Liittokatsaus #3: Katseet vuoteen 2021!

Julkaistu pe 18. joulukuuta 2020
Takaisin uutisarkistoon
Liittokatsaus käy tällä kertaa läpi marraskuun ja joulukuun hallituksen kokoukset, sekä tärkeimmät loppusyksyn toiminnot ja tapahtumat. Syksy on ollut liiton arjessa hyvin hektistä aikaa pandemian, työntekijävaihdosten ja yleisen liiton toimintaan liittyvän perinteisen syyskiireen vuoksi. Nyt onkin oikea aika kääntää katseet hetkeksi kohti ensi vuotta ennen kuin rauhoitumme joulun viettoon.

Alkusanat: Katseet vuoteen 2021!

Liittokatsaus käy tällä kertaa läpi marraskuun ja joulukuun hallituksen kokoukset, sekä tärkeimmät loppusyksyn toiminnot ja tapahtumat. Syksy on ollut liiton arjessa hyvin hektistä aikaa pandemian, työntekijävaihdosten ja yleisen liiton toimintaan liittyvän perinteisen syyskiireen vuoksi. Nyt onkin oikea aika kääntää katseet hetkeksi kohti ensi vuotta ennen kuin rauhoitumme joulun viettoon.

Vuosi 2021 tuo mukanaan uusia painopisteitä liiton toimintaan. Etenkin harrastetason turnaustoiminta ja junioritoiminta ovat osa-alueita joihin liitto tulee panostamaan entistä enemmän tulevana vuotena. Koululaisille ja opiskelijoille suunnattu Educational Masters tulee laajenemaan merkittävästi vuoden 2021 aikana ja viime vuosina pilotoitu Grassroots-toiminta tulee ottamaan seuraavan askeleen eteenpäin. Molemmat turnauskokonaisuudet ovat vielä suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa, joten pääsemmekin avaamaan näitä enemmän alkuvuoden liittokatsauksissa.

Ensi vuonna kilpaillaan tutusti eSM-titteleistä. Haku eSM-operaattoriksi on yhä auki ja viime vuosilta tuttuun tapaan turnaukset julkistetaan alkukeväästä esm.gg -sivustolle. Tänä vuonna tittelit jaettiin pääasiassa verkon välityksellä pelatuissa turnauksissa, mutta toivottavasti ensi vuonna pääsemme jälleen taistelemaan mestaruuksista live-yleisön edessä.

Liiton arvoja tuodaan ensi vuonna aktiivisesti esiin toteuttamalla uunituoretta yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmaa sekä järjestämällä yhteistyössä Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri -hankkeen kanssa Non-toxic -serfitikaattikoulutuksia.

Paljon muutakin on ensi vuodelle vielä suunnitteilla ja toivottavasti pitkin kevättä voimme liittokatsauksissa julkaista liiton jäseniä ja koko elektronisen urheilun yhteisöä ilahduttavia uutisia.

Nyt on kuitenkin aika rauhoittua hetkeksi lataamaan akkuja, sekä toivottaa rauhallista joulua ja erittäin hyvää uutta vuotta 2021 koko suomalaiselle elektronisen urheilun yhteisölle!

Miika Pulkkinen

Toiminnanjohtaja

Hallituksen 13. kokous, 23.11.2020

Läsnäolijat: Joonas Kapiainen (puheenjohtaja), Otto Takala,  Kimmo Leinonen, Jussi Korpimäki, Niklas Hirvelä, Aku Aarva, Miika Pulkkinen, Mirka Otsonkoski.

Poissa: Ville Qvist, Timo Pölkki, Kati Haapanen, Jens Brännback.

Nuoriso ja koulutus

Marraskuun lopussa kokoontuu ensimmäisen kerran e-urheilun oppilaitostyöryhmä, johon osallistuu liiton oppilaitosjäsenet ja ne urheiluopistot joiden kanssa liitolla on yhteistyösopimus. Työryhmän tarkoituksena on löytää tavat verkostoitumiseen ja avoimeen yhteistyöhön eri toimijoiden välillä. 

Liitto on Suomen Olympiakomitean jäsen ja liitto otti osaa Suomen Olympiakomitean vuosikokoukseen. Liitto oli mukana äänestämässä Suomen Olympiakomitean uutta puheenjohtajistoa ja hallitusta. Liittoa vuosikokouksessa edusti Joonas Kapiainen ja Otto Takala.

