Liittokatsaus #1: Pelaa turvallisesti!

Julkaistu ti 2. maaliskuuta 2021
Takaisin uutisarkistoon
Turvallisuus on ollut suurena puheenaiheena elektronisen urheilun ympärillä viime aikoina. Tähän liittyy monta osa-aluetta ja on loistavaa että näistä puhutaan entistä avoimemmin. HAVU Gamingin ja Kotipizzan Don’t Be Toxic -kampanja on hyvä esimerkki siitä että suomalainen kilpapeliyhteisö tunnistaa ongelmat ja liiton Non-toxic sertifikaattikoulutus yhteistyössä Non-toxic – Syrjimätön pelikulttuuri -hankkeen kanssa luo pohjaa organisaatioille näiden ongelmien ratkaisemiseksi. Keväälle on odotettavissa vielä uusia avauksia kiusaamisen, syrjimisen ja toksisen ilmapiirin vähentämiseksi kilpapelaamisen parissa ja se on loistava uutinen kaikkien kannalta.

Alkusanat: Pelaa turvallisesti!

Turvallisuus on ollut suurena puheenaiheena elektronisen urheilun ympärillä viime aikoina. Tähän liittyy monta osa-aluetta ja on loistavaa että näistä puhutaan entistä avoimemmin. HAVU Gamingin ja Kotipizzan Don’t Be Toxic – kampanja on hyvä esimerkki siitä että suomalainen kilpapeliyhteisö tunnistaa ongelmat ja liiton Non-toxic sertifikaattikoulutus yhteistyössä Non-toxic – Syrjimätön pelikulttuuri -hankkeen kanssa luo pohjaa organisaatioille näiden ongelmien ratkaisemiseksi. Keväälle on odotettavissa vielä uusia avauksia kiusaamisen, syrjimisen ja toksisen ilmapiirin vähentämiseksi kilpapelaamisen parissa ja se on loistava uutinen kaikkien kannalta.

Turvallisuus käsittää kuitenkin paljon muutakin kuin pelaajien tai pelaajien ja katsojien välisen kommunikaation. Liitto saa vuosittain lukuisia yhteydenottoja pelaajilta, joukkueilta ja tapahtumajärjestäjiltä erilaisista väärinkäytöksistä, maksamattomista palkkioista ja sopimusrikkomuksista. Liitto laajentaa tänä vuonna pelaaja- ja harrastajalisenssin alaisia turnauksia kattamaan eSM-turnausten lisäksi erilaisia opiskelijoiden ja harrastetason turnauksia. Liiton yhteistyökumppanuus ja lisenssin alaisuus takaa turvallisen ympäristön, sillä Liitto luo kumppanuuksia vain toimijoiden kanssa jotka se on todennut luotettaviksi ja turvallisiksi. 

Mikäli sinulle herää epäilyksiä, kysymyksiä tai tarvetta jakaa kokemuksiasi aiheeseen liittyen, olethan rohkeasti yhteydessä Liittoon! Turvallisuus #esportsfi yhteisössä on tärkeä aihe, joten tehdään yhdessä pelaamisesta turvallista kaikille!

Liitto on vuosien varrella lähettänyt jäsenilleen säännöllistä jäsenkirjettä suunnilleen jokaisen hallituksen kokouksen jälkeen. Tällä tavalla jäsenistö on pysynyt perillä hallituksen tekemistä päätöksistä ja liiton toiminnasta. Elokuussa hallitus päätti että jäsenkirjeen lisäksi julkaistaan liittokatsaus julkisesti liiton verkkosivuilla. Liittokatsaus sisältää lyhyen katsauksen hallituksen päätöksiin ja tekee nostoja liiton päivittäisestä toiminnasta. Jäsenkirjeen tapaan näitä liittokatsauksia pyritään julkaisemaan aina hallituksen kokousten jälkeen.

Miika Pulkkinen

Toiminnanjohtaja

Hallituksen 1. kokous, 18.1.2021

Läsnäolijat:  Ville Qvist (puheenjohtaja), Otto Takala, Aku Aarva, Kimmo Leinonen, Jussi Korpimäki, Kati Haapanen, Christian Joutsenvuori, Mirka Otsonkoski, Tuomas Rauhansalo, Miika Pulkkinen.

Poissa: Arttu Hämäläinen.

Urheiluopistoyhteistyö

Santasportsilla alkanut uusi 3-vuotinen ESR-hanke nimeltä E-urheilusta lappilainen tiekartta.

Puheenjohtajiston valinta

Valittiin liiton 1. varapuheenjohtajaksi Otto Takala ja 2. varapuheenjohtajaksi Mirka Otsonkoski. Liiton syyskokouksessa puheenjohtajaksi valittiin Ville Qvist.

Jäsenhakemus: Helsingin Kojootit Kojo ry

Päätettiin hyväksyä liiton jäseneksi Helsingin Kojootit Kojo ry. Helsingin Kojootit Kojo ry on Helsingissä toimiva urheiluseura joka on ottanut elektronisen urheilun osaksi toimintaansa.

