Tuula Rantala

Tuula “edgemis” Rantala edustaa Suomea IeSF-turnauksessa jo toisena vuonna peräkkäin. Hän aloitti pelaamaan konsolipelejä 7-vuotiaana ja Tekken Tag Tournament 2:n pelaamisen hän aloitti 22-vuotiaana.

13.10.2014

Tuula “edgemis” Rantala edustaa Suomea IeSF-turnauksessa jo toisena vuonna peräkkäin. Hän aloitti pelaamaan konsolipelejä 7-vuotiaana ja Tekken Tag Tournament 2:n pelaamisen hän aloitti 22-vuotiaana. Tällä hetkellä hän pelaa Tekkenissä hahmoja Violet ja Anna. Rantala on ollut pitkään Suomen paras naispuolinen Tekken-pelaaja, ja hän harjoittelee yhdessä Turun Taistelupelaajat ry:n kovatasoisten pelaajien kanssa. Pelaamisen lisäksi Rantala työskentelee peligraafikkona.

Turnausmenestys

Kansainväliset
IeSF World Championship 2013 8. parhaan joukossa

Kotimaiset
Rautanyrkki IeSF-karsinnat 2013, paras nainen
Assembly Summer 2014 Tekken Tag Tournament 2 IeSF -karsinnat, paras nainen

Haastatteluita

Moi Tuula! Esittele lyhyesti itsesi.

Moi kaikki! Olen nykyisin Turussa asuva, pelialalla työskentelevä taistelupeliharrastaja. Lähden nyt toista kertaa IeSF-turnaukseen edustamaan Suomea Tekken Tag Tournament 2:n naisten sarjassa.

Kerro omin sanoin lyhyesti ja ytimekkäästi vähän esportsista tietävälle, mistä pelaamassasi Tekken Tag Tournament 2 -pelissä on kyse.

Tekken Tag Tournament 2 on 3d-taistelupeli, jossa kaksi pelaajaa kamppailevat ohjastaen kerrallaan yhtä hahmoa. Kyseessä on todella nopeatempoinen peli, joka testaa paitsi pelaajan reaktiokykyä ja lihasmuistia, myös tämän pelintuntemusta sekä kykyä lukea vastustajan aikeita. Tekken-sarjan sisällä erityiseksi pelin tekee se, että siinä kumpikin pelaaja valitsee kaksi hahmoa, joita voi vaihtaa kesken ottelun. Matsi päättyy toisen hahmon tyrmäämiseen, joten tag-mekaniikka lisää peliin uuden taktisen ulottuvuuden.

Miten Tekken eroaa muista taistelupeleistä? Mikä tekee siitä erityisen?

Tekken on tämän hetken suosituin 3d-taistelupeli. Muihin 3d-peleihin verrattuna Tekkenissä korostuvat liikkuminen ja tilan hallinta sekä pitkät kombot. Tekkenissä on myös poikkeuksellisen laaja hahmokaarti ja liikelistat, joten siinä pärjääminen vaatii perussysteemien hallitsemisen lisäksi myös erityisen paljon asioiden ulkoa opettelua.

edgemis_uutinen

Kerro peliurastasi – alusta, taistelupelien ja Tekken Tag Tournament 2:n aloittamisesta.

Ensimmäinen kosketukseni taistelupeleihin oli Tekken 3 joskus 90-luvun lopulla. Jokin genressä viehätti, ja olen siitä saakka tykännyt keräillä ja kokeilla eri tappelupelejä. Pelasin pitkään pinnallisella nappienhakkaustyylillä, ja vasta pari vuotta sitten innostuttuani Virtua Fighter 5 Final Showdownista aloin ymmärtää, miten paljon enemmän taistelupeleistä saa irti kun niitä ymmärtää oikeasti. Valitettavasti VF:llä on varsin olematon skene Japanin ulkopuolella, joten sittemmin pääpelikseni on valikoitunut Tekken Tag Tournament 2, jolla on Suomessa laaja ja aktiivinen pelaajakunta. Ensimmäiseen Tekken-turnaukseeni osallistuin alkukesästä 2013 ja sen jälkeen olen pyrkinyt käymään mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman monessa turnauksessa Suomessa.

Pelaat paljon Turun Taistelupelaajien kanssa. Millaista harjoittelu on yhteisössä ja minkälaista kilpailukokemusta olet saanut sitä kautta?

Pelaan Turussa pelaan kaikille taistelupeleille yhteisissä Turpakellari-tapahtumissa sekä pienemmissä miiteissä Tekken-pelaajien kesken. Tunnelma peli-illoissa on rento, mutta pelaaminen on silti tavoitteellista. Kokeneemmilta pelaajilta saa hyvin vinkkejä ja tietoa, mikä nopeuttaa omaa oppimista. Paikallisten miittien lisäksi olen osallistunut turnauksiin mm. Porissa, Helsingissä, Tampereella ja Joensuussa. Turnauksista saa hyvää kokemusta paineen alla pelaamisesta, mutta yleensä näissäkin tapahtumissa pääosassa on turnauksen ulkopuolinen pelaaminen sellaisten pelaajien kanssa, joita vastaan ei muuten pääse usein pelaamaan.

Tekken Tag Tournament 2 on ollut IeSF-pelinä jo monta vuotta peräkkäin. Millainen osallistujakunta on tulossa tänä vuonna? Onko turnauksesta tulossa kovatasoinen?

