Joona Laine

Joona “fragi” Laine on suomalainen Dota 2 -pelaaja, joka on nähty jo vuosien ajan laneilla pelaamassa hyvin sijoittuvissa Dota-joukkueissa. Pelaamisen

13.10.2014

Joona “fragi” Laine on suomalainen Dota 2 -pelaaja, joka on nähty jo vuosien ajan laneilla pelaamassa hyvin sijoittuvissa Dota-joukkueissa. Pelaamisen Laine aloitti 5-vuotiaana ja Dota 2:ta hän alkoi pelaamaan vuonna 2011. Dotan pelaamisen lisäksi Laine on pelannut vuodesta 2011 lähtien Suomen parhaassa ja tunnetuimmassa World of Warcraft -killassa, Paragonissa. Pelaamisen lisäksi Laine opiskelee tietotekniikkaa Turun yliopistolla.

Turnausmenestys

Kotimaiset
Suomen Dota 2 -liiga 1. sija
Assembly Summer 2014 2. sija
Assembly Winter 2014 3. sija
Assembly Summer 2013 3. sija

fragiAssemblySummer2014-SanttuPajukanta-191

(Kuva: Santtu Pajukanta)

Moi Joona! Esittele lyhyesti itsesi.

Moikka, olen 23-vuotias pelipalvelimilla asustava internetsien veteraanitaistelija, opiskeltua tulee aina kun ehtii.

Tiivistäisitkö lyhyesti vähän esportsista tietäville, mikä on Dota 2 ja minkälaisella porukalla sitä kannattaa ryhtyä pelaamaan?

Dota 2:sessa kaksi viiden pelaajan joukkuetta, joilla on molemmilla omat tukikohtansa, ottelee toisiaan vastaan tavoitteenaan tuhota toisen joukkueen päärakennus. Jokainen pelaaja ohjaa eri hahmoa (vaihtoehtoja yli 100), joilla on jokaisella omat taitonsa ja vahvuutensa. Tärkeä osa peliä onkin valita oikeantyyppinen 5:n hahmon yhdistelmä joukkueeseen, jotta ottelun voittamisen mahdollisuus kasvaisi. Hahmoja liikutetaan eri puolilla pelialuetta ja yritetään yhdessä oman joukkueen kanssa tuhota vihollishahmoja, heidän rakennuksiaan ja tietokoneen ohjaamia hirviöitä, jotta saataisiin tarpeeksi iso etu vihollisjoukkueeseen nähden.

Dotaa kannattaa alkaa pelaamaan mielellään 3-5 hengen porukalla, jotta pelikokemus olisi mahdollisimman nautinnollinen.

Kerro peliurastasi – alusta (mahdollisista muista peleistä) ja Dota 2:n aloittamisesta.

Aloitin pelaamaan yksinpelejä perheen ensimmäisellä tietokoneella joskus 1996 paikkeilla, samalla tuli pelattua runsaasti konsolipelejä yhdessä naapuruston kavereiden kanssa. Unreal Tournamentin pohjalle rakennettu Tactical Ops FPS-peli oli ensimmäinen kosketukseni kilpailullisempaan pelaamiseen: tätä pelasin hyvin ahkerasti vuosina vuosina 2002-2005. Samalla vuonna 2004 tuli pelattua ensimmäiset dota-otteluni, jota pelasin enemmän tai vähemmän aktiivisesti vuoteen 2010 asti. Vuonna 2008 aloitin kunnolla World of Warcraftin, jota on tullut pelattua suhteellisen totisesti siitä lähtien muiden pelien lomassa. Vuoden 2010 alussa piti suorittaa asevelvollisuus, joka esti silloisen peliporukkamme kanssa siirtymisen Dotasta Heroes of Newerthiin. Tämä kostautui henkilökohtaisesti ikävästi, koska tällöin alkoi ammattislaispelaaminen muilla ja jäin vähän siitä kelkasta pois. Heroes of Newerthiä pelasin vähän yli vuoden ajan armeijan jälkeen, josta sitten siirryin Dota 2:seen vuoden 2011 loppupuolella.

Pelaat Dotaa peliporukassa, joka on vuosien aikana nähty laneilla nimellä FINSTACK. Miten peliporukka sai alkunsa, ketä siinä on pelannut ja miksi ette pelaa aktiivisemmin jokkueena turnauksissa?

