Blogi: VPJ Erkka Jouste ja DreamHack Summer 2014 finaalimaanantai

Julkaistu to 19. kesäkuuta 2014
Takaisin uutisarkistoon

Pyrin vielä maanantaina sopimaan tapaamisia muiden liittojen edustajien kanssa, mutta en onnistunut tavoittamaan heitä. Näin ollen DreamHack Summer 2014 -matkan finaalipäivä huipentui Dota 2, StarCraft 2 ja CS:Go -finaalien seuraamiseen.

Kuten aiemmassa blogissa mainitsin, maanantaina oli tarkoituksenani pyrkiä tapaamaan muiden liittojen edustajia. En tässä kuitenkaan onnistunut, koska Ruotsin liiton edustaja oli täysin kiinni StarCraft 2:n järjestelyissä enkä saanut häneen yhteyttä yrityksistä huolimatta. Lisäksi Romanian ja Itävallan edustajista en kuullut mitään missään vaiheessa vaikka Facebookin kautta kommunikoitiin ennen tapahtumaa. Näiltä osin matka päättyi pienoiseen pettymykseen.

Finaalipäivä itsessään oli melkoisen huikea. Oli mahtavaa nähdä ja kokea, miten ruotsalainen yleisö kannusti omia joukkueitaan, etenkin maanmiehistään koostuvia Alliance Dota 2 -joukkuetta ja Ninjas in Pyjamas CS:GO -joukkuetta. Myös StarCraft 2 kiinnosti yleisöä suurissa määrin.

Itse päädyin pääasiassa seuraamaan Dota 2 -pudotuspelien viimeisiä pelejä, joista ensimmäisessä venäläinen Team Empire pelasi eri maalaisista koostuvaa Cloud 9 -joukkuetta vastaan. Yleisöä paikalla oli paras kolmesta -ottelun ajan noin puolet katsomosta ja Cloud 9 vei ottelun nimiinsä tuloksella 2-1 nousten finaaliin Alliancea vastaan. Samaan aikaan StarCraft II:n puolella täysi yleisö kannusti etelä-korealaisen TaeJan voitosta voittoon kohti StarCraft II -mestaruutta.

Täysi Dota 2 -katsomo finaalin aikana. Kuva: Antti Jaakkola / Insomnia

Myöhemmin palattuani paikalle katsomaan Dota 2 -finaalia, oli katsomo aivan täysi ja jouduin tyytymään monien muiden tavoin seisomapaikkoihin. Alliance aloitti vahvasti voittamalla ensimmäisen pelin ja ”gg” -huudon tultua lähes koko yleisö osoitti suosiotaan seisten. Molemmille joukkueille oli selkeästi kannattajansa, mutta ruotsalaisten kannattajia oli paikalla enemmän.

Alliancen ja Cloud 9:n pelin kanssa samaan aikaan CS:GO -alueella oli menossa NiP:n ja Na’Vin välinen finaali sekä StarCraft 2:n pudotuspelit. Molemmilta alueilta kuuluneet kannustushuudot ja hurraukset nostattivat tunnelman turnausalueella todella kattoon ja tapahtumassa oli selkeästi (e-)urheilujuhlan tuntua. Dota 2:ssa ja CS:GO:ssa ruotsalaiset puristivat voitot, Alliance voitti Cloud 9:n 3-2 ja NiP Na’Vin 2-0.

En ihan loppuun asti paikan päällä itse kumpaakaan seurannut, vaan siirryin jo puoli kymmenen aikaan illalla hotellille seuraamaan ottelut loppuun streamista. Tarkoituksena oli seurata myös YLE:n lähetystä, mutta muistin Areenan avattuani, että eihän se sinne Ruotsiin näy. Tiistaiaamuna alkoi matka kohti Suomea Tukholman kautta jälleen kolmen autokunnan voimin. Yö kului Viking Amorellalla matkustaen ja keskiviikkoaamuna ryhmämme suuntasivat koteja kohti Turun satamasta.

DreamHack -reissun matkaryhmä. Kuva: Antti Jaakkola / Insomnia

Kokonaisuutena matka oli varsin antoisa, vaikka liittojen edustajia en päässytkään tapaamaan. Elektronisen urheilun tapahtumana DreamHack oli ehdottoman vaikuttava ja valtavalla tuotantoarvolla toteutettu huikea yleisötapahtuma, mutta kokonaistasolla omasta mielestäni järjestelyt olivat lähinnä keskinkertaiset. Edellisessä blogissa mainitsemani siisteys ja wlan-toimivuus sekä yleinen järjestyksen sekavuus olivat suurimmat epäkohdat.

Turvallisuusasioissa erot johtuvat varmasti suuresta kulttuurierosta siinä, että Ruotsissa ihmiset eivät yritä alkoholia väkisellä tunkea joka tapahtumaan mukaan, minkä suhteen Suomessa on ehdottomasti parantamisen varaa. Tämä siis näkyi erittäin löysänä tarkkailuna, jota ei käytännössä ollut ollenkaan.

Suomessa tapahtumien järjestäminen ja laatu itsessään on huippuluokkaa, vielä kun mukaan saataisiin elektronisen urheilun näkyvät yleisötapahtumat ja yleisö kiinnostumaan hyvän tuotantoarvon ja laadukkaiden katsomomahdollisuuksien avulla. DreamHack Summer kaikkineen on vierailemisen arvoinen tapahtuma, oli sitten eSports-ihminen tai vain tapahtumajärjestäjä.

Kuvia matkasta löytyy Insomnian kuvagalleriasta.

Muut uutiset