Elektronisen urheilun toiminnan keskiössä ovat erilaiset turnaukset. Turnaukset ovat pelaajille paikka näyttää taitonsa muille, oli kyseessä naapuri, vannoutunut vihollisjoukkue Internetistä tai mahdollinen tuleva sponsori. Jos turnaus järjestetään offline-muodossa, eli pelaajat saapuvat tapahtumaan paikan päälle pelaamaan, on turnaus lisäksi faneille ja peleistä kiinnostuneille paikka nähdä huippupelaajat. Usein verkkolähetysten lisäksi turnausten yhteyteen pyritäänkin järjestämään kisakatsomo, jossa otteluiden jännitys tiivistyy.

Elektronisen urheilun turnauksia järjestetään pääasiassa kahdella eri tavalla. Turnausmuotoja erottaa pääasiassa se, pelataanko ne offline, eli verkkopelitapahtumassa tai erillisissä turnaustapahtumissa, joihin pelaajat saapuvat paikan päälle kilpailemaan palkinnosta, vai online, eli verkossa.

LAN-tapahtumat ja erilliset turnaustapahtumat (offline-turnaukset)

Elektronisen urheilun turnaukset ovat olleet olennainen osa LAN-verkkopelitapahtumien ohjelmaa alusta lähtien. Tapahtumissa tietokoneista, pelaamisesta ja digitaalisen kulttuurin eri osa-alueista kiinnostuneet nuoret ja aikuiset kerääntyvät yhteen viikonlopuksi viettämään aikaa koneilla erilaisen ohjelman ja kilpailujen merkeissä. LAN-tapahtumia on järjestetty Suomessa jo 1990-luvun alusta lähtien, ja nykyään tapahtumia järjestetään vuosittain kymmenittäin. Tapahtumissa järjestetään erisuuruisia elektronisen urheilun turnauksia, joista yleensä suuremmalla palkintopotilla varustetut on suunnattu ammattipelaajille, joita suurimpiin tapahtumiin saapuu ulkomailta saakka. Pienempiin turnauksiin taas voi usein osallistua omalla tietokoneella paikan päältä normaalilla kävijälipulla.

LAN-tapahtumista nauttivat kävijöiden ja elektronisen urheilun harrastajien ja ammattilaisten lisäksi myös tapahtumien järjestäjät. Sadat vapaaehtoiset käyttävät vuosittain tuhansia tunteja suunnitellessaan ja järjestäessään LAN-tapahtumia ympäri Suomea. Tapahtumissa erilaisissa vastuuroolissa työskentelevät digitaalisen kulttuurin eri osa-alueista innostuneet nuoret ja aikuiset pääsevät työskennellessään syventämään osaamistaan ja oppimaan uusia taitoja. Samalla suomalaisille tapahtumajärjestäjäporukoille onkin karttunut vuosien kokemus laadukkaiden tapahtumien ja turnausten järjestämisestä.

LAN-tapahtumien lisäksi Suomessa on alettu järjestää myös erillisiä, vain peliturnauksiin keskittyviä tapahtumia. Erillisissä turnaustapahtumissa on toistaiseksi tarjottu lähinnä tilat pelaajille, mutta katsomoiden järjestämiseen ja fanien paikalle kutsumiseen panostetaan yhä enemmän.

Verkko- eli online-turnaukset

Offlineturnausten lisäksi Suomessa pelataan kymmeniä verkko- eli online-turnauksia vuosittain. Verkkoturnausten etu on helppo toteutus: pelaajien ei tarvitse matkustaa kotoaan osallistuakseen turnaukseen, turnaushenkilökuntaa ja -kalustoa ei tarvita paljoa ja streamin toteuttaminen on helppoa. Vaikka verkkoturnauksien palkintopotit ovat usein paljon pienempiä kun tapahtumissa pelattavissa turnauksissa, monen ammattipelaajan ja ammattipelaajaksi pyrkivän arki muodostuu juuri erilaisiin kansallisiin ja kansainvälisiin online-turnauksiin osallistumisesta.

Suomalaisessa kilpapeliyhteisössä tapahtuu

Suomalaisessa kilpapeliyhteisössä tapahtuu jatkuvasti. Lanit.fi -LAN-tapahtumakalenterista löydät erilaiset Suomessa järjestettävät elektronisen urheilun tapahtumat. SEUL ry on mukana tekemässä yhteistyötä eri tapahtumissa monin ei tavoin.