Taistelupelit on konsolipeligenre, jossa pelaaja valitsee yhden monista valittavissa olevista hahmoista ja taistelee sillä joko toista pelaajaa tai tietokonetta vastaan lähitaistelussa. Valittavat hahmot ovat yleensä yhtä vahvoja, mutta kuitenkin erilaisia kyvyiltään. Voittaakseen pelaajan täytyy osata käyttää useita eri näppäinyhdistelmiä, joilla liikkeet tehdään, sekä tuntea pelin mekaniikka (kuten torjuminen ja iskusarjat eli combot jne). Pääasiassa kaikissa taistelupeleissä pelataan kaksiulotteisella kentällä, vaikka puhutaan 2D- ja 3D -taistelupeleistä. 3D-pelien ero kaksiulotteisiin on lähinnä siinä, että niissä voi ottaa sivuaskeleita, (sidestep) eli hahmoa voi liikuttaa lähemmäs tai kauemmas pelaajasta. 2D-peleissä hahmo voi liikkua vain horisontaalisesti ja vertikaalisesti. Suuri osa taistelupeleistä on yhä 2D-pelejä.

Kaikki alkoi Street Fighter II:sta

Erilaisia taistelupelin oloisia pelejä on löytynyt arcade-halleista jo 70-luvun lopulta lähtien. 80-luvun puolivälissä Commodore 64:lle ilmestynyt The Way of the Exploding Fist toi näihin peleihin mukaan erilaiset taistelulajit. Kuitenkin vasta vuonna 1991 arcade-halleihin ilmestynyt Street Fighter II räjäytti taistelupelien suosion ja samalla loi pohjan tuleville taistelupeleille. Tänäkin päivänä suuri osa taistelupelien pohjautuu perusmekaniikoista kyseiseen peliin, ja voidaankin sanoa, että Street Fighter II:sta alkoi taistelupelien oma genre.

street_fighter_II_

Street Fighter II

Street Fighter II:n suosion huomattuaan pelintekijät alkoivat syytää markkinoille useita eri pelejä toivoen toistavansa SF II:n menestyksen. Parhaiten onnistui Midway, joka näihin aikoihin aloitti Mortal Kombat -pelisarjan. 90-luvulla saivat alkunsa myös muut sellaiset suuret pelisarjat kuten Namcon Tekken, Dead or Alive sekä Soul, sekä Arc:in Guilty Gear ja SNK:n King of Fighters.

3D-taistelupelit

Ensimmäisenä 3D-taistelupelinä pidetään Segan Virtua Fighteria, joka ilmestyi vuonna 1993 ja jonka viidettä osaa pelataan yhä. Perässä tulivat pian Namcon Soul Blade (pelisarja, jonka uusin versio on Soul Calibur V vuodelta 2012) ja Dead or Alive. Kuitenkin suurimman suosion sai vuonna 1997 ilmestynyt Tekken 3, jota pidetään yhtenä parhaimmista taistelupeleistä koskaan. Tekken-sarjan osat 1&2 olivat vielä 2D-pelejä. Nykyään Tekken-pelisarja on edennyt jo yhdeksänteen osaansa ja on myydyin taistelupelisarja. Myös Capcomin Street Fighter -pelisarja elää yhä ja on 2000-luvun alun notkahduksensa jälkeen jälleen suosionsa huipulla, sillä vuonna 2010 julkaistu Super Street Fighter IV: Arcade Edition on yksi suosituimmista taistelupeleistä tällä hetkellä. Muita tällä hetkellä suosittuja taistelupelejä ovat Soul Calibur V (Namco), Guilty Gear XX A Core + (Arc), King of Fighters XIII (SNK) sekä Ultimate Marvel vs Capcom 3 (Capcom).

soul-calibur-V-pieni

Soul Calibur V

Suomessa suosittuja pelejä ovat olleet Street Fighter sekä Tekken. Lisäksi Guilty Gearilla, King of Fightersilla sekä Ultimate Marvel vs Capcom 3:lla on omat pelaajakantansa.

Taistelupeliturnaukset Suomessa

Kilpailumielessä taistelupeliturnauksia järjestetään Suomessa lähinnä verkkopelitapahtumissa, ja silloinkin yleensä kyseessä on Tekken-turnaus. Suurimmat taistelupelitapahtumat ovatkin talvisin järjestettävä Luminyrkki ja kesäisin järjestettävä Rautanyrkki, jotka ovat puhtaasti taistelupelitapahtumia, joissa kisaillaan useammassa eri pelissä. Maailmalla suurin taistelupelitapahtuma on Yhdysvalloissa vuosittain järjestettävä EVO, joka esimerkiksi vuonna 2009 keräsi yli 9000 osanottajaa ja tänä vuonna 1,7 miljoonaa uniikkia katsojaa verkon yli.

street_fighter_4_AE-pieni

Street Fighter 4 Arcade Edition