Tatu Saarinen

Tatu “Touch” Saarinen edustaa Suomea Tekken Tag Tournament 2 -pelin yleisessä sarjassa. Saarinen aloitti konsolipelaamisen 7-vuotiaana ja taistelupeleistä hän kiinnostui

13.10.2014

Tatu “Touch” Saarinen edustaa Suomea Tekken Tag Tournament 2 -pelin yleisessä sarjassa. Saarinen aloitti konsolipelaamisen 7-vuotiaana ja taistelupeleistä hän kiinnostui 10-vuotiaana. Tekken Tag Tournament 2:sta hän on pelannut vuodesta 2012. Pelaamisen lisäksi Saarinen opiskelee Tietotekniikkaa Turun Ammattikorkeakoulussa.

Turnausmenestys

Kotimaiset
Assembly Summer 2014 Tekken Tag Tournament 2 IeSF -karsinnat, 1. sija
Mättöpäivä #3 Helsinki 2014, 1. Sija
Assembly Summer 2013, Top 8
Helsinki Rantou Tournament 2013, 2. Sija

Haastatteluita

Moi Tatu! Esittele lyhyesti itsesi.

Moi! Olen 23-vuotias Tekken Tag Tournament 2 -pelaaja Turusta ja edustan Suomea IeSF-turnauksessa Bakussa.

Kerro omin sanoin lyhyesti ja ytimekkäästi vähän esportsista tietävälle, mistä pelaamassasi Tekken Tag Tournament 2 -pelissä on kyse ja mikä tekee pelin pelaamisesta hauskinta?

Tekken on Japanissa kehitetty taistelupelisarja, jossa kaksi pelaajaa ottelee vastakkain. Pelaaminen koostuu liikkumisesta ja erilaisten liikkeiden ja liikesarjojen tekemisestä, joilla on tarkoitus tyrmätä vastustaja. Yksi erä päättyy toisen hahmon tyrmäämisen tai ajan loppumiseen. Tekken Tag Tournament 2:ssa käytetään kahden hahmon tiimiä, joita vaihdellaan ottelun aikana.

Mielenkiintoisinta pelissä on sen kymmenien eri hahmojen tuomat mahdollisuudet. Jokaisella hahmolla on yli sata erilaista liikettä, joten pelissä pitää osata rajata vastustajan mahdollisuudet mahdollisimman pieneen määrään. Jotkut hahmoista on parhaimmillaan nopeatempoisessa painostuspelissä, kun taas toiset keskittyvät väistelemiseen ja vastustajan virheiden rankaisemiseen.

Kerro peliurastasi – alusta, taistelupelien ja Tekken Tag Tournament 2:n aloittamisesta.

Olen pelannut strategiapeliä nimeltä Warcraft 3 tietokoneella vuosien ajan, jonka kautta kilpapelaaminen tuli itselleni tutuksi. 1-2 vuotta ennen Tekken Tag Tournament 2:n julkaisua pelasin kaverin luona Tekken 6:sta, josta lähti kiinnostus tähän pelisarjaan. Pian Tag 2:n julkaisun jälkeen osallistuin huvikseen turnaukseen, vaikka en peliä hirveästi osannutkaan. Menestystä turnauksesta ei tullut, mutta halusin päästä pelaamaan lisää. Löysinkin pienen etsimisen jälkeen Turussa Turpakellari-nimellä järjestettävät peli-illat, jossa pääsin viikottain pelaamaan ja oppimaan peliä.

Tekkeniä pelattaessa puhutaan, että tietty liike kestää tietyn verran aikaa suorittaa. Kertoisitko, mitä tämä tarkoittaa käytännössä ja miten se pitää ottaa huomioon matsin aikana?

Tekken pyörii tasaisella nopeudella 60 FPS (frames per second), eli kuva päivittyy sekunnin aikana 60 kertaa. Tekken-skenessä yhtä kuvaa sanotaan frameksi, ja sitä käytetään kuvaamaan liikkeiden nopeuksia. Normaalisti matsissa käytetyt liikkeet ovat nopeudeltaan 10-20 framea, ja useimmat liikkeet ovat osumalla “plussaa”, jolloin hyökkääjä pystyy saamaan seuraavat liikkeet ulos ennen vastustajaa. Osuman ottamisen jälkeen onkin usein parempi torjua tai väistää.

