“Positiivisia kokemuksia on ollut aivan megalomaanisesti enemmän”, vuoden pelikasvattaja Laura "lapa" Kyntäjä

Julkaistu ke 16. marraskuuta 2022
Takaisin uutisarkistoon

Vuoden pelikasvattaja -arvonimi myönnetään vuosittain Peliviikolla henkilölle, organisaatiolle tai ilmiölle positiivisen pelikulttuurin edistämisestä. Tänä vuonna vuoden Pelikasvattajan valitsi Nuorten Akatemian nuorista koostuva raati. 

Laura “lapa” Kyntäjä on tullut monille tutuksi e-urheiluskenen kautta, muun muassa CS:GO selostajana ja Kanaliigan CS:GO jaoston perustajana. Lapa kuvailee itseään esports- intoilijaksi, joka tykkää olla monessa mukana ja antaa oman panoksensa Suomen esports- skenen kehittämisen puolesta. Alunperin lapa oli lempinimi, jolla kaverit kutsuivat Lauraa seiskaluokalla, siitä se muuttui pelinickiksi ja on sen jälkeen jäänyt elämään.

Kysyimme lapan ensimmäisistä muistoista peleistä, pelaamisesta ja mikä peleissä sai silloin innostumaan. “Mun ihan ensimmäinen muisto on n. viisivuotiaana, kun iskä pelasi Doomia ja ite kattelin vierestä. Vaikka lupasin, ettei pelota liikaa, näin tietenki viikkoja ihan kauheita painajaisia. Muisto on kuitenkin hyvin lämmin ja pienestä Laurasta tuntui mahtavalta olla mukana jakamassa pelikokemusta iskän kanssa.”, lapa kuvaa. Peleissä lapaa on kilpailuhenkisenä ihmisenä innostanut kisailu niin muiden kuin myös itsensä kanssa. Pelien kautta hän on voinut haastaa itseään moniulotteisesti ja oman kehittymisen huomaaminen on palkitsevaa. Lisäksi pelien tuoma yhteisöllisyys on ollut aina tärkeä osa pelaamista. Nuorempana pelaaminen oli veljen ja kaverien kanssa vuorotellen konsoleilla pelaamista ja täysin yksin pelaamista oli yllättävän vähän. Tätä kuvaa hyvin lapan lausahdus: “Pelikokemus on musta ihan parasta jaettuna, oli silloin ja on edelleen.” 

Tänä päivänä pelaamisessa innostaa yhä yhteisöllisyys ja sen lisäksi muun muassa kansainvälisyys. Pelikulttuuri mahdollistaa sen, että taustoista riippumatta into ja palo tiettyä peliä kohtaan tuo ihmisiä yhteen. “Meistä monet voi varmasti samaistua siihen, että pelimaailmassa on ystävystynyt ihmisten kanssa, jotka on ihan erilaisista taustoista ja elämäntilanteista. Sellaisten ihmisten, joiden kanssa ei todennäköisesti koskaan muuten olisi ollut tekemisissä. Siksi peliyhteisöt on parhaimmillaan erinomainen tapa rikkoa sitä omaa kuplaa, ja samalla myös oppia ymmärtäväisemmäksi muita ihmisiä kohtaan.” 

Mitä esports-intoilija sitten muuttaisi pelikulttuurissa, jotta se olisi innostavaa mahdollisimman monelle? “Haluaisin, että päästäisiin tästä turhasta vastakkainasettelusta eroon. Näen tän kärjistyneen keskusteluilmapiirin kuitenkin osana isompaa, koko internet-yhteisön haastetta, mutta pelikulttuuri on toki erottamaton osa isompaa kuvaa. Me yhteisön osana voitaisiin kuitenkin jokainen tehdä paljon sen eteen että vastakkainasettelua olisi vähemmän. Meillä on kaikilla paljon enemmän yhteistä kun uskotaankaan.”, lapa kiteyttää. 

Selostajana lapa on jo konkari ja hänellä on nuoremmille, aloitteleville selostajille varmasti paljon oppeja jaettavaksi. Lapa kannustaakin aivan kaikkia, joiden sydän sykkii e-urheilulle ja selostamiselle mukaan skeneen. “Aloita pienestä, omien kaverien pelien selostamisesta itsekseen, ja vähitellen laajenna yleisöä. Kuuntele omia selostuksia, pyydä muita kuuntelemaan ja antamaan palautetta. Toista. Siitä se lähtee.  Fakta toki on, että tää duuni kaikkine lieveilmiöineen on ajoittain raskastakin, mutta ainakin omalla kohdalla tää kaikki on ollu aivan ehdottomasti sen arvoista. Niin paljon kun kaikesta negatiivisesta peliyhteisössä puhutaankin, haluan muistuttaa että positiivisia kokemuksia on ollut aivan megalomaanisesti enemmän. Oon ihan pohjattoman kiitollinen että oon saanut olla jo niin monessa hienossa projektissa ja yhteisössä mukana.

Tulevana viikonloppuna 18.-20.11. lapaan voi törmätä Elisa Mastersissa ja myöhemmin Kanaliigan CS:GO Season 10 finaaleissa Arkade Barissa 10.12. “Saa tulla jutulle!”, lapa lisää. Kanaliigassa vaikuttaminen ja erilaisten CS:GO- turnausten selostaminen pitävät hänet kiireisenä myös tulevaisuudessa. 

Aiemmat valinnat Vuoden pelikasvattajaksi

  • 2021 – Non-toxic – Syrjimätön pelikulttuuri -hanke
  • 2020 – Mika Joensuu
  • 2019 – Mikko Meriläinen
  • 2018 – Pelimiitti -toiminta
  • 2017 – Suomen pelimuseo
  • 2016 – Jussi Kosonen
  • 2015 – 100k esports
  • 2014 – Yleisradio

Muut uutiset