Lahjakkaiden, paljon aikaa harjoitteluun käyttävien pelaajien elektronisen urheilun harrastus voi nopeasti muuttua ammattipelaamiseksi. Ammattipelaajalla tarkoitetaan henkilöä, joka on osa-aikaisessa tai vakituisessa työsuhteessa jonkin yrityksen tai yhdistyksen kanssa ja joka pelaa menestyäkseen pelin kansallisissa ja kansainvälisissä turnauksissa. Pelistä riippuen huipputasolla menestyvät pelaajat voivat ansaita vuosittain kymmenistä satoihin tuhansiin euroihin palkan, sponsorisopimusten ja palkintorahojen muodossa. Menestyvät huippupelaajat ovat monissa maissa kuuluisia julkisuuden henkilöitä, joilla on faneja ja seuraajia.

Organisaatio pelaajan taustatukena

Ammattipelaajia tukevia yrityksiä ja yhdistyksiä kutsutaan yleensä pelaajaorganisaatioiksi. Pelaajaorganisaatiot toimivat useimmiten yhden tai useamman sponsorin sekä mainos- ja tuotemyyntitulojen rahoittamana. Pelaaja harjoittelee sopimuksensa nojalla sovittua korvausta vastaan pääsääntöisesti menestyäkseen peliin liittyvissä turnauksissa ja osallistuu niihin pelaajaorganisaationsa nimissä. Organisaatio tuo ammattipelaajan arkeen jatkuvuutta ja suunnitelmallisuutta, tukee hänen pelillistä kehitystään sekä maksaa useimmiten tiettyihin turnauksiin osallistumisen kuluja, kuten matkakustannuksia. Vastavuoroisesti pelaaja sitoutuu mainostamaan organisaatiota sekä sitä sponsoroivia yrityksiä esimerkiksi pukeutumalla turnauksissa mainoksia sisältäviin vaatteisiin. Monet suomalaiset pelaajat pelaavat suomalaisissa kilpapeliorganisaatioissa, mutta muutamia huippupelaajia pelaa myös kansainvälisissä organisaatioissa.

Suomalaisia pelaajaorganisaatioita ovat muun muassa:

ENCE eSports

Havu Gaming

RCTIC eSports

SJK eSports

Team Menace

Eikö organisaatiosi ole mukana listalla? Lähetä meille viestiä info@seul.fi ja teemme täydennyksen.

Kilpapelaamisen kaupallistuminen ja järjestäytyminen

Ammattipelaamisen kehittyminen on viime aikoina tuonut elektroniselle urheilulle runsaasti julkisuutta. Miljoonat ihmiset seuraavat kuukausittain erilaisia peliturnauksia ympäri maailmaa ja suuret laitevalmistajat ovat kiinnostuneita olemaan mukana turnausten järjestämisessä ja sponsoroinnissa. Alan merkittävä kasvu avaa yrityksille uusia mahdollisuuksia kohdennettuun markkinointiin varsinkin hyvin menestyneiden, julkisuuden henkilöiksi rinnastettavien pelaajien kautta. Kehityksestä on myös seurannut järjestötoiminnan käynnistyminen. Erilaiset tapahtumajärjestäjät ovat organisoituneet ja brändäytyneet vahvasti. Liittotason toiminnalla pyritään muun muassa valvomaan pelaajien etuja.

Kilpapeliturnaukset

Elektroninen urheilu on kasvava ala, jolle syntyy maailmanlaajuisesti jatkuvasti uusia työpaikkoja toiminnan kehittyessä ja muuttuessa ammattimaisemmaksi. Toiminnan ammattimaistuminen näkyy erityisesti yhä laadukkaammissa turnauksissa. Järjestelyiltään korkeatasoiset turnaukset, jotka ovat lisäksi panostaneet myös palkintopottiin, houkuttelevat paikalle huippupelaajia, joiden kamppailua fanit ja muut pelistä kiinnostuneet seuraavat paikanpäältä tai maailmanlaajuisesti streamien välityksellä. Tasokkaan kilpapeliturnauksen järjestämiseen liittyy muun muassa laadukas mediatuotanto, suunniteltu mainonta ja markkinointi ennen tapahtumaa ja sen aikana sekä tasokkaat suoralähetykset, eli streamit. Lisäksi järjestelyt vaativat turnaushenkilökunnan, johon kuuluu muun muassa ammattimaiset selostajat ja analyytikot, tulkit, sekä muu turnauksen tekninen ja asiakaspalveluhenkilökunta.