Eri liikkeiden frameja ei pelin sisällä näe suoraan, eikä niiden tarkka tietäminen ole välttämätöntä pelissä menestyäkseen. Pelin tunteminen on kuitenkin hyödyllistä, sillä vastustajan liikkeiden tarkat ominaisuudet tietämällä pystyy pelaamaan turvallisemmin ja tehokkaammin.

Mistä koostuu nopeatempoisen Tekken Tag Tournament 2:n yksi ottelu? Montako peliä esimerkiksi paras kolmesta -matsi kahden pelaajan välillä sisältää yhteensä?

Yksi Tekken Tag Tournament 2 ottelu koostuu maksimissaan viidestä n. 30-80 sekuntia kestävästä erästä, joista kolme voitettuaan saa pisteen. Erän voittaa vastustajan tyrmännyt pelaaja tai ajan loppuessa vähemmän osumia ottanut pelaaja. Paras kolmesta -matsissa pitää saada kaksi pistettä. Voitetut erät eivät siirry seuraavaan otteluun.

Millaisia taktiikoita pelaajat yleensä käyttävät Tekken Tag Tournament 2 -turnauksissa? Miten erilaiset vastustajat eroavat toisistaan? Millainen pelaaja olet itse?

Useimmat pelaajat pelaavat turnauksissa puolustusvoittoista peliä, koska tässä pelissä pystyy rankaisemaan ohi menneet hyökkäykset todella kovaa. Osa pelaajista onnistuu silti menestymään erittäin aggressiivisella pelityylillä. Yritän itse muutella rytmiä erien välissä, ja otan myös isoja riskejä silloin kun on varaa.

Bakun Tekken Tag Tournament 2:ssa pelataan tänä vuonna myös yleinen sarja, johon osallistut. Millainen osallistujakunta turnaukseen on tulossa? Onko turnauksesta tulossa kovatasoinen?

Turnaukseen osallistuu yhteensä 12 pelaajaa ympäri maailmaa, joista ehdoton ennakkosuosikki on Korealainen Hyun Jin “JDCR” Kim. Uskon että Tanskan ja Australian edustajat tulevat myös menestymään turnauksessa, mutta yllätyksiäkin mahtuu varmasti joukkoon. Näin pienessä turnauksessa virheille ei ole varaa, joten kaikkien täytyy pelata kovaa turnauksen alusta asti.

Mitkä ovat tavoitteesi Bakun-turnauksessa?

Tavoitteena on päästä vähintään kolmen parhaan joukkoon.

Mitä hahmoja pelaat Tekken Tag Tournament 2:ssa? Miksi valitsit nämä hahmot ja mitkä ovat hahmojen hyvät ja huonot puolet?

Turnaustiiminäni on ollut jo pitkän aikaa Michelle ja Jaycee (Julia Chang). Pelaan tätä tiimiä, koska hahmot ovat hyvin samankaltaisia, joten niiden välillä on helppo vaihdella ottelun aikana. Hahmojen vahvuutena on nopeatempoinen painostuspeli ja hyvä liikkuminen. Heikkoutena on kuitenkin ison vahingon tekeminen ilman suurien riskien ottamista. Kakkostiimini on Jinpachi/Jaycee, mutta vähäisen kokemuksen vuoksi en pelaa tätä paras kolmesta -matseissa.

Miten aiot harjoitella IeSF-turnausta varten? Mikä on tehokkain tapa harjoitella Tekken Tag Tournament 2:sta suurempaa turnausta varten?

Yritän pelata mahdollisimman paljon Turun pelaajien kanssa, ja lisäksi harjoittelen yksinäni pelin harjoitustilassa. Katson myös videoita turnauksen tunnetuimmista pelaajista. Uskon että liikkumisen harjoitteleminen tulee myös auttamaan paljon turnauksessa. Uusille pelaajille suosittelen videoista ja nettilähetyksissä näkyvien tilanteiden harjoittelemista etukäteen, jotta ne eivät tule turnauksessa yllätyksenä.

Millaisia peliä tullaan näkemään Bakussa Tekken Tag Tournament 2 -turnauksessa?

Pelin taso tulee olemaan alusta alkaen kovatasoista. Uskon että pitkälle pääsevät vähiten virheitä tekevät pelaajat.

Mitä odotat Bakun kisamatkalta?

Suomen joukkueen menestystä ja uuteen kaupunkiin tutustumista.

Vapaa sana.

Kiitos kaikille Suomen Tekken-pelaajille ja erityisen iso kiitos Turpakellarin järjestäjille!