eSports-illanvietto 2016: Ehdokkaat

Julkaistu pe 25. marraskuuta 2016
Takaisin uutisarkistoon

Vuoden 2016 palkintokategorioiden ehdokkaat ovat nyt täällä! Voittajien paljastus tapahtuu eSports-illanvietossa 3.12.

Tähän uutiseen on koottu 3.12. järjestettävän eSports-illanvieton palkitsemisehdokkaat. Palkintokategorioita on tänä vuonna neljä, eli vuoden 2016 pelaaja, joukkue, mediatoimija ja tulokas. Ehdokkaiksi on voitu valita mediatoimija- sekä tulokaskategorioissa yksityishenkilöitä,  organisaatioita tai muita toimijoita. Tutustu ehdokkaiden nimeämis- ja voittajien valintakriteereihin aiemmin julkaistun uutisen kautta.

Jokaiseen kategoriaan on valittu vähintään kaksi ehdokasta, ja kategorioiden voittajat julkistetaan ja palkitaan illanvietossa kello 21:00.

Vuoden 2016 pelaaja

Timo ”Taimou” Kettunen (Overwatch)

Timo “Taimou” Kettunen on noussut suomalaisen e-urheilun ykkösnimien joukkoon, vaikka keväällä julkaistu Overwatch on yksi uusimmista elektronisen urheilun peleistä. Ammattilaisena Yhdysvaltalaisessa EnVyUs -organisaatiossa pelaava Kettunen on joukkueensa kanssa saavuttanut useita turnausvoitoja, joiden lisäksi hän oli osa Suomen edustusjoukkuetta pelin MM-kisoissa.

Jesse ”jerAx” Vainikka (Dota 2)

Jesse “JerAx” Vainikka on palkintorahoissa mitattuna Suomen kaikkien aikojen menestynein kilpapelaaja. Vuoden alussa Lasse “MATUMBAMAN” Urpalaisen kanssa Team Liquidin riveihin liittynyt Vainikka on tehnyt vakuuttavaa jälkeä pelikentillä ansaiten keväältä kaksi hopeamitalia Major-turnauksissa sekä oli johtamassa joukkueensa EPICENTER-turnauksen voiton. Dota 2:n kuudennen “The International” MM-turnauksen jälkeen Vainikka vaihtoi OG-joukkueen riveihin ja on jatkanut syksyn mittaan vakuuttavia otteita.

Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen (Dota 2)

Lasse “MATUMBAMAN” Urpalainen on ehdottomasti ollut Jesse “JerAx” Vainikan ohella suomalaisia vuoden kärkinimiä. Jo vuoden 2015 aikana pelitaidoillaan huomiota herättänyt Urpalainen on noussut Team Liquidin riveissä pelatessaan aiempaa korkeammalle tasolle räjäyttäen potin, kun joukkue saavutti hopeaa kevään Major-turnauksissa sekä EPICENTER-turnauksen voiton. Lisäksi Urpalainen sai yhtenä harvoista pelaajista oman esittelyvideonsa The International -turnauksen yhteydessä.

Aleksi ”allu” Jalli (Counter-Strike: Global Offensive)

Aleksi “allu” Jalli on ehkä Suomen tunnetuin kilpapelaaja, joka vuoden alussa palasi ruotsalaisesta Ninjas in Pyjamas -organisaatiosta suomalaiseen ENCE eSportsiin. Vahvoja otteita myös ENCE eSportsissa pelatessaan näyttänyt Jalli palasi kansainvälisten pelikenttien kärkimittelöihin liittyessään elokuun puolessa FaZe Clanin riveihin.

Joona ”Serral” Sotala (StarCraft II)

Joona “Serral” Sotala on vakiinnuttanut paikkansa StarCraft II:n Suomen kiistattomana ykköspelaajana vuoden 2016 aikana. Sotala on vuoden aikana sijoittunut kahdesti World Championship Series-sarjassa 32 parhaan joukkoon, talvi- ja kesäkausilla. Yli kaksi ja puoli vuotta myInsanity-organisaatiota edustettuaan Sotala siirtyi tänä syksynä edustamaan suomalaista ENCE eSportsia.

