Suurimmassa osassa kilpailullisista räiskintäpeleistä pelikuva näkyy pelaajalle pelihahmon omista silmistä. Tällaisia pelejä kutsutaan First Person Shootereiksi eli FPS-peleiksi. Perusideana räiskintäpeleissä on erilaisia aseita käyttäen eliminoida vastustajia. Vastustajan eliminoimisesta saa pisteitä (frag). Pelaajalla on kuvaruudussa näkyvissä pelistä riippuen erilaista informaatiota, kuten esimerkiksi kestopisteet, panssari, suojat tai ammukset. Räiskintäpelit voidaan jakaa yleisemmin kahteen luokkaan. Perinteisissä räiskintäpeleissä aseet ovat enemmän tai vähemmän mielikuvituksen tuotetta ja vastustajaan osuminen vähentää aina saman verran kestopisteitä riippumatta osumakohdasta. Realismia tavoittelevissa räiskintäpeleissä pelin aseet on kopioitu oikeista aseista, tai ne muistuttavat läheisesti esikuviaan. Lisäksi realismia tavoittelevissa peleissä laukauksen osumakohta määrää kuinka paljon osuma tuottaa kohteeseensa vahinkoa. Räiskintäpeleissä on yleensä useita erilaisia pelimuotoja, joista eniten pelataan Deathmatch, Capture the Flag ja Defuse/Search & Destroy -tyyppisiä pelimuotoja.
- Deathmatch (DM) on perinteinen yksi vastaan yksi (1vs1) pelimuoto, jossa vastustajan tappamisesta saa pisteen ja ottelun lopussa enemmän pisteitä kerännyt voittaa. Usein deathmatchiin liittyy pelialueen ja siellä olevien lisävarusteiden hallinta, joideb paremmuus yleensä määrittää voittajan. Muita DM muotoja ovat Team Deathmatch (TDM), jossa joukkueet pelaavat vastakkain, ja free-for-all (FFA) eli kaikki vastaan kaikki.
- Capture the Flag (CTF) on perinteistä lipunryöstöä, jossa osa joukkueen pelaajista yrittää saada vastustajan lipun kaapattua ja tuotua omalle lipulle, lopun joukkueen puolustaessa omaa lippua.
- Defuse/Search & Destroy (de, S&D) ovat käytännössä sama pelimuoto. Kaksi joukkuetta tavoittelee erävoitosta, jonka voi saavuttaa hyökkäävänä joukkueena asettamalla pommin toiselle kahdesta määrätystä pisteestä ja estämällä puolustavaa joukkuetta purkamasta sitä. Puolustaja voittaa estämällä pommin räjähtämisen tai eliminoimalla kaikki vastustajat.
- Muihin turnauksissa nähtyihin pelimuotoihin kuuluu muun muassa Domination, joka perustuu alueiden valtaamiseen ja hallussapitämiseen.
Räiskintäpelien isä – Quake
Koko räiskintäpeligenren isänä on pidetty Id Softwaren kehittämää Quake -pelisarjaa, josta on julkaistu neljä osaa. Quake on perinteinen räiskintäpeli, jossa aseet vaihtelevat haulikoista ja raketinheittimistä aina tieteiskirjoista tuttuihin laser- ja sädeaseisiin. Ensimmäinen Quake julkaistiin jo vuonna 1996 ja pian siitä tulikin erittäin suosittu verkko- ja turnauspeli. Pelatuimmat pelisarjan osat elektronisessa urheilussa ovat Quake ja Quake III Arena, joista jälkimmäinen on johtanut nykyään suosituimman, selaimella pelattavan Quake Liven syntyyn. Turnauksissa yleisin pelimuoto on 1vs1 Deathmatch.
Quake
Suomessa suosituin Counter-Strike-sarja
Yksi Suomessakin suosituimmista elektronisen urheilun peleistä on vuosien mittaan ollut Valve Corporationin kehittämä Counter-Strike (CS), jonka uusin versio on nimeltään Global Offensive (CS:GO). Tätä edelsivät Counter-Strike (julkaistu 1999, viimeinen versio 1.6), joka on Half-Life -pelisarjan ensimmäisen osan muunnos, sekä Counter-Strike: Source, joka puolestaan on Half-Life -pelisarjan toisen osan pelimoottoriin perustuva peli. Molemmat CS:GO:n edeltäjät ovat olleet erittäin suosittuja turnauspelejä ympäri maailmaa, joskin CS 1.6:sta on pidetty Counter-Strikejen “kuninkuuslajina”. Vuonna 2012 julkaistu Counter-Strike: Global Offensive on onnistunut yhdistämään kahden aiemman version pelaajakuntia. Counter-Strikeissa pelataan pääasiassa Defuse -pelimuotoa.
Counter-Strike: Global Offensive Aasiassa Counter-Strike -sarjan pelit eivät ole saavuttaneet yhtä suurta suosiota, vaan siellä on nähty erilaisia pelin kopioita, tai muuten samankaltaisia räiskintöjä. Viimeisin näistä on suurta suosiota muun muassa Etelä-Koreassa ja Kiinassa nauttiva Alliance of Valiant Arms (A.V.A).
Muut suositut fps-pelit
Muita suosittuja räiskintäpelejä on tällä hetkellä mm. Overwatch.