Urheiluopistoyhteistyö

Varalan urheiluopistosta valmistuu 11 e-urheilun ohjaajaa joulukuussa. Ensi vuonna luvassa uusi e-urheilun ohjaajien koulutus. E-urheilun ohjaajakoulutus on suunnattu seurojen ja kaupungin ohjaajille ja valmentajille. Koulutuksen laajuus on 45 osaamispistettä.

Jäsenhakemus: Tiera eSports Oy

Päätettiin hyväksyä liiton jäseneksi Tiera eSports Oy. Tiera eSports Oy on vuonna 2020 perustettu pelaajaorganisaatio, joka pyrkii murtautumaan huipulle sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.

OKM-erityishanke kehitysvammais e-urheiluun

Päätettiin hakea opetus- ja kulttuuriministeriöstä hankeavustusta kehitysvammais e-urheilun kehittämiseksi ja tukemiseksi. Yhteistyökumppaneina haussa toimii Suomen paralympiakomitea, LIKES, Pajulahden urheiluopisto ja Special Esports – Esteettömän eUrheilun tuki ry. Haettava summa on 60 000€.

Kilpailutoiminta

Päätettiin jatkaa vuoden 2021 eSM -operaattorihakua vuoden loppuun saakka. Liitto on yhteydessä vuoden 2020 operaattoreihin joilla ei ole sopimusta tai hakemusta vuodelle 2021. Hakemuksia oli saapunut maltillisesti ja usealta suositulta peliltä puuttui vielä hakija.

Kansainväliset asiat

IESF -maailmanmestaruusturnauksen alueellisissa karsinnoissa Suomen Dota 2 -maajoukkue sijoittui neljänneksi ja jäi siten ilman loppukilpailupaikkaa. Näin PES -pelaaja Jussi Aalto on ainut Suomen edustaja helmikuussa pelattavassa loppukilpailussa.

Hallituksen 14. kokous, 14.12.2020

Läsnäolijat: Joonas Kapiainen (puheenjohtaja), Otto Takala, Ville Qvist, Aku Aarva, Jussi Korpimäki, Niklas Hirvelä, Ville Qvist, Kati Haapanen, Miika Pulkkinen, Valtteri Palonkorpi, Mirka Otsonkoski, Christian Joutsenvuori, Arttu Hämäläinen.

Poissa: Timo Pölkki, Jens Brännback.

Urheiluopistoyhteistyö

Ensimmäiseen e-urheilun oppilaitostyöryhmän tapaamiseen ottivat osaa kaikki liiton oppilaitosjäsenet ja ne urheiluopistot joiden kanssa liitolla on yhteistyösopimus. Jatkossa työryhmä kokoontuu 4 kertaa vuodessa. Työryhmän tarkoituksena on löytää sopivat keinot verkostoitumiseen ja avoimeen yhteistyöhön toimijoiden välillä. Liiton suuntaan työryhmästä tuli erilaisia toiveita ja kysymyksiä. Nämä otetaan tarkempaan käsittelyyn alkuvuodesta.

Seuratoiminta

Seuratoiminnan työryhmä kokoontuu seuraavan kerran ensi vuoden puolella. Mukaan kutsutaan uudet syksyn aikana liittyneet seurajäsenet.

Jäsenhakemus: Game Cave Oy

Päätettiin hyväksyä liiton jäseneksi Game Cave Oy. Game Cave Oy on Espoon ensimmäinen e-urheilu sali, jossa pelaamaan pääsee yksityishenkilöt, joukkueet ja seurat.

Työntekijämuutokset

Päätettiin että liiton yhteisökoordinaattori Valtteri Palonkorpi jatkaa liitossa osa-aikaisena järjestelmävastaavana 1.1.2021 alkaen. Aloite työnkuvan muuttamisesta osa-aikaiseksi tuli yhteisökoordinaattorilta.

Päätettiin palkata liitolle tammi-helmikuun aikana osa-aikainen viestintäkoordinaattori. Tarkempaa tietoa rekrytoinnista tulee lähiaikoina erillisen uutisen muodossa.

Joukkuekomentojärjestelmän hankinta

Keskusteltiin laajasti lavaolosuhteissa toteutettaviin turnauksiin sopivien vastameluominaisuuksilla varustettujen kuulokemikrofonien hankinnasta. Päätös hankinnasta siirrettiin ylimääräiseen hallituksen kokoukseen, jota ennen tehdään lisäselvityksiä asiaan liittyen. 