Quakenetissä oli #dota.fi niminen kanava, jossa pelailtiin gather-tyyppisesti alkuperäistä Dotaa. Sieltä porukka sai alkunsa. Aikaa on kulunut sen verran, että vaikea ja liian pitkä lista lueteltavaksi ketkä kaikki ovat pelanneet meidän peliporukassa, mutta Rexi, minä sekä Trixi(Dotatrix :D), joka liittyi mukaan vähän myöhemmin, ollaan ne “vakiojäsenet” oltu koko taipaleen. Muutamia muita porukkaan liitettäviä nimiä: Steelrasp, jabe(lifa), suklaamuna, duqi. Mitään varsinaista joukkuettahan porukasta ei ole ollut koolla pitkään aikaan, sillä tiet erkanivat kilpapelaamisen suhteen jossakin välissä ja jokaisella on omat kuvionsa käynnissä. Perinteenähän meillä on ollut vuosittain käydä Assemblyillä vähän eri kokoonpanoilla kokeilemassa mihin rahkeet riittävät, ihan hyvin ollaan pärjätty useimmiten.

Tulet pelaamaan Bakun Dota 2 -turnauksessa 1. positionia. Voisitko selventää, mitä tämä tarkoittaa käytännössä ja millaista pelityyliä ahnaammalta carryltä vaaditaan?

1. position eli joukkueen carry pelataan yleensä “safelanella”. Tehtävänä on useimmiten haalia niin paljon rahaa kuin mahdollista oman joukkueen avustamana ja myöhemmin pelissä tuhota vihollinen tällä rahalla ostettujen varusteiden avulla. Carryhahmoja on paljon erilaisia ja niiden pelityylit vaihtelevat. Joillakin mennään taistelemaan muun joukkueen mukana vihollisia vastaan enemmän ja toisilla taas keskitytään melkeimpä ainoastaan rahan keräämiseen pitkän aikaa. Oleellista carryn pelaamisen kannalta onkin oman rahan keräämisen maksimointi sekä tilannekohtaisten päätösten teko, että lähteekö taistelemaan vihollisia vastaan vai jatkaako rahan keräämistä. Myöhemmin pelissä on erittäin tärkeää pelata hyvin ja tehdä mahdollisimman vähän virheitä, sillä carryllä on kaikkien varusteidensa kanssa suuri vaikutus pelin kulkuun.

Pelasit kesällä järjestetyssä Dota 2 -liigassa, jonka joukkueenne voitti. Turnaukseen osallistui peräti 64 joukkuetta. Millaista suomalaisessa liigassa pelaaminen oli ja ketkä olivat pahimmat vastustajanne?

Osallistuimme (minä, Rexi, Jerax ja Trixi) liigaan vähän jälkijunassa, sillä Okke ja Hopis tarvitsivat joukkueeseensa korvaavia pelaajia. Liigasta on tästä syystä kokonaisuudessaan paha lähteä sanomaan. Vaikeimmat vastustajamme liigassa olivat finaalissa vastaan tulleet seppo13. Suomiskenessä on perinteisesti ollut erittäin niukasti kilpapelaamiseen tähtääviä pelaajia Dotassa ja nämäkin harvat ovat olleet hyvin huonoja kasaamaan joukkueita ja aloittamaan harjoittelua. Tälläiset liigat saavat varmasti ihmiset liikkeelle, joka johtaa uusien, ehkä tulevaisuudessa huipullekkin pyrkivien joukkueiden syntyyn.

Mitkä ovat tavoitteesi Bakun-turnauksessa?

Realistinen tavoite joukkueena voisi olla vaikkapa top 3.

Miten aiot harjoitella IeSF-turnausta varten?

Taitotaso on jo kohdillaan, tarvitsee vielä joukkueen kanssa hitsata synergian silta kasaan ja miettiä millä taktiikoilla lähdetään liikkeelle. Tunteet ja joukkueen ilmapiiri ovat oleellisia otteluissa joten pitänee koittaa meditointia, kuviokelluntaa tai muuta rauhoittavaa.

Millainen on tämän hetken Dota 2:n metagame, eli minkälaisia hahmovalintoja ja taktiikoita vastustajat tulevat todennäköisesti käyttämään Bakussa?

Tämän hetken metagame on hyvin joukkuekohtainen, joten laaja kirjo valintoja varmastikin luvassa. Tietyt hahmot ovat kuitenkin pickattuina tai bannattyinä useimmissa peleissä kuten supporteista Ogre magi tai Skywrath mage, coreista Death prophet ja Brewmaster.

Millaisia peliä tullaan näkemään Bakun Dota 2 -turnauksessa?

Tasoerot ovat joidenkin maiden välillä oletettavasti aika suuret, joten kaikennäköistä temmellystä saatetaan nähdä.

Mitä odotat Bakun kisamatkalta?

Paljon hyviä kokemuksia sekä tietysti menestystä koko Suomen joukkueelle. Baku vaikuttaa aika mielenkiintoiselta kaupungilta.

Vapaa sana.

Terkkuja #dota2.fi:n animunörteille, Paulille sekä kaikille teekkareille.

PS. baragon on baras :D ja wowatsu :d