Blogi: Pienikin apu on tärkeää e-urheilun kentällä

Julkaistu ti 11. syyskuuta 2018
Takaisin uutisarkistoon

SEUL:n projektikoordinaattori on osallistunut yhteistyössä liiton toiminnanjohtajan kanssa eSM-kilpailujen tuotantoihin. Työtehtävät ovat olleet moninaiset ja kiinnostavat. Loppuvuodelle on luvassa vielä muutama turnaus, mutta tässä kohdin voidaan jo kerrata millaisia kokemuksia näihin muutamaan kuukauteen on mahtunut. Kirjoittajana Laura Haikala.

Sain huhtikuussa 2018 yhteydenoton SEUL:n toiminnanjohtajalta Mirka Tukialta ja sitä kautta mahdollisuuden toimia SEUL:n projektikoordinaattorina. Olin pitkään miettinyt, miten uusin tavoin voisin olla osa skeneä ja palvella harrastuskenttääni. Ajattelin, että tässä oli kiinnostava tilaisuus tutustua liiton toimintaan ja eSM-kisojen järjestämiseen. Toni Jarkima oli toiminut täysipäiväisenä ja palkallisena projektikoordinaattorina ennen minua ja saanut toimivuotensa aikana paljon aikaan. Oma roolini olisi hyvin erilainen, sillä toimisin vapaaehtoisena, suppeammalla alueella ja omien voimavarojeni sekä aikani rajoissa. Haluan ajatella, että pienikin apu on tärkeää isossa kuvassa. Silti etukäteen jännitti, tulisinko epäreilusti verratuksi edeltäjääni.

Minut perehdytettiin salamavauhdilla tehtäviini. Tarkoituksenani oli avustaa mahdollisimman paljon eSM-kisoihin liittyvissä tehtävissä. Ensimmäiset kilpailut olivat jo parin kuukauden sisällä aloituksestani, mutta monet tapahtumat vielä vailla toteutusmuotoa ja päivämäärää. Koin perehdytyksen aikana tärkeäksi Mirkan kannustavan asenteen sekä hallituksen lämpimän vastaanoton. Olin vaikuttunut siitä, miten omistautuneesti Mirka hoiti tehtäviään ja vastaili viesteihin myös työaikansa ulkopuolella. Tehtävässäni käytettäviä alustoja ovat mm. Trello, Slack, Discord, Sähköposti, Google Drive, TeamSpeak, Twitter ja Instagram. Aluksi sovellusten määrä hirvitti, mutta sittemmin on oppinut sukkuloimaan niiden välillä ja tarvittava tieto löytyy jo verraten helposti.

Yksi tehtäväni oli suunnitella ja hankkia palkinnot tuleviin eSM-kisoihin. Kiertelin hypistelemässä pokaaleita pk-seudun liikkeissä ja tein erilaisia kokoonpanoluonnoksia. Suomen Merkkikeskuksen palvelu ja valikoima hintoineen sopi parhaiten tarpeisiimme. Parista tekemästäni kokoonpanoehdotuksesta valittiin yhteistuumin tilattavaksi hieman vuoden 2017 –kisojen pokaalia muistuttava, kartiomallinen pysti modernilla designilla. Uutena asiana päätettiin tänä vuonna palkita joukkuelajien pelaajat myös mitalein, joukkuepokaali kun ei kauniisti jakaudu muutaman henkilön takanreunalle. Palkintojen hankkiminen on ollut mielekästä työtä ja on ollut ilo nähdä niitä jaettavan pelaajille. Oman työn jälki näkyy siinä niin hyvin.

Pikkutehtävien lisäksi olen avustanut Mirkaa esm.gg-sivuston uutisissa ja päivityksissä sekä ylläpitänyt eSM-someprofiileita Instagramissa ja Twitterissä. Kummatkin profiilit ovat keränneet tänä vuonna mukavasti seuraajia ja kutsun tässä samalla myös kaikki tämän blogin lukijat mukaan seuraamaan esm-kisojen käänteitä somen välityksellä. Laittakaa Twitterissä seurantaan @esm_gg ja Instagramissa ”esmkisat”.

Minulle parasta antia projektikoordinaattorin tehtävissä on ollut tapahtumiin jalkautuminen. Liiton tehtävien kautta olen saanut uudenlaista perspektiiviä verkkopelitapahtumiin. Pelaajien ja järjestäjien kohtaaminen livenä on tuntunut myös hyvältä. Jokaisen nimimerkin takana on ihminen, aina monimuotoisempi ja kiinnostavampi kuin netissä. On ollut mahtavaa saada iloita pelaajien puolesta ja nähdä omin silmin se riemu onnistuneesta kisataipaleesta.

Olin viime kevääseen asti kuluttanut ainoastaan pelaamisessa tarvitsemiani alustoja ja seurannut vain omien pelieni kansainvälisiä kisoja. Esimerkiksi SEUL:n kaikille avoimille Discord-kanaville liityin vasta uusien tehtävieni myötä. Vaikka keskustelu oli paikoin asiallista, minut yllätti monista kommenteista välittyvä negatiivinen ilmapiiri. Se tyrehdytti haluni esittäytyä liiton toimihenkilönä tai astua mukaan keskusteluun. Ilmassa tuntui olevan paljon sellaista energiaa, mikä olisi parempi valjastaa rakentavaksi keskusteluksi ja asioiden konkreettiseksi edistämiseksi. Kaikkia eri kanavien keskustelijoita yhdistänee halu toimia e-urheilun parhaaksi, tähdätä kehitykseen ja kasvuun. Peräänkuuluttaisin kentälle lisää solidaarisuutta ja uskoa hyvään. Ilmapiirillä on iso vaikutus siihen, miten paljon saamme uusia innokkaita tekijöitä ja mihin e-urheilu on tässä maassa menossa. On ollut tosi hienoa huomata, että meillä on tässä maassa paljon aktiivista keskustelua e-urheilun eri paikoilta!

Olen nyt siirtymässä elämässäni vaiheeseen, jota kutsutaan ruuhkavuosiksi. En sen vuoksi osaa sanoa, miten paljon minulla on mahdollisuuksia auttaa liittoa tulevaisuudessa. Jos vetäydyn sivuun, toivon, että kentältä nousisi muita halukkaita auttamaan ja viemään liittoa osaltansa eteenpäin. Hommia on nähdäkseni paljon ja liiton toiminnan kautta saa tosi hyvän yleiskuvan e-urheiluun liittyvistä tapahtumista. Mikäli sydämesi sykkii pelaamiselle, seuraat aktiivisesti skenen tapahtumia ja kalenteristasi löytyy tilaa, ota yhteyttä vaikka SEUL:n toiminnanjohtajaan Mirka Tukiaan ja kysy, miten voisit omalta osaltasi rakentaa tätä yhteistä kenttää. Etukäteen olisi hyvä myös miettiä omia vahvuuksia ja kiinnostuksen alueita. Ahkerille, idearikkaille ja avoimella asenteella varustetuille tekijöille on aina tarvetta!


Muokattu 14.9. lausetta: ”Esimerkiksi SEUL:n kaikille avoimille Discord-kanaville liityin vasta uusien tehtävieni myötä”.

Kuvat: Laura Haikala

Kirjoittajana
Otsonkoski
Toiminnanjohtaja

Muut uutiset