Joni Wielert

Joni “Jonsai” Wielert pelaa Suomen maajoukkueessa Ultra Street Fighter IV -taistelupeliä. Wielertillä on runsaasti kokemusta suomalaisissa tapahtumissa pelaamisesta ja hän

13.10.2014

Joni “Jonsai” Wielert pelaa Suomen maajoukkueessa Ultra Street Fighter IV -taistelupeliä. Wielertillä on runsaasti kokemusta suomalaisissa tapahtumissa pelaamisesta ja hän onkin sijoittunut erinomaisesti Ultra Street Fighter IV -turnauksissa viimeisten kolmen vuoden aikana. Wielert aloitti konsolipelaamisen 18-vuotiaana ja Ultra Street Fighter IV: tä hän on pelannut 21:n vanhasta saakka. Pelissä hän pelaa Guy, Blanka ja Dictator-hahmoja. Wielertin harjoittelu tapahtuu sekä verkossa Xboxilla että Helsingin Pelitalolla RVA, eli Rohuvuori arcade -illoissa. Street Fighter IV:n pelaamisen lisäksi Wielert työskentelee logistiikka-alalla Pasilassa.

Turnausmenestys

Kansainväliset
Dreamhack Stockholm 5.sija

Kotimaiset
Assembly Summer 2014 Ultra Street Fighter IeSF -karsinnat 1.sija
Assembly Winter 2013 2.sija
Assembly Summer 2012 1.sija
Luminyrkki 2014 1.sija
Luminyrkki 2013 1.sija
Rautanyrkki 2013 3.sija
Lantrek 2013 1.sija
Rautanyrkki 2012 1.sija
Rautanyrkki 2011 3.sija

Haastatteluita


AssemblyTV ASSEMBLY Summer 2014: Haastateltavana Killer Instinct -turnauksen voittaja Jonsai (1.8.2014)

Moi Joni! Esittele lyhyesti itsesi.

Hei! Olen 25-vuotias USFIV-pelaaja Helsingistä ja valmis edustamaan Suomea IeSF-turnauksessa.

Kerro omin sanoin lyhyesti ja ytimekkäästi vähän esportsista tietävälle, mistä pelaamassasi Ultra Street Fighter IV -pelissä on kyse.

USFIV on 1 vastaan 1 taistelupeli, jossa on aikaa 99 sekuntia saada vastustajan healthbar tyhjäksi. Tärkeimpiä ominaisuuksia pelissä menestymiseen ovat ainakin reaktiokyky,strategia, pelitietämys ja execution, eli itse suoritus.

Miten Ultra Street Fighter IV eroaa muista taistelupeleistä, kuten esimerkiksi Tekkenistä? Mikä tekee siitä erityisen? Miksi pelaat juuri USF IV:tä?

USFIV on 2D-peli ja Tekken 3D. Ehkä lyhyesti sanottuna USFIV on suoraviivaisempaa. Pikkulapsina vietimme veljen kanssa paljon hetkiä Street Fighterin parissa ja ehkä siitä jäi sellainen kipinä.

Kerro peliurastasi – alusta, taistelupelien ja Ultra Street Fighter IV:n aloittamisesta.

Ostimme veljen kanssa Xboxin n. viisi vuotta sitten pelkästään Street fighter IV-ilmestymisen vuoksi. Pelailimme keskenämme ja onlinessa jonkin aikaa, kunnes löysimme muita pelaajia Suomesta. Jossain vaiheessa osallistuimme turnauksiin huomataksemme että olimme vasta aloittelijoita, ja opimme kuinka ja mitä harjoitella.

Millainen on Suomen Ultra Street Fighter IV -yhteisö? Pelaatteko usein yhdessä ja millaista harjoittelu on? Järjestetäänkö Suomessa paljon USF IV -turnauksia?