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma

Päätettiin hyväksyä uusi yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma vuosille 2021-2022. Ensimmäinen suunnitelma julkaistiin vuonna 2018 ja nyt hyväksyttyä päivitettyä suunnitelmaa on valmisteltu kesästä 2020 lähtien. Suunnitelmaa on päivitetty tänä vuonna järjestetyn yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokyselyn perusteella.

OKM-erityishanke kehitysvammais e-urheiluun

Todettiin että opetus- ja kulttuuriministeriö ei myöntänyt hankeavustusta kehitysvammais e-urheilun kehittämiseksi ja tukemiseksi haettuun hankkeeseen.

eSM 2021

Käsiteltiin alkuperäisen hakuajan puitteissa toimitetut hakemukset. Hakuaikaa on jatkettu vuoden loppuun saakka.

Kilpailutoiminta

Käytiin läpi kuluvan vuoden Educational Masters toiminnan ongelmakohtia ja tilastoja. Todettiin että ensi vuoden suunnittelussa tulee ottaa huomioon haasteet lisenssien hankinnan suhteen ja luoda menetelmät jotka kestävät toiminnan laajentamisen tulevina vuosina.

Todettiin että luodaan malli Grassroots-toiminnalle, jotta toiminta voidaan käynnistää vuonna 2021 ja laajentaa useammalle toimijalle. Grassroots-toiminta on avointa turnaustoimintaa elektronisen urheilun harrastajille. 

Kansainvälinen toiminta

Todettiin että liitto ottaa osaa IESF:n liittokokoukseen 21.12.2020. Liittoa edustamaan valittiin Joonas Kapiainen ja Otto Takala. Edustajilla on lupa tehdä päätöksiä ja äänestää liiton puolesta liittokokouksessa. Liittokokouksessa äänestetään mm. sääntömuutoksista ja puheenjohtajasta.

Liiton jokapäiväinen toiminta

Liittoon kaksi uutta jäsentä

Suomen elektronisen urheilun liittoon saatiin jälleen uusia jäseniä, kun liittohallitus hyväksyi jäseniksi seuraavat organisaatiot: Tiera eSports Oy ja Game Cave Oy. Uusista jäsenistä uutisoidaan liiton verkkosivuilla pian. Lisätietoa uusista ja vanhoista jäsenistä löydät liiton jäsensivulta. Liitto on saanut tasaisesti uusia jäseniä läpi kuluvan vuoden. Pelkästään syksyn aikana liitto on hyväksynyt jäsenekseen seitsemän uutta toimijaa.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma vuosille 2021-2022

null

Liitto on julkaissut hiljattain uuden päivitetyn version yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmasta. Uusi suunnitelmaa kattaa vuodet 2021-2022. Alunperin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma julkaistiin vuonna 2018 ja kesällä 2020 järjestetyn Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokyselyn perusteella sitä on päivitetty tuleville vuosille. Uusina toimenpiteinä työryhmä on esittänyt pelaajan kuvan moninaistamista, uuden pelaajasukupolven käsitysten selvittämistä sekä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokoulutusten järjestämistä.

Suunnitelmaa on ollut päivittämässä liiton yhdenvertaisuustyöryhmä, johon kuuluu liittohallituksen jäsenet Jussi Korpimäki, Kati Haapanen ja Otto Takala, liittohallituksen puheenjohtaja Joonas Kapiainen, liiton projektikoordinaattori Mirka Otsonkoski, järjestöaktiivi Johanna Verhiö, sekä Non-Toxic -syrjimätön pelikulttuuri -hankkeen projektisuunnittelija Riikka Lehtinen ja projektikoordinaattori Sonja Ahtiainen.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman pääset lukemaan täältä.

eSM 2021 -kilpailutus on käynnissä

Ensi vuoden eSM-operaattorien hakua on jatkettu vuoden loppuun saakka. Haussa on toimijat järjestämään e-urheilun SM-kilpailut eri peleihin ja haussa on vielä operaattorit ainakin seuraaviin peleihin:

 • Counter-Strike: Global Offensive
 • Valorant
 • Hearthstone
 • Overwatch
 • StarCraft II
 • Dota 2
 • Tekken 7
 • FIFA & Pro Evolution Soccer
 • Rocket League
 • Fortnite
 • Super Smash Bros. -pelit (Super Smash Bros. Melee ja Super Smash Bros. Ultimate)
 • Eri mobiilipelit (Clash Royale, Arena of Valor, Critical Ops, Heroes of Warland jne.)
 • Tanssipelit

Lisätietoa hausta, yleiset määrittelyt ja hakulomake löytyvät täältä. Vuonna 2020 kilpailtiin kuudessa eri pelissä, lisätietoa näistä turnauksista löydät osoitteesta esm.gg.

eSM 2020

Vuosi 2020 lähenee loppuaan ja samoin eSM 2020 -kausi on yhtä turnausta vailla valmista. Joulun välipäivinä taistellaan vielä League of Legendsin eSM-tittelistä. Turnaus alkaa 27.12. ja mestari on tiedossa 30.12.

Loppusyksyn aikana olemme saaneet uusia mestareita kun Saunabois voitti PlayerUnknown’s Battlegroundsin, From the Air! Rocket Leaguen ja JamkGO opiskelijoiden CS:GO eSM-mestaruudet. Lisätietoja kisoista voi lukea kisojen verkkosivuilta.

Liitto kiittää lämpimästi tämän vuoden eSM-operaattoreita jotka ovat saaneet luotua laadukkaat ja kovatasoiset mestaruusturnaukset vaikeista lähtökohdista huolimatta.

Liiton AMA -lähetys

null

Liitto järjesti 13.12.2020 AMA (Ask Me Anything) -lähetyksen liiton Twitch-kanavalla. Liiton nykyinen puheenjohtaja Joonas Kapiainen ja tuleva puheenjohtaja Ville Qvist vastailivat Timo “Stimby” Pölkin isännöimässä lähetyksessä katsojien ja esports-yhteisön lähettämiin kysymyksiin. Täysi kaksituntinen lähetys on nähtävissä liiton YouTube-kanavalla.

Lähetyksessä vastailtiin liiton toimintaan, puheenjohtajiin ja suomalaiseen esports yhteisöön liittyviin kysymyksiin, sekä muisteltiin vanhoja ja suunnattiin katseita tulevaisuuteen.

Ottelut-portaali

Suomen elektronisen urheilun liiton ajankohtainen ottelu- ja tulosportaali, SEUL Ottelut -portaali, palvelee osoitteessa ottelut.info. Palvelun tarkoitus on tarjota suomalaisille e-urheilun seuraajille ja muille kiinnostuneille keskitettyä ja ajankohtaista tietoa siitä, milloin ja mistä suomalaisten joukkueiden ja pelaajien otteluita voi seurata.

SEUL Ottelut -portaalin Twitteriin julkaistaan päivittäin tietoa tulevista otteluista, joissa pelaa suomalaisia kilpapelaajia. Mikäli jokin turnaus tai pelititteli on jäänyt lisäämättä portaaliin, voi liitolle lähettää vinkkejä sähköpostitse osoitteeseen ottelut@seul.fi.

Tapahtumakalenteri ja uutisointi jäsenten toiminnasta

Liitto ylläpitää verkkosivuillaan tapahtumakalenteria, jonka tarkoituksena on tarjota tietoa kotimaisista pelaamisen ja elektronisen urheilun tapahtumista. Mikäli huomaat listassa puutteita, voit olla yhteydessä yhteisökoordinaattoriin osoitteessa valtteri.palonkorpi@seul.fi. Kerrothan tapahtumasta ilmoittaessa ainakin seuraavat asiat: ajankohta ja tapahtumapaikka, mahdollisten tietokonepaikkojen määrä, ohjeet lippujen hankkimiseen, suurimmat turnaukset ja mahdollinen muu ohjelma.

Tulevat tapahtumat

Yhteystiedot

Joonas Kapiainen

Puheenjohtaja

joonas.kapiainen@seul.fi

Miika Pulkkinen

Toiminnanjohtaja

miika.pulkkinen@seul.fi

Valtteri Palonkorpi

Yhteisökoordinaattori

valtteri.palonkorpi@seul.fi

Mirka Otsonkoski

Projektikoordinaattori

mirka.otsonkoski@seul.fi

Vastuuvapauslauseke: Suomen elektronisen urheilun liiton, SEUL ry:n liittohallitus julkaisee vapaaehtoisesti julkisesti avoimuuden vuoksi keskeisimmät kohdat viimeisimmän hallituksen kokouksen päätöksistä ja keskeisimmät kokouksessa käsitellyistä asioista. Liittohallitus ei julkaise työntekijöihin tai liiton talouteen kohdistuvia päätöksiä ja tietoja sellaisenaan ja pidättää oikeuden päättää päätösluettelon sisällöstä.

Kuva: Arttu Kokkonen / SEUL ry

Muut uutiset