Ajopelit jaetaan pääsääntöisesti kahteen ryhmään, arcadepeleihin ja simulaattoreihin. Arcadepeleissä kuten Trackmania Nations:ssä pyrkimyksenä ei ole realismi, vaan kulkuneuvoja ohjataan useimmiten digitaalisesti, eli peliohjainten nappuloilla ja joystickeillä. Arcadepelit keskittyvät viihteellisyyteen ja madaltaa vaadittavien taitojen kynnystä. Simulaattorit puolestaan yrittävät jäljitellä realismia mahdollisimman tarkasti. Ajoneuvoja ohjataan rateilla sekä polkimilla joissa nykyään kaikissa on Force Feedback-järjestelmä, eli ratti reagoi simulaattorin pomppuihin ja kolareihin. iRacing lienee tällä hetkellä monella tavalla markkinoiden realistisin simulaattori. iRacing, kuten esim. World of Warcraft, ei ole kertamaksullinen peli, vaan pelaaja maksaa peliajasta sekä sisällöstä omien mielihalujensa mukaan. iRacingin peruspaketti tarjoaa 6 eri autoa sekä 10 rataa, joiden avulla pelaaja pääsee jo melko hyvin jyvälle omista ajomieltymyksistään. Yhteensä iRacing tarjoaa 58 rataa sekä 33 autoa, ja lisää tulee jatkuvalla syötöllä. Kaikki iRacingin radat sekä autot mallinnetaan laser-skannauksella. Tämä takaa sen, että jokainen auto ja rata on täysin aitoa vastaava viimeistä pomppua myöten. Peli on julkaistu vuonna 2008 ja aktiivisia pelaajia on tätä nykyä jo yli 30000.

Suomalaiset iRacing-pelin huippunimet

iRacingista puhuttaessa suomalaisia ei yksinkertaisesti voi jättää mainitsematta. Onhan simulaattorimaailman suurin nimi kautta historian kotoisin Suomesta. Greger Huttu on iRacingin F1-kuninkuussarjan 3-kertainen mestari, ja nopeudeltaan sekä ajovarmuudeltaan täysin suvereeni. Huttun lisäksi mainittavia nopeita suomalaisia ovat Olli Pahkala, Jesse Nieminen, Klaus Kivekäs ja Ilkka Haapala. iRacingistä tekee myös poikkeuksellisen palvelun se, että yhteisössä esiinnytään omalla nimellä eikä nimimerkin takana. iRacing on myös toiminut monelle kuskille oikean kilpa-autouran lähtökohtana. Esimerkiksi Greger Huttu sai mm. voitettuaan MM-tittelin 2010 kutsun Formula Star Mazda testeihin Road Atlantaan. Amerikkalainen Wyatt Gooden sai ammattilaispaikan VW Jetta vakioautosarjasta voitettuaan kyseisellä autolla iRacingin mestaruuden. Näiden lisäksi useat muut ovat päässeet iRacingin kautta käsiksi oikeisiin kilpureihin. Ei siis voitane kyseenalaistaa iRacingin realistisuutta.

iracing-pieni

iRacing

TrackMania-sarjan peleissä pääosassa on vauhti

TrackMania Nations on taas mainio esimerkki asteikon toisesta laidasta, realismista kaukana oleva vauhdin kolmanteen potenssiin pistävä arcadeautopeli. TrackMania Nations on alunperin Nadeon vuonna 2006 Electronic Sports World Cuppia varten, nimenomaan eSports-peliksi julkaisema peli. Peli julkaistiinkin alunperin nimellä Trackmania Nations ESWC ja se pohjautui tekniikaltaan aikaisempiin Nadeon tekemiin TrackMania -sarjan peleihin, käytännössä tuoden pelisarjaan yhden uuden ympäristön, “Stadium”:in. Peli saavutti suosiota ilmaisuudellaan ja matalalla kokeilukynnyksellään, korkeallakin tasolla pelaamiseen riitti ohjaimeksi pelin arcademaisuuden ja suoraviivaisuuden ansiosta ihan tavallinen näppäimistö nuolinäppäimineen. Myöhemmin TrackMania Nations sisällytettiin mukaan Nadeon aikaisemmat TrackMania-pelit yhdistävään, vuonna 2007 markkinoille tulleeseen TrackMania United peliin. TrackMania Nationsin sisältö oli pelissä Stadium -enviromenttinä muiden enviromenttien joukossa, kun taas TrackMania Nations jatkoi eloaan ilmaispelinä, Stadium ainoana enviromenttinään. Vuoden 2008 alkupuolella sekä TrackMania United että TrackMania Nations saivat merkittävän pelin engineä korjaavan että peliä muutenkin uudistavan Forever päivityksen, jonka jälkeen pelit on tunnettu TrackMania Nations Forever ja TrackMania United Forever -nimisinä. Fanien toivomuksista ja pienoisena reinkarnaationa, Stadium enviroment sai jälkeläisen myös Trackmania² -pelisarjaan ja Nadeon ManiaPlanet ympäristöön, Trackmania² Stadium nimisenä. Ilmaisuudesta tosin oli luovuttu tässä vaiheessa ja kutsumanimen stadikka kakkonen saanut peli sai hintalapukseen kymmenisen euroa. Tämä artikkeli tarjoaa ilmaisen toimituksen hyväksytyille tuotteille tai osta verkosta ja nouda myymälästä tänään lääketieteelliseltä osastolta.

trackmania2stadium-pieni

Trackmania 2 Stadium

Suomalaisista tiimeistä menestyksekkäimpiä TrackMania:ssa, niin Nationssissa, Unitedissa, kuin TrackMania²:n eri enviromenteissä ovat Drivers From Finland (DFF) ja Underground Motorsports of Finland (UMF). Kuuluisimpiin yksittäisiin nimiin suomen TrackMania-skenessä kuuluvat Henri ”Insane” Kyynäräinen ja Trackmania² Canyonin ESWC 2012 maailmanmestari, myös mainiosti muitakin TrackManian enviromentteja taitava Kasperi “Klovni” Aaltonen.