Meillä on viikottain pelejä Pelitalo Hapessa torstai-iltaisin. Monet, kuten minä, emme pääse kovin usein töiden/opiskelujen vuoksi, joten pelaamme paljon onlinessa ja järjestämme ainakin Helsingin porukan kanssa myös offline-iltoja. Harjoittelu tapahtuu usein training modessa. Internetistä eri forumeilta ja Youtubesta löytyy paljon materiaalia miten ja mitä harjoitella.

Suomessa järjestetään vuosittain kaksi isompaa turnausta ja Assemblyillä on myös turnaus.

Ultra Street Fighter IV on nyt IeSF-pelinä ensimmäisen kerran ja maailmanmestaruuskilpailuissa pelataankin tänä vuonna peräti kahta taistelupeliä. Osaatko arvioida, miksi isäntämaa Azerbaidžan valitsi peliksi Ultra Street Fighterin?

Pelin uusin versio, eli Ultra, julkaistiin kesällä, ja se varmasti buustasi pelin suosiota. Azerbaijanin pelaajista en ole kuullut pahemmin, mutta ehkä heillä on laittaa kova edustaja turnaukseen.

Mitkä ovat tällä hetkellä kaikkein arvostetuimpia Ultra Street Fighter IV -turnauksia maailmalla? Millaiselta IeSF-turnaus näyttää näihin muihin turnauksiin verrattuna?

Varmasti vuosittainen Evolution- tapahtumassa järjestettävä USFIV- turnaus on kaikinpuolin arvostetuin. Tänä vuonna ehkä toiseksi arvostetuin on joulukuussa järjestettävä Capcom cup. IeSF-turnauksessa on vähäinen osallistujamäärä, enkä tiedä pelaajista kuin puolet, niin vaikea sanoa.

Millainen osallistujakunta IeSF:n Ultra Street Fighter IV -turnaukseen on tulossa tänä vuonna? Onko turnauksesta tulossa kovatasoinen?

Kaikki osallistujat eivät ole tuttuja, mutta ainakin Etelä-Korean Infiltration on ollut jo pari vuotta maailman parhaimmistoa. Norjan, Ruotsin ja Australian edustajat ovat myös kovatasoisia.

Kuten muissakin taistelupeleissä, myös Ultra Street Fighter IV:ssä keskitytään pelaamaan tietyillä hahmoilla. Kertoisitko tarkemmin, mitä erilaiset hahmot ovat, ja miten hahmovalinnat vaikuttavat pelaamiseen? Mitä hahmoja aiot pelata Bakun turnauksessa? Kerro tarkemmin pelaamistasi hahmoista: mitkä ovat niiden vahvuudet ja heikkoudet?

Jotkut hahmot ovat vaarallisia lähellä ja jotkut ovat parhaimmillaan pitäessään etäisyyttä. Toiset tekevät paljon damagea kerralla, mutta ovat ehkä hitaita ja vaikeita puolustaa ja päinvastoin. Pelaan varmaankin kolmea eri hahmoa vastustajasta riippuen. Guyta, Blankaa ja Dictatoria. Kaikki ovat suhteellisen tasapainotettuja hahmoja.

Mitkä ovat tavoitteesi Bakun-turnauksessa?

Olen tyytyväinen päästessäni top-3:seen. Voitto kuitenkin tavoitteena.

Miten aiot harjoitella IeSF-turnausta varten?

Katson osallistujien matseista videoita Youtubesta ja opettelen matchupit heidän hahmojaan vastaan. Varsinaista matsitreeniä varmaankin joka toinen ilta.

Millaisia peliä tullaan näkemään Bakussa Ultra Street Fighter IV -turnauksessa?

Varmasti vaihtelevaa ja ainakin top4- osalta korkealaatuista.

Mitä odotat Bakun kisamatkalta?

Menestystä ja tutustumista kiinnostavaan kulttuuriin.

Vapaa sana.

Kiitos Helsingin ja Suomen FGC:lle.