Aiesopimus Omnian ja Urhean kanssa

Päätettiin hyväksyä aiesopimus Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian ja Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean kanssa. Kolmen osapuolen välinen sopimus allekirjoitetaan alkukevään aikana.

IESF MM-kilpailut

IESF MM-kilpailut 2020 on peruttu koronan vuoksi. Vuoden 2021 kilpailut järjestetään Israelin Eilatissa.

Hallituksen 2. kokous, 15.2.2021

Läsnäolijat: Ville Qvist (puheenjohtaja), Otto Takala, Aku Aarva, Kimmo Leinonen, Jussi Korpimäki, Christian Joutsenvuori, Mirka Otsonkoski, Tuomas Rauhansalo, Miika Pulkkinen.

Poissa: Kati Haapanen, Arttu Hämäläinen.

Viestintäkoordinaattorin rekrytointi

Päätettiin valita osa-aikaiseksi viestintäkoordinaattoriksi Niko Nikkilä. 

Urheiluopistoyhteistyö

Keskustelut elektronisen urheilun lajivalmennuskoulutuksista kyseisiä koulutuksia tuottavien toimijoiden kanssa ja luotu suuntaviivoja koulutuskokonaisuudesta. Liitto ottaa aiempaa suurempaa roolia kokonaisuuden hallinnassa.

Jäsenhakemus: Roots Gaming ry

Päätettiin hyväksyä liiton jäseneksi Roots Gaming ry. Roots Gaming ry on vuonna 2019 perustettu keravalainen voittoa tavoittelematon e-urheilu -organisaatio. Yhdistyksen tavoitteena on kehittää e-urheilutoimintaa Keravalla ja luoda nuorille turvallinen ja nykyaikainen ympäristö harjoitella ja kehittää itseään e-urheilijoina.

Non-toxic sertifikaattikoulutus

Todettiin että ensimmäinen Non-toxic sertifikaattikoulutus on saatu päätökseen. Mukana oli 10 toimijaa. Toinen koulutus järjestetään vuoden 2021 aikana.

Kilpailutoiminnan malli

Esiteltiin suunnittelupalavereissa luotu malli liiton alaiselle kilpailutoiminnalle. Malli luo pohjaa lisenssin alaisen kilpailutoiminnan laajentamiselle eSM-, opiskelijoiden ja harrasteturnausten osalta, mutta sen työstämistä jatketaan vielä kevään aikana. 

Educational Masters

Päätettiin että Liitto toimii yhteistyökumppanina Educational Masters turnauksille vuoden 2021 ajan. Educational Masters laajenee toisen asteen oppilaitoksista myös yläkouluihin ja korkeakouluihin.

Liiton jokapäiväinen toiminta

Liitto sai 90 000 euroa avustusta OKM:ltä

Liitto sai OKM:ltä tuttuun tapaan avustusta nuorisojärjestön toimintaan vuodelle 2021. Tänä vuonna avustuksen suuruus on 90 000 euroa, joka on hieman vähemmän kuin viime vuonna. Avustus turvaa liiton toiminnan ja mahdollistaa strategian ja toimintasuunnitelman mukaisen toiminnan järjestämisen. 

Niko Nikkilä on liiton uusi viestintäkoordinaattori

Niko Nikkilä on valittu liiton uudeksi osa-aikaiseksi viestintäkoordinaattoriksi. Suomalaista elektronisen urheilun uutisointia seuranneille Niko on varmasti tuttu kasvo entuudestaan eurheilu.com ja pelaajat.com sivustoilta.. Nikolla on pitkä kokemus elektronisen urheilun uutisoinnista ja vahva alan tuntemus. Niko aloittaa uudessa tehtävässään maaliskuun 3. päivä.

Liittoon kaksi uutta jäsentä

Suomen elektronisen urheilun liittoon saatiin jälleen uusia jäseniä, kun liittohallitus hyväksyi jäseniksi seuraavat organisaatiot: Helsingin Kojootit Kojo ry ja Roots Gaming ry. Uudet jäsenet hyväksyttiin viimeisimmän liittokatsauksen jälkeen pidetyissä hallituksen kokouksissa.. Lisätietoa uusista ja vanhoista jäsenistä löydät liiton jäsensivulta.

IESF 2020 maailmanmestaruusturnaus peruttu

International Esports Federationin (IESF) järjestämät maailmanmestaruuskilpailut oli alunperin tarkoitus pelata Israelin Eilatissa viime syksynä, mutta maailmanlaajuinen terveystilanne pakotti ensin siirtämään turnauksen tälle keväälle ja nyt perumaan vuoden 2020 loppukilpailun kokonaan. Lopputurnauksen palkintopotti siirretään alueellisten karsintojen parhaille pelaajille.

Suomen maajoukkuetta pääturnauksessa olisi edustanut Tekken 7 -pelistä Joni “Jopelix” Huovinen, Pro Evolution Soccer -pelistä Jussi “Grillsmak” Aalto.  Dota 2 -pelin HAVU Gaming, eli Perttu “Megabauss” Pesonen, Samu “MTD” Hautala, Mikael “GreedoT1” Sainio, Aapo “Nukkumatti” Riikonen, sekä Jan “Womber” Kylmänen, jäi yhden voiton päähän lopputurnauspaikasta.

