Vesa Hovinen

Vesa “Welmu” Hovinen on yksi Suomen menestyneimmistä elektronisen urheilun pelaajista. Hovinen aloitti tietokoneella pelaamisen jo 7-vuotiaana ja nykyään hän pelaa

13.10.2014

Vesa “Welmu” Hovinen on yksi Suomen menestyneimmistä elektronisen urheilun pelaajista. Hovinen aloitti tietokoneella pelaamisen jo 7-vuotiaana ja nykyään hän pelaa ammattikseen StarCraft 2 -pelissä Protoss-rotua. Tällä hetkellä Hovinen kuuluu romanialaiseen NewRoSoft-joukkueseen, jonka riveissä hän osallistuu turnauksiin Suomessa ja maailmalla. Peliammatin lisäksi Hovinen opiskelee tällä hetkellä Tampereen yliopistossa.

Turnausmenestys

Kansainväliset
IEF 2013 2. sija
Copenhagen Games Spring 2011 2. sija

Kotimaiset
Assembly Summer 2014 StarCraft 2 IeSF -karsinnat 1. sija
Assembly Winter 2014 1. sija

Haastatteluita


Sett.fi ASM14: Welmu haastattelussa (2.8.2014)
Instacraft.se Gamescom 2013: Welmu Interview (27.8.2013, englanniksi)
Sett.fi ASM 13: Welmu summaa ensimmäisen päivänsä (1.8.2013)

Hei Vesa! Esittele lyhyesti itsesi.

Moro, olen 20-vuotias Protossin pelaaja Tampereelta ja lähdössä tosiaan toista kertaa IeSF-turnaukseen edustamaan Suomea.

Kerro omin sanoin lyhyesti ja ytimekkäästi vähän esportsista tietävälle, mistä pelaamassasi StarCraft 2 -pelissä on kyse.

Starcraft 2 on reaaliaikanen strategiapeli. Kyseessä on todella nopeatempoinen moniulotteinen strategiapeli, eli aikaa ei ole jaarittelulle.

welmu_main

Kerro lyhyesti peliurastasi

Tulin mukaan strategiapelien maailmaan StarCraft 1:n kautta kautta. Hurahdin peliin aikoinaan pahasti, erityisesti sen korealaiseen pro-sceneen. Ehdin pelata StarCraft 1:stä vain joitakin kuukausia ennen kuin StarCraft 2 julkaistiin, ja siirryin heti uudemman pelin pariin heti sen tultua. Pelailin vielä silloin vain omaksi huvikseni, mutta StarCraft 2:n aloitettuani pääsin melkein heti hyvällä tasolle Euroopassa ja lopulta minut scoutattiin pieniin pro-tiimiin. Siitä eteenpäin sitten olen lisännyt hieman pelaamistani ja aloittanut turnauksissa pelaamisen ja lopulta päässyt tälle nykyiselle tasolleni.

Pelaat nykyään NewRoSoft-joukkueessa. Kerro, miten päädyit joukkueeseen ja millaista siellä on ollut pelata.

Tiimin manageri oli aikoinaan aikasemminkin kysynyt minua tiimiinsä, mutta silloin päätin liittyä toiseen tiimiin. Tämän tiimin kaaduttua manageri otti taas minuun yhteyttä ja päädyttiin tekemään sitten sopimus. Tiimillä on hyvä manageri ja rento meininki, joten olen hyvin viihtynyt tiimissä ja pysynyt NewRoSoftilla jo melko pitkän aikaan.

welmu_newrosoft

StarCraft 2 on ollut IeSF-pelinä jo monta vuotta peräkkäin. Millainen osallistujakunta on tulossa tänä vuonna? Onko turnauksesta tulossa kovatasoinen?

En ole oikein vielä seurannut keitä on tänä vuonna lähdössä turnaukseen, ja olenkin kuullut vain muutaman nimen. Edellisten vuosien mukaan taso tulee olemaan niin, että puolet vihollisista on melko helppoja voittoja ja toiset puolet hyviä pelaajia, mukaanlukien muutama ihan maailmanhuippu.

Mitkä ovat tavoitteesi Bakun-turnauksessa?

Top4 sijoitukseen olisin tyytyväinen.

Miten aiot harjoitella IeSF-turnausta varten?

Yritän parhaani mukaan lisäillä harjoituttelun määrää pari viikkoa ennen turnausta ja keskittyä vain peruspelin parantamiseen.

Mitkä ovat tällä hetkellä kaikkein arvostetuimpia StarCraft 2 -turnauksia maailmalla? Millaiselta IeSF-turnaus näyttää näihin muihin turnauksiin verrattuna?

Kaikkein arvoistetun turnaussarja on Blizzardin järjestämät liigat Euroopassa, Amerikassa ja Koreassa, joista etenkin Koreassa parhaiten menestyneitä pelaajia sanotaan maailman parhaimmiksi. Muita hyvin arvostettuja turunauksia ovat IEM, Redbull ja Dreamhack turnaukset, joissa on myös mukana parhaimpia pelaajia. IeSF -turnauksen pienemmän media coveragen takia ja suhteessa vähemmän taitavien pelaajien mukanaolon takia IeSF ei ole hirveän arvostettu turnaus.

SC 2:ssa pelataan erilaisilla roduilla. Voitko selventää hieman, mitä tietyllä rodulla pelaaminen tarkoittaa ammattipelaajan näkökulmasta? Mitä esimerkiksi tarkoittaa, että pelaat juuri Protoss-rodulla.

Se tarkoittaa sitä, että pelaa pelejä ainoastaan sillä valitsemallaan rodullaan harjoitellessa. Monen rodun harjoittelu ammattitasolle on melko mahdotonta. Tietyn rodun valitseminen ei vaikuta paljon harjoittelutapaan vaikkakin eri roduilla on hieman erilaiset pelityylit ja olennaisimmat asiat, joihin tulee keskittyä pelin aikana.

Millaisia peliä tullaan näkemään Bakussa StarCraft 2 -turnauksessa?

En osaa sanoa vielä kyllä yhtään, toivotaan että on mielenkiintoisia pelejä ja tasaista vääntöä.

welmu_game

Mitä odotat Bakun kisamatkalta.

Odotan eniten Azerbaizanissa käymistä, sillä en ole käynyt koskaan käynyt Azerbaizanin tapaisessakaan maassa. Odotan toki myös pelikavereiden näkemistä reissussa.

Vielä haastattelun loppuun vapaa sana. Anna palaa!

Viimeksi, kun olin Iesf turnauksessa Koreassa, jäin top8 joukkon. Tämä jäi hieman harmittamaan, eli yritän parhaani, jotta pärjäisin paremmin tällä kertaa. Jos haluat seurata minua Twitterissä, kannattaa suunnata osoitteeseen https://twitter.com/NrSWelmu.