KAMU-lääkehaku on saatavilla mobiilisovelluksena

Julkaistu ma 3. kesäkuuta 2019
Takaisin uutisarkistoon

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n mobiilisovellus Kielletyt Aineet ja Menetelmät Urheilussa eli KAMU auttaa urheilijaa arjessa.

Vuodesta 2019 alkaen dopingvalvonta koskee kaikkea liiton alaista toimintaa eli lisensoituja pelaajia. Liiton antidopingohjelma on luettavissa osoitteessa: https://seul.fi/antidopingohjelma/ ja siinä esitellään dopingvalvontaa sekä kerrotaan pelaajien, pelaajaa tukevien tahojen, kilpailujen järjestäjien sekä liiton oikeuksia ja velvollisuuksista. Lisätietoja saa SUEK:n verkkosivuilta osoitteesta https://www.suek.fi/, joilta voi lukea tarkempia tietoja esimerkiksi testaustilanteen etenemisestä.  Antidopingtoimintaan voi tutustua myös SUEK:n Puhtaasti Paras -verkkokoulutuksen kautta osoitteessa: https://www.suek.fi/puhtaasti-paras-verkkokoulutus. Verkkokoulutus on suunnattu urheilijoille ja heidän tukihenkilöilleen. 

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n maksuton KAMU-mobiilisovellus on ladattavissa Android- ja iOS-laitteille. KAMU-lääkehaussa voi tarkistaa Suomessa saatavia resepti- ja itsehoitolääkevalmisteita. Samalla urheilija voi merkitä KAMU-sovellukseen lääkevalmisteet, joita hän käyttää. Näin tieto kulkee aina hänen mukanaan, niin apteekissa kuin dopingtestissä. Urheilija on aina itse vastuussa siitä, mitä hänen elimistöstään löytyy mahdollisessa dopingtestissä.

Urheilijan tulee ottaa huomioon valmistetta tarkistaessa, että antotapa täsmää etsittyyn valmisteeseen. Lääkehaussa on samannimisiä valmisteita, joiden antotapa on eri esimerkiksi tabletti tai voide. Näistä toinen voi olla sallittu ja toinen kielletty. Lääkevalmiste voi sisältää useita vaikuttavia aineita, joilla on eri dopingluokitus. Mikäli lääkevalmiste sisältää yhdenkin kielletyn vaikuttavan aineen, on valmiste kielletty.

Suomessa ja ulkomailla saattaa olla samannimisiä lääkevalmisteita, jotka sisältävät eri lääkeaineita. KAMU-lääkehausta ei siksi tule tarkistaa ulkomailta hankittujen lääkkeiden sallittavuutta. KAMU-mobiilisovelluksessa on myös linkkejä eri maiden lääkehakuihin.

Teknokemiallisia tuotteita, homeopaattisia valmisteita, ravintolisiä ja niin sanottuja luontaistuotteita ei haussa ole. Niiden koostumusta tulee tiedustella myyjältä tai maahantuojalta. Joskus ravintolisät saattavat sisältää kiellettyjä aineita, vaikka niitä ei ole mainittu tuoteselosteessa.

Luettelo kielletyistä aineista ja menetelmistä urheilusta sekä KAMU-lääkehaku ovat myös SUEKin internetsivuilla. Mikäli haettua lääkevalmistetta ei löydy, käyttäjän tulee olla yhteydessä SUEKiin.

Lisätietoja:
https://www.suek.fi/
https://kamu.suek.fi/#!/

 

Kuva: SEUL ry / Otto Virtanen

Muut uutiset