Viime vuoden top 4 -sijoittujista ainakin 3 on mukana myös tämän vuoden turnauksessa. Kaikki ovat varmasti kehittyneet viime vuodesta, joten kisasta tulee kärjen osalta todella tiukka. En vielä tiedä turnauksen täyttä osallistujalistaa, mutta pahimpia vastuksia tulevat todennäköisesti olemaan jälleen Korean edustaja sekä mahdolliset muut aasialaiset. Viime vuoden tapaan uskon mukana olevan myös jonkin verran kokemattomia pelaajia.

edgemis_romania_crop

Ketkä olivat viime vuonna parhaat pelaajat turnauksessa? Miten aiot valmistautua heidän kohtaamiseensa tänä vuonna?

En tiedä onko viime vuoden voittaja, Korean Yisub Yang, mukana tämän vuoden kisassa, mutta toiseksi ja kolmanneksi tulleet Venäjän Sofia ”GreenLeo” Degay ja Mongolian Tuvsho Chingis ovat myös taitavia pelaajia, ja tulevatkin olemaan eräitä kovimmista vastuksistani tänä vuonna. Valmistautuminen näihin otteluihin on ennen kaikkea heidän käyttämiään hahmoja vastaan pelaamisen opettelua, mikä onneksi onkin mahdollista paikallisessa peliporukassani.

Mitkä ovat tavoitteesi Bakun-turnauksessa?

Mikäli turnauksen taso ei ole eksponentiaalisesti kasvanut viime vuodesta, top 4 on mielestäni realistinen tavoite. Viime vuoden viides sija jäi hieman kaivelemaan, sillä pudotuspelien turnauskaavio ei noudattanut yleistä käytäntöä.

Miten aiot harjoitella IeSF-turnausta varten?

Pelaamme paikallisten pelaajien kanssa pari kertaa viikossa, minkä lisäksi aion turnauksen lähestyessä viettää yhä enemmän aikaa itsekseni pelin harjoitusmoodissa. Pelaan toisinaan myös netissä saadakseni matchup-kokemusta eri hahmoista, mutta viiveen takia nettipelaaminen ei ole taistelupeleissä erityisen mielekästä.

Mitkä ovat tällä hetkellä kaikkein arvostetuimpia Tekken Tag Tournament 2 -turnauksia maailmalla? Millaiselta IeSF-turnaus näyttää näihin muihin turnauksiin verrattuna?

Yksi suurimmista turnauksista on Japanin Mastercup, jossa pelataan 5-vastaan-5 tiimiformaatilla ja siihen osallistuvat myös monet Korean kärkipelaajista. Länsimaisista turnauksista merkittävimpiä ovat muun muassa Evo, Final Round ja Strongstyle Yhdysvalloissa. Oma suomalainen Assemblymmekin on varsinkin eurooppalaisittain maineikas. Viime kevään Winter Assemblyjen TTT2-turnaukseen osallistui yli 30 ulkomaalaista pelaajaa, mukaanlukien yksi maailman huipuista, korealainen HyunJin “JDCR” Kim. IeSF ei ole kovin tunnettu tapahtuma taistelupelipiireissä, mutta yleinen sarja voi hyvinkin olla kansainväliseksi turnaukseksi varsin kovatasoinen. Naisten sarja on tasoltaan verrattain heikko, koska naisia on edelleen huomattavan pieni vähemmistö taistelupelaajista.

Tekkenissä pelataan tietyillä hahmoilla. Voitko selventää hieman, mitä tiettyjen hahmojen valitseminen merkitsee? Kannattaako esimerkiksi jokaisen hyvän pelaajan valita samat hahmot vai riippuuko hahmovalinta esimerkiksi pelityylistä?

Kullakin hahmolla on erilainen liikelista, eli erilaiset työkalut ottelun voittamiseen. Osa hahmoista sopii paremmin offensiivisiin ja osa defensiivisiin pelityyleihin, mutta Tekkenissä erot hahmojen pelattavuudessa eivät ole aivan niin suuria kuin joissain muissa taistelupeleissä. Useimmat huippupelaajat hallitsevatkin sujuvasti monia eri hahmoja. Silti pelissä on ns. tierit, eli osa hahmoista on täydellä potentiaalillaan pelattuna parempia kuin toiset. Useimmat kärkihahmoista ovat tosin myös hieman hankalampia käyttää, joten erot tulevat ilmeisiksi vasta korkealla tasolla pelattaessa.

Millaisia peliä tullaan näkemään Bakussa Tekken Tag Tournament -turnauksessa?

Pelit tulevat olemaan tasoltaan hyvin vaihtelevia. Alkulohkoissa nähtiin viime vuonna aivan luokattoman huonojakin matseja, mutta finaalit tulevat olemaan taatusti intensiiviset.

Mitä odotat Bakun kisamatkalta?

Odotan matkalta paljon tiukkoja pelejä, uusia tuttavuuksia ja hienoja maisemia!

Vapaa sana.

Kaikki online-soturit, kotisohvasankarit tai muuten vain taistelupeleistä kiinnostuneet: suosittelen lämpimästi tutustumista Suomen taistelupeliyhteisöön! Säännöllisiä peli-iltoja useille eri peleille järjestävät mm. Turun Taistelupelaajat ry, Porin Taistelupelaajat ry sekä Helsingin Mättöklubi. Tervetuloa mukaan!