Vuoden 2016 joukkue

Ninjas in Pyjamas (Overwatch)

Täysin suomalaisista pelaajista koostuva Overwatch -joukkue pelasi keväästä asti SG-1 nimen alla ja liittyi Ninjas in Pyjamas -organisaatioon elokuussa. Joukkueen tasaiset suoritukset ovat niittäneet mainetta ja joukkue onkin noussut yhdeksi maailman kärkinimistä pelin parissa. Uuden pelin parissa suomalaisen joukkueen nouseminen ehkä maailman tunnetuimman organisaation listoille on merkittävää suomalaisen elektronisen urheilun tunnettuuden kannalta.

LGR (nyk. iGame.com, Counter-Strike: Global Offensive)

Pitkään yhdessä pelannut joukkue, joka vuoden alussa päätti panostaa pelaamiseen täysipäiväisesti ja muuttivat saman katon alle mahdollistaakseen tehokkaamman harjoittelun. Aiemmin RCTICin alaisuudessa pelannut joukkue on sittemmin kehittynyt merkittävästi ja vahvistanut asemaansa toisena Suomen kahdesta kärkijoukkueista todella haastaen ENCE eSportsin joukkueen. Pienemmistä ulkomaan turnauksista voittojakin kerännyt LGR on lisäksi varmistanut paikkansa WCA:n Euroopan karsinnoista Kiinassa järjestettävään lopputurnaukseen.

ENCE eSports (Counter-Strike: Global Offensive, StarCraft II, Hearthstone)

Vuoden alusssa uuden tulemisen tehnyt ENCE eSports on noussut vuoden aikana todella kuumaksi nimeksi suomalaisen elektronisen urheilun parissa. Tunnettujen pelaajien liittyminen organisaation alaisuuteen sekä vahva medianäkyvyys on nostanut joukkueen Suomen tunnetuimmaksi. ENCE on ainoa suomalainen ammattilaisorganisaatio ja pelaajia löytyy jo kolmesta pelistä. Vaikka tunnettuus ja puitteet ovat kohdallaan, ei tavoitteista ja pelaajavaihdoksista huolimatta ole kansainvälisellä kentällä päästy kärjen tasolle. Vuoden saavutuksina kuitenkin CS:GO-joukkueen toimesta Operation: Kinguin #2 -liigan voitto, Suomenmestaruus sekä Kansainvälisen elektronisen urheilun liiton, IeSF:n, MM-kisojen voitto maajoukkueen edustajana.

Vuoden 2016 mediatoimija

Ilta-Sanomat eSports

Kuluneen vuoden aikana Ilta-Sanomat on uutisoinut elektronisesta urheilusta aktiivisesti sekä IS:n verkkopalveluun Digitodayn alle luotu oma esports-osio on antanut vetoapua suomalaisen elektronisen urheilun kulttuurille, tavoittavuudelle ja tunnettuudelle.

eUrheilu.com

Talvella 2016 aloittanut eurheilu.com on nopeasti kasvanut kaikenkattavaksi uutissivustoksi. Sivusto kattaa monipuolisesti elektronisen urheilun tapahtumia, turnauksia ja muutoksia niin kotimaassa kuin ulkomailla. Lisäperusteluja Vuoden 2016 tulokas -kategoriassa.

Tomi ”lurppis” Kovanen

Tomi “lurppis” Kovanen on ammattilaisuransa jälkeen ollut vahvasti näkyvillä kansainvälisessä elektronisessa urheilussa toimimalla kommentaattorina ja asiantuntijana turnauksissa sekä kirjoittamalla analyysejä ja kolumneja eri tekniikkaan ja e-urheiluun liittyvillä sivustoilla.

