Erityisesti vuodesta 2017 alkaen suureen suosioon sekä Suomessa että maailmalla ovat nousseet Battle Royale -genreä edustavat selviytymispelit. Battle Royale -genren perusideana on olla viimeinen joukkue tai henkilö elossa. Usein pelit sijoittuvat esimerkiksi saarelle, jossa on 50-100 pelaajaa samaan aikaan. Toisia joukkueita ja pelaajia pitää eliminoida, jotta voi selvitä viimeisenä elossa.

Battle Royale -peleissä on yleensä pienenevä pelialue, joka pakottaa pelaajat tiiviimmin yhteen. Pelejä saatetaan pelata joko niin sanotussa FPP (First Person Perspective) -pelimuodossa, eli pelaajan omasta näkökulmasta, tai TPP (Third Person Perspective) -pelimuodossa, eli pelaajan takaa katsottuna kolmannesta persoonasta.

Nuorten suosikki – Fortnite

Yhdysvaltalaisen Epic Gamesin kehittämä Fortnite on juurtanut suosiotaan etenkin nuorten keskuudessa vuoden 2017 julkaisustaan asti. Fortnitessä pelaajat hyppäävät saarelle lentävästä bussista ja kilpailevat keskenään viimeisen elossa olevan joukkueen tai pelaajan statuksesta, eli Victory Royalesta. Ottelun alussa tarkoituksena on kerätä aseita ja esineitä, jotka edistävät oman pelin kulkua ja joilla voi puolustautua vihollisia vastaan. Tietokoneella, PlayStation 4:llä, Xbox Onella, Nintendo Switchillä ja mobiililla pelattavaan Fortniteen on pienellä aikavälillä syntynyt suuria rahasummia sisältävä maailmanlaajuinen kilpailullinen yhteisö. Fortnitea pelataan turnauksissa pääsääntöisesti kolmannessa persoonassa, jolloin pelaaja katsoo hahmoaan takaapäin. Fortnite on tunnettu värikkäistä grafiikoistaan ja sosiaalisessa mediassa suosiota saaneista pelin sisäisistä tansseistaan.

Fortnite-pelikuvaa

Fortnite-pelikuvaa

Realistinen taistelutanner – PlayerUnknown’s Battlegrounds

Korealaisen PUBG Corporationin kehittämä PlayerUnknown’s Battlegrounds alkoi kasvattamaan suosiotaan jo ennakkojulkaisuohjelmassa maaliskuussa 2017. Ottelun alussa pelaajat hyppäävät lentokoneesta saarelle ja taistelevat niin sanotusta kana-ateriasta, eli Chicken Dinneristä. Chicken Dinner on käytännössä nimitys ottelun voittomaljalle, sillä jokaisen pelin loputtua voittajan ruudulle ilmestyy teksti ”WINNER WINNER CHICKEN DINNER!”. Tietokoneella, PlayStation 4:llä, Xbox Onella ja mobiililla pelattavalle PUBG:lle syntyi nopeasti laaja kilpailullinen kenttä sekä maailmanlaajuisesti että kansallisesti. Suomessa turnaustoimintaa ylläpitää pääasiassa Battle Royale Finland ry, eli PUBG Finland.

PlayerUnknown's Battlegrounds -pelikuvaa

PlayerUnknown’s Battlegrounds -pelikuvaa