on Tampereella sijaitseva pelikahvila.

Liiton kesäpäivä

Päätettiin järjestää Liiton hallituksen ja työntekijöiden perinteinen kesäpäivä heinäkuussa Keuruulla. Kesäpäivässä käsitellään Liiton tulevaa toimintaa, syksyn rahoitushakuja ja muita ajankohtaisia asioita, kuten kilpailutoiminnan kokonaisuutta ja käynnissä olevia yhteistyöneuvotteluja.

Lajivalmentajakoulutus

Käytiin läpi toukokuussa Pajulahden urheiluopistolla järjestetyn I-tason CS:GO lajivalmentajakoulutuksen toteutus ja palaute. Koulutus koettiin hyödylliseksi, mutta osallistujamäärä olisi voinut olla suurempi. Pandemiatilanne ja koulutuksen siirtymisestä johtunut lyhyt varoitusaika osallistujille vaikuttivat osallistujamäärään. Kouluttajina toimivat Pajulahdesta Nico Ilkanheimo ja Incoach Oy:sta Christian Joutsenvuori.

Kansainvälinen kilpailutoiminta

Päätettiin seurata globaalin koronatilanteen ja Israelin turvallisuustilanteen kehittymistä ennen lopullista päätöstä osallistumisesta syksyllä Eilat:issa järjestettäviin IESF-maailmanmestaruuskilpailuihin. Liitto on alustavasti ilmoittanut osallistuvansa kilpailuihin CS:GO:n, Dota 2:n, Tekkenin ja eFootball PES:n osalta.

Päätettiin osallistua uuteen WSL-maajoukkueturnaukseen PUBGin ja Tekkenin osalta. Turnauksessa pelataan kansalliset karsinnat, verkon välityksellä Euroopan karsinnat ja loppukilpailu pelataan paikan päällä Koreassa. 

Tekkenin osalta päätettiin, että yksi maajoukkuekarsinta kattaa molemmat kansainväliset turnaukset.

 

Jäsenten tuleva toiminta

Qrikka eSportsin pelitila Kurikkaan

Qrikka eSports ry aloittaa pelitilatoiminnan Kurikassa. Yhdistys sai hankkeelleen tukea ELY:ltä 68 000 eiuron verran. Tilan valmistelut aloitetaan elokuussa ja sen olisi tarkoitus olla valmis yleisölle viimeistään syyskuussa. Kertalippujen ja kuukausilippujen lisäksi 18v täyttäneet saavat tiloihin kausilippuja, jonka ”salikortilla” pääsee kulkemaan tiloille aukiolojen ulkopuolellakin.

Yhdistyksen tapahtumatoiminta on ollut toistaiseksi jäissä. Tämä on johtunut sekä vallitsevasta tilanteesta että siitä, että Kurikassa saatavilla olevat tilat ovat koulujen käytössä, jotka ovat evänneet pääsyn ulkopuolisilta. Tulevaisuus kuitenkin näyttää valoisalta ja usko nousuun on kova. Joukkuetoiminnan käynnistyy uudelleen, jahka pelitila on saatu käyttöön.

Majoreille.fi -risteily

Liiton jäsen Game Cave on mukana järjestämässä Majoreille.fi-risteilyä marraskuussa. Tukholmassa pelattavaan CS:GO Major-turnauksen finaaliin huipentuvan risteilyn liput ovat nyt myynnissä. Risteilylle on tarjolla Liiton jäsenille oma tarjoushinta. Tarjoushintaisten hyttien varaamiseen ohjeet saapuvat sähköpostitse kesän jäsenkirjeessä.

 

Tulevat tapahtumat

 

Yhteystiedot

Ville Qvist

Puheenjohtaja

ville.qvist@seul.fi

Miika Pulkkinen

Toiminnanjohtaja

miika.pulkkinen@seul.fi

Vastuuvapauslauseke: Suomen elektronisen urheilun liiton, SEUL ry:n liittohallitus julkaisee vapaaehtoisesti julkisesti avoimuuden vuoksi keskeisimmät kohdat viimeisimmän hallituksen kokouksen päätöksistä ja keskeisimmät kokouksessa käsitellyistä asioista. Liittohallitus ei julkaise työntekijöihin tai liiton talouteen kohdistuvia päätöksiä ja tietoja sellaisenaan ja pidättää oikeuden päättää päätösluettelon sisällöstä.

Kuva: Arttu Kokkonen / SEUL ry

Muut uutiset