Yle e-urheilu

Yleisradion e-urheilutoimitus on tehnyt jälleen kuluneen vuoden aikana hartiavoimin töitä lajin parissa. Vuoden ensimmäinen elektronisen urheilun lähetys nähtiin jo uudenvuodenpäivänä 1.1., kun TV2:lla esitettiin suorana NHL16 -pelin virallisen SM-kilpailun lopputurnaus. Vuoden kohokohtia NHL16 SM-turnauksen lisäksi oli CS:GO Majorin lähetys Kölnistä, jonne lähti kokonainen tuotantotiimi live-studioineen. Suurten turnausten lisäksi YLE on esimerkillisesti tehnyt erilaisista kotimaisista turnauksista Areena-lähetyksiä.

Nico ”milA” Hartikainen

Nico “milA” Hartikainen on pisimpään elektronisen urheilun parissa toiminut journalisti, joka on viimeisen vuoden aikana tehnyt juttuja niin Ilta-Sanomille kuin YLE:llekin.

Vuoden 2016 tulokas

Timo ”Taimou” Kettunen (Overwatch)

Timo “Taimou” Kettunen on noussut suomalaisen e-urheilun ykkösnimien joukkoon, vaikka keväällä julkaistu Overwatch on yksi uusimmista elektronisen urheilun peleistä. Ammattilaisena Yhdysvaltalaisessa EnVyUs -organisaatiossa pelaava “Taimou” on joukkueensa kanssa saavuttanut useita turnausvoitoja, joiden lisäksi “Taimou” oli osa Suomen edustusjoukkuetta pelin MM-kisoissa.

ENCE eSports

Vuoden alusssa uuden tulemisen tehnyt ENCE eSports on noussut vuoden aikana todella kuumaksi nimeksi suomalaisen elektronisen urheilun parissa. Tunnettujen pelaajien liittyminen organisaation alaisuuteen sekä vahva medianäkyvyys on nostanut joukkueen Suomen tunnetuimmaksi. Pidemmän esittelyn löydätkin Vuoden 2016 joukkue -kategorian alta.

Finnish eSports League – FEL

Keväällä aloittanut Finnish eSports League – FEL on nopeasti noussut suurimmaksi suomalaiseksi liiga-alustaksi niin Counter-Strikeen kuin Hearthstoneen. FEL järjesti kesällä ruohonjuuritasoisen nettiliigan, joka keräsi huomattavan määrän pelaajia ja joukkueita. Ruohonjuuritason pelaaminen on ollut Suomessa suuri puute, jota FEL paikannut hyvin, kun Peliliiga puolestaan on keskittynyt järjestämään ammattilaistason turnauksia. Syyskuussa alkaneet FEL:n pro- ja haastajaliigat vaikuttavat erittäin lupaavilta.

eUrheilu.com

Talvella 2016 aloittanut eurheilu.com on nopeasti kasvanut kaikenkattavaksi uutissivustoksi. Sivusto kattaa monipuolisesti elektronisen urheilun tapahtumia, turnauksia ja muutoksia niin kotimaassa kuin ulkomailla. Lisäksi eurheilu.com on tuottanut suomenkielisiä lähetyksiä mm. Dota 2 Major -turnauksista sekä tukee kotimaisia Taurora -turnauksia.

Joonas ”zappis” Alakurtti (Overwatch)

Joonas “Zappis” Alakurtti on tehnyt läpimurtonsa vuoden 2016 aikana Overwatchin parissa. SG-1 joukkueen kanssa Ninjas in Pyjamas -organisaatioon elokuussa liittynyt Alakurtti toimii joukkueen kapteenina. Alakurtti toimi myös Suomen joukkueen kapteenina pelin MM-kisoissa ja johti joukkueen lopputurnauksen neljännelle sijalle.

Muut uutiset