Blogi: Tuokiokuvia tulevaisuudesta

Julkaistu ti 12. maaliskuuta 2019
Takaisin uutisarkistoon

Liiton 2. varapuheenjohtaja Ville Qvist maalaa blogissaan kuvaa elektronisen urheilun vuodesta 2035.

Teksti kirjoitettu maaliskuussa 2019 kysymättä yhdenkään nimetyn henkilön tai organisaation suunnitelmia. Kyseessä on siis fiktiivinen tulevaisuudenkuva jonka tarkoituksena on haastaa lukijaa miettimään omaa elektronisen urheilun visiotaan vuoteen 2035.

Vectorama 2035 on tänä vuonna myös monien lajien finaalinäyttämönä kun kauden 2034-2035 parhaat ovat kokoontuneet pelaamaan finaaleita kymmentuhatpäisen yleisön eteen. Vielä näin torstaina, Vectojen kolmantena päivänä, halli ei ole ihan täynnä, mutta perjantaista eteenpäin, kun varsinaiset finaalit pelataan, katsomot tulevat olemaan täynnä joukkueiden faneja. Itse tulin katsomaan paikalle Counter Striken välieriä. En ollut tarpeeksi nopea saadakseni lippuja sunnuntain finaaliin, mutta välieriin sentään ehdin saamaan lipun ennen kuin sekin myytiin loppuun.

Itse areenalla tunnelma on jo katossa. Moni on tullut katsomaan varsinkin viimeistä kauttaan pelaavaa Jere “sergej” Saloa, joka tuli pitkän ulkomaankierroksensa jälkeen vielä yhdeksi kaudeksi Havuun jäähdyttelemään. Meno on ollut myös hurjaa sillä Havu voitti runkosarjan ja pääsi täten finaaleihin, ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Tästäkö alkaa perinteisen seuran uusi nousu kohti kansallista ja kansainvälistä huippua?

Kauden ehdottomiin yllätyksiin kuului myös ENCEn jääminen runkosarjan kolmanneksi. Moninkertaisen Suomen mestarin peli on toiminut kansainvälisissä peleissä, mutta kotimaassa peli on yskinyt. Osasyynä tähän on toki otteluruuhka, jonka seurauksena monissa peleissä on jouduttu turvautumaan kakkosjoukkueen pelaajiin, mutta silti runkosarjan kolmas sija oli varmasti seuralle kova pettymys. Finaaleissa kuitenkin mukana on koko ykkösviisikko, joten ENCE lähtee suurena suosikkina jahtaamaan mestaruuspokaalia.

Ennen pelien alkua näen myös vilahdukselta Jesse “Jerax” Vainikan ja Miikka “suNny” Kempin. Hesarin taustajutussa oli maininta, että Jerax on paikalla kansainvälisen pelaajayhdistyksen puolesta promoamassa pelaajayhdistysten uutta uran jälkeistä polkua, jota Sunny pyrkii paikallisen pelaajayhdistyksen puolesta levittämään myös Suomeen. Edellinen mitä uran jälkeen -ohjelma olikin jo melkein 10 vuotta vanha, joten onkin hienoa, että se saadaan viimein päivitettyä.

Katsomossa näkyy myös vasta nimetty MM-kisojen pääsihteeri Markus “Olodyn” Koskivirta, joka vetää 2037 MM-kisaprojektia ja on ilmeisesti tullut tarkistamaan Oulun uuden monitoimiareenan soveltumista kisanäyttämöksi. MM-kisat on järjestetty ennenkin Suomessa, mutta nykyisen kaltainen kolmen viikon kisarupeama vaatii sekä järjestäjiltä että kisapaikoilta paljon enemmän kuin aikaisemmin. Myös kisojen laajeneminen täyteen 20 peliin luo lisää painetta, mutta koska Suomessa on jo vuosikausia varustettu kaikki uudet monitoimiareenat tukemaan elektronisen urheilun tapahtumia, on meillä huomattavasti parempi mahdollisuus järjestää suuria kisoja kuin monilla muilla mailla.

Itse ottelut alkavat ENCEn ja Jyväskylän eSports-seuran välisellä kamppailulla ja vaikka entinen kotiseurani pisti kovaa kampoihin, niin ENCEn rutiini oli liikaa ja finaali jäi tällä kertaa haaveeksi. Runkosarjan kakkostila oli kuitenkin nuorelta joukkueelta todella hieno suoritus ja mikäli joukkue pysyy kasassa, on sille luvassa menestystä ainakin kotimaassa ja ehkä myös ulkomailla. Kasvattajaseuraksi profiloitunut JeSSe on kuitenkin tottunut menettämään suurimmat tähtensä joko muihin kotimaisiin seuroihin, tai suoraan ulkomaille, ja tästäkin joukkueesta huhutaan parin pelaajan vaihtavan seuraa kauden jälkeen.

Ennen illan toista peliä jaetaan vielä palkintoja junioreiden Suomen mestareille sekä myös kauden parhaille yksilöille. Mitalit junioreiden kaulaan ripustaa CS-maajoukkueen nykyinen valmentaja Aleksi “Aleksib” Virolainen. Aleksibllä alkaa nyt kolmas kausi maajoukkueen valmentajana ja hänen aikanaan myös menestystä on alkanut tulemaan. Kaukana ovat ajat, jolloin kieltäytymisten heikentämä maajoukkue tippui ensimmäisten joukossa mm-kisoista. Ja tästä on paljolti kiittäminen Aleksiabtä, joka on nostanut maajoukkueen arvostuksen sille kuuluvalle tasolle.

Itse palkintojenjaossa Turku Evolution putsasi pöydän voittaen sekä junioreiden mestaruuden että myös kaikki yksilöpalkinnot. Erityisesti Lotta “Elix1r” Elon palkitseminen parhaana AWP-pelaajana lämmittää mieltä sillä naisten määrä huipulla on yhä selvästi miehiä pienempi. Elix1rin kaltaiset pelaajat kuitenkin innostavat koko ajan enemmän tyttöjä pelin pariin, joten tilanne tasoittuu koko ajan. Elix1riä on huhujen mukaan kosiskeltu jo useamman liigajoukkueen rosteriin, joten ensi vuonna hänet nähtäneen pelaamassa aikuisten Suomen mestaruudesta.

Päivän toisessa pelissä Havu voitti odotetusti Tampereen Ilveksen ja kohtaa näin ENCEn sunnuntain finaalissa. Se tulee olemaan melkoinen spektaakkeli ja oikein harmittaa, että en onnistunut saamaan lippuja siihen. Vaikka välierätkin olivat kyllä kaikin puolin hieno tapahtuma ja yleisö eli pelien mukana, niin kotiin matkatessani päätän, että ensi vuonna kyllä onnistun hankkimaan ne finaaliliput!


Kirjoittaja on liiton toinen varapuheenjohtaja. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä.

Muut uutiset