IESF julkaisi vuoden 2021 kilpailukalenterin

IESF julkaisi kilpailukalenterin kuluvalle vuodelle. Syksyllä pelataan tuttuun tapaan IESF maailmanmestaruusturnaus. Maailmanmestarit ovat selvillä marraskuussa ja turnauksessa pelataan ainakin Dota 2 ja CS:GO. Loput turnauksen peleistä julkaistaan maaliskuun aikana. Viime vuosilta tutuksi tulleiden MM-kilpailujen rinnalle on tälle vuodelle nousemassa uusi World Super League, jonka yksityiskohdista saadaan lisää tietoa kevään aikana. Uuden liigan finaalit pelataan joulukuussa. 

Koko kalenteri on nähtävissä IESF:n sivuilla.

eSM 2021

Elektronisen urheilun suomenmestaruuskisojen julkaisu lähenee. Talven aikana on haettu operaattoreita vuoden 2021 kisoille ja tänä vuonna tulemme näkemään täysin uusia pelejä mukana tarjonnassa. Vuoden 2021 eSM-kilpailut julkaistaan maaliskuun aikana.
Lisätietoja kisoista voi lukea kisojen verkkosivuilta.

Yhteishaku

Yhteishaku on käynnissä ja mukana on laaja joukko eri kouluja ja koulutuksia joissa mukana on elektroninen urheilu. Liitto on kerännyt koulutukset-sivulle tietoja eri koulutusasteen oppilaitoksista. Kannattaa myös seurata liiton uutisia ja twitteriä viimeisimpien tietojen suhteen.

Ensimmäinen Non-toxic -sertifikaattikoulutus järjestetty

Suomen elektronisen urheilun liitto järjesti yhteistyössä Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri -hankkeen kanssa ensimmäisen Non-toxic -sertifikaattikoulutuksen. Koulutukseen osallistui 10 toimijaa elektronisen urheilun kentältä. Koulutuksessa käytiin läpi teemaan liittyviä käsitteitä, liiton tekemän yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokyselyn tuloksia sekä Non-Toxic -hankkeen tekemiä selvityksiä. Osana koulutusta osallistujat loivat itselleen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman, joita myös esiteltiin viimeisellä koulutuskerralla. Koulutuksen käyneille myönnetyn sertifikaatin voi nähdä toimijoiden verkkosivuilla ja se kertoo, että toimija on sitoutunut kehittämään turvallisempaa ja yhdenvertaisempaa pelaamista. Lisätietoa koulutuksesta löydät liiton uutisesta.

Ottelut-portaali

Suomen elektronisen urheilun liiton ajankohtainen ottelu- ja tulosportaali, SEUL Ottelut -portaali, palvelee osoitteessa ottelut.info. Palvelun tarkoitus on tarjota suomalaisille e-urheilun seuraajille ja muille kiinnostuneille keskitettyä ja ajankohtaista tietoa siitä, milloin ja mistä suomalaisten joukkueiden ja pelaajien otteluita voi seurata.

SEUL Ottelut -portaalin Twitteriin julkaistaan päivittäin tietoa tulevista otteluista, joissa pelaa suomalaisia kilpapelaajia. Mikäli jokin turnaus tai pelititteli on jäänyt lisäämättä portaaliin, voi liitolle lähettää vinkkejä sähköpostitse osoitteeseen ottelut@seul.fi.

Tapahtumakalenteri ja uutisointi jäsenten toiminnasta

Liitto ylläpitää verkkosivuillaan tapahtumakalenteria, jonka tarkoituksena on tarjota tietoa kotimaisista pelaamisen ja elektronisen urheilun tapahtumista. Mikäli huomaat listassa puutteita, voit olla yhteydessä toiminnanjohtajaan osoitteessa miika.pulkkinen@seul.fi. Kerrothan tapahtumasta ilmoittaessa ainakin seuraavat asiat: ajankohta ja tapahtumapaikka, mahdollisten tietokonepaikkojen määrä, ohjeet lippujen hankkimiseen, suurimmat turnaukset ja mahdollinen muu ohjelma.

Tulevat tapahtumat

Yhteystiedot

Ville Qvist

Puheenjohtaja

ville.qvist@seul.fi

Miika Pulkkinen

Toiminnanjohtaja

miika.pulkkinen@seul.fi

Vastuuvapauslauseke: Suomen elektronisen urheilun liiton, SEUL ry:n liittohallitus julkaisee vapaaehtoisesti julkisesti avoimuuden vuoksi keskeisimmät kohdat viimeisimmän hallituksen kokouksen päätöksistä ja keskeisimmät kokouksessa käsitellyistä asioista. Liittohallitus ei julkaise työntekijöihin tai liiton talouteen kohdistuvia päätöksiä ja tietoja sellaisenaan ja pidättää oikeuden päättää päätösluettelon sisällöstä.

Kuva: Arttu Kokkonen / SEUL ry